Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 6 okt 2018 15:15

Italië hoest en proest maar neemt vooralsnog geen medicijnen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De fundamentele situatie van Italië ziet er volgens Monex niet goed uit en de plannen van de nieuwe Italiaanse regering lijken de situatie allerminst te verbeteren.

De nieuwe regeringscoalitie beweert dat fiscale stimuleringsmaatregelen Italië zullen helpen om uit zijn schulden te groeien. Een toenemende schuld is prima, zegt Monex, zolang de economie maar sneller groeit. De veronderstelling dat Italië in de komende jaren een economische groei van tenminste 2,5% zal realiseren is volgens de deviezenleverancier echter om een aantal redenen onrealistisch.

Braindrain

Allereerst heeft Italië na Duitsland gemiddeld de oudste bevolking van Europa. Dit is een slecht teken voor de groei van een land op langere termijn, omdat jongeren vaak meer uren kunnen werken en investeren in een woning, opleiding etc. Daarnaast heeft Italië van alle OESO-landen het hoogste percentage werknemers (16-24 jaar) met laaggeletterdheid en zwakke rekenvaardigheden. Dit is volgens Monex een indicatie dat Italië wellicht niet optimaal is voorbereid op een veranderende economie, zeker niet omdat in het afgelopen decennium een ‘brain drain’ heeft plaatsgevonden in het land.

Corruptie

Als tweede reden wijst Monex op de Corruption Perceptions Index van Transparency International, waarop Italië het slechtste scoort van alle landen binnen de Europese Unie. Dit draagt niet bij aan een gezond zakelijk klimaat.

Imago

Verder is de analist sceptisch over de plannen van de Italiaanse regering. Zelfs als deze solide zijn kan men cynisch vaststellen dat de marktperceptie belangrijker is dan de uitwerking van de plannen. Doordat de markten zich zorgen maken over de financiële positie van Italië, stijgen de risicopremies en leenkosten voor het land. Hierdoor zou de staatsschuld zelfs zonder de extra geplande regeringsuitgaven verder oplopen.

Een van de weinige dingen die in het voordeel spreken van de Italiaanse economie is volgens Monex het overschot op de lopende rekening van bijna 3%, doordat er meer geld het land instroomt dan eruit gaat. Dit geld verdwijnt echter vooral in de zakken van het bedrijfsleven en vloeit niet rechtstreeks naar de Italiaanse schatkist. Monex stelt dat de Italiaanse overheid hier iets aan kan doen door de belastingen te verhogen, maar dat economische vertraging dan de keerzijde is.

Al met al vindt Monex dat er neerwaartse risico’s zijn voor de langetermijngroei van Italië, zeker als de regering zijn huidige plannen doorzet. Op korte termijn laten inkoopmanagersindices al tekenen zien dat het land achterop raakt bij de rest van Europa. Monex verwacht daarom – net als onder meer Ethenea – dat Italië in 2019 het grootste risico zal zijn voor Europa.

Analisten Monex Italië

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!