Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 19 jul 2018 10:30

Wie bloedt het meest in een handelsoorlog?

0 0 Leestijd ongeveer

De meningen over wie er in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten aan het kortste eind trekt zijn verdeeld. Dat de vete vooral verliezers oplevert lijkt evident. Beleggers moeten daarom voorzichtiger worden.

Begin juli zette de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigementen om China met handelssancties te treffen, om in daden. De Amerikaanse regering voerde een importtarief van 25% in op een reeks aan Chinese goederen. Totale waarde: $34 mrd. De lijst bevatte onder meer machines, landbouwapparatuur en elektronische onderdelen. China reageerde daarop met soortgelijke actie, gericht op Amerikaanse agrarische producten zoals sojabonen en katoen.

Macro-economisch bezien vallen deze heffingen nog alleszins mee. Ze maken namelijk slechts 0,1% uit van het bruto binnenlands product van beide landen. Echter, niet veel later gaf de Amerikaanse regering een lijst vrij van Chinese goederen met een totale waarde van $200 mrd en dreigde daarop een tarief van 10% te heffen. Opnieuw kondigde China meteen vergeldingsacties aan. Het handelsconflict lijkt hiermee steeds verder uit de hand te lopen.

Het kamp dat de VS de grootste kansen toedicht om als ‘winnaar’ uit de strijd te komen, beargumenteert vooral dat China op handelsgebied veel minder hard kan terugslaan dan de Amerikanen. De invoer vanuit de VS is immers veel lager dan andersom. China importeerde vorig jaar ter waarde van ongeveer $130 mrd aan Amerikaanse goederen. De VS voerden voor $505 mrd aan Chinese goederen in vanuit China.

Wisselkoers als wapen

China heeft echter ook een ander soort munitie ter beschikking, namelijk de wisselkoers van de yuan. Sinds eind maart het hoogste punt van dit jaar werd bereikt, lieten de Chinese autoriteiten de yuan al meer dan 7,5% in waarde dalen. Hoewel de Chinese exportpositie hierdoor wordt versterkt, druist dit in tegen de wens van de Chinese autoriteiten om de yuan te internationaliseren. Welbeschouwd is voor een dominantere aanwezigheid van de Chinese munt namelijk in ieder geval waardevastheid nodig. Bovendien kan toenemende nervositeit over een zwakkere wisselkoers van de yuan leiden tot kapitaaluitstroom uit China.

Als de prestaties van de aandelenmarkten in beide landen worden vergeleken, lijkt China voorlopig aan het kortste eind te trekken. De Shanghai Composite Index verloor in juni alleen al zo’n 12% aan waarde. Tegelijkertijd daalt de binnenlandse vraag naar goederen en diensten, net als de vraag naar nieuwe kredieten in China. In de VS duiden recente cijfers er juist op dat de economie weer aan kracht aan het winnen is.

Afhankelijk van China

Toch lopen ook de Verenigde Staten risico’s. Naast een verminderde afzetmarkt als een direct gevolg van Chinese importheffingen op Amerikaanse goederen, kan tevens een aantal indirecte effecten ontstaan zoals oplopende inflatie en lagere economische groei. Bovendien zijn de VS toch afhankelijk van China als bron voor goedkope producten, vooral met het oog op een groeiend aantal Amerikaanse consumenten dat de eindjes aan elkaar moet knopen. Ook voor de financiering van het stijgende Amerikaanse begrotingstekort is China van belang, door de grote Chinese beleggingen in Amerikaanse Treasuries.

Handelsbelemmeringen zullen voor de wereldwijde toeleveringsketen nadelige gevolgen hebben. De consequenties zijn lastig te voorspellen, maar de toonaangevende Amerikaanse aandelenmarkten zullen waarschijnlijk geraakt worden. In 1971 daalde de S&P 500 met 10% toen de Amerikaanse president Richard Nixon de invoertarieven met 10% verhoogde.

Bij al deze onzekerheid is het wellicht verstandig om aandelenposities wat af te bouwen en veiliger toevluchtsoorden te zoeken. En het lijkt misschien tegenstrijdig, maar door hun van oudsher ingegeven status als veilige haven varen juist Amerikaanse Treasuries en de dollar voorlopig wel bij de huidige onzekerheid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!