Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 17 nov 2018 10:00

Nabeurs: brexit wordt ‘brexodus’, chaos compleet

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Dat de brexit-onderhandelingen maandenlang op een laag pitje stonden, bleek deze week de stilte voor de storm te zijn geweest. Eentje van de hoogste categorie zelfs. Op donderdag ontstond een ware politieke ‘brexodus’, met het aftreden van twee ministers en twee onderministers. Het Britse pond, als indicator voor de brexit-uitkomst, daalde met bijna 2% op het nieuws.

Het Britse pond kondigde, als heuse brexit-barometer, aan het begin van de week al onstuimig weer aan. Nadat bekend was geworden dat de minister van Infrastructuur, Jo Johnson (broer van de meer bekende Boris Johnson, die in juli al vertrok als minister van Buitenlandse Zaken) opstapte, daalde het pond meteen een cent in waarde.

Nervositeit overheerst

Om een dag later weer 1,5% omhoog te schieten. Dat kwam door voorzichtig optimistische geluiden van premier Theresa May, die liet doorschemeren dat een brexit-overeenkomst misschien wel zeer aanstaande was. Dat het pond op dat nieuws al weer flink opveerde, toont de nervositeit van de (valuta)markt.

Woensdag werd met enige trots bekendgemaakt dat het kabinet zich achter de brexit-afspraken (met daarin onder meer het plan voor een douane-unie met Europa) schaarde die May met de Europese Unie had gemaakt. Met die horde genomen, hoe relatief laag ook, mocht worden verwacht dat het pond positief zou reageren. De reactie was echter zeer lauw; de Britse munt bleef hangen rond het niveau waarop het de vorige dag was geëindigd.

Leegloop

En toen brak de donderdag aan. Nadat ‘s ochtends eerst de staatssecretaris voor Noord-Ierland Shaeilesh Vara uit protest tegen het in zijn ogen slappe brexit-akkoord de handdoek in de ring had gegooid, volgde even later iemand van belangrijker formaat: brexit-minister Dominic Raab. Ook hij, die namens de Britten in het onderhandelingsteam met de EU zat, kon zich uiteindelijk niet vinden in het gesloten principeakkoord. Toen vervolgens ook minister van Werkgelegenheid en Pensioenen Esther McVey en staatssecretaris van brexit-Zaken Suella Braverman er de brui aangaven, waren de rapen gaar.

Het pond stortte 2% in en onder aanvoering van de Royal Bank of Scotland (RBS), waarvan het aandeel meer dan 7% aan waarde verloor, gingen Britse banken in de uitverkoop. De Britse overheid is sinds de financiële crisis voor een groot deel eigenaar van RBS. Beurshandelaren vrezen dat met het eventueel vallen van het kabinet-May de bank (deels) ook het kind van de rekening wordt bij bijvoorbeeld een nieuwe regering onder aanvoering van Labour.

Want niet alleen wordt de kans steeds kleiner dat May haar brexit-deal de komende weken ook door het Britse Lagerhuis krijgt geloodst, de vraag is of zij zelf de kerst haalt. Inmiddels hangt haar namelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Mits daar genoeg ‘interesse’ voor is, want voor een motie van wantrouwen zijn minstens 48 brieven van conservatieve parlementariërs nodig. Worden die verzameld – wat volgens insiders niet zo heel moeilijk zal zijn – dan volgt er een stemming onder de conservatieve parlementariërs over May’s afzetting.

Donderdagavond liet May in een ingelaste persconferentie in ieder geval weten vastberaden te zijn om aan te blijven als leider van een land in beroering en ‘te geloven dat deze deal in het belang is van de Britten’.

Onzekerheid troef

In de brexit-achtbaan, weergegeven in de het koersverloop van het pond, is nog van alles mogelijk. Van voor of tegen het principeakkoord stemmen in het parlement tot wel of geen motie van wantrouwen tegen May en bij een ‘ja’ in het laatste geval, een meer- of minderheid bij een stemming over haar afzetting.

Een ‘no deal’ en/of vertrek van May zal leiden tot chaos op de financiële markt in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld. Alle beurzen eindigden na de ‘brexodus’ al in mineur. Mochten de Britten uiteindelijk wel akkoord gaan met de brexit-deal, dan zal er een golf van opluchting door de markten gaan. Vooral het Britse pond zou dan van een ‘relief rally’ kunnen profiteren. Een ding is zeker: aan volatiliteit de komende weken geen gebrek.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!