Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Nederlandse bedrijven blijven in trek

0 0 Leestijd ongeveer

Niet elke overnamekandidaat vinden wij ook direct koopwaardig, al hebben wij de waarderingen wel degelijk meegewogen in de overnamekans. Koopadviezen gelden voor ASMI, Galapagos en Hunter Douglas. Voor Brunel, ICT, KPN, Neways, Refresco en TomTom geldt 'houden'. Voor Lucas Bols hanteren wij een fundamenteel verkoopadvies

Door politieke onzekerheid stokte het afgelopen jaar de overnamemachine, met name in Nederland. En hoewel ook 2017 onrustig zal zijn op dat vlak blijft het Damrak gevuld met veel bedrijven die ten prooi kunnen vallen aan investeerders. Onze meest waarschijnlijke kandidaten uitgelicht. 

De afgelopen jaren is het Damrak een behoorlijk aantal bedrijven kwijtgeraakt door overnames. 2016 viel wat dat betreft uit de toon, zeker ook in internationaal perspectief. De Nederlandse overnamemarkt heeft bovengemiddeld geleden onder de Brexit. Nederland kent als klein land meer grensoverschrijdende deals en door de Brexit zijn Angelsaksische investeerders die hierin traditioneel een grote rol spelen terughoudender geworden. Maar helemaal stil was het in 2016 zeker ook weer niet. Zo waren er biedingen op Delta Lloyd, TMG, Reesink en PostNL. Daarnaast kende het Damrak een groot aantal beursintroducties waaronder de door Philips afgesplitste lichtdivisie. PostNL en TMG stonden in onze top-10 van overnamekandidaten van vorig jaar. Dit rijtje bestond verder uit Arcadis, ASMI, Besi, BinckBank, DSM, ICT Group, Neways en Wessanen. Uit dat rijtje verwijderen wij nu Besi en Wessanen, waarvan de koersen naar onze overtuiging te ver zijn opgelopen om nog ruimte te bieden voor een aantrekkelijke premie. Vanwege moeilijke marktomstandigheden zetten wij ook een streep door BinckBank, DSM en Arcadis.

Nieuwe top-10
Met zeven nieuwelingen en drie ‘getrouwen’ ziet onze nieuwe top-10 er als volgt uit: ASMI, Brunel, Galapagos, Hunter Douglas, ICT Group, Lucas Bols, KPN, Neways, Refresco Gerber en TomTom. We bespreken ze hieronder alle tien.

ASMI
Chipmachinefabrikant ASMI wordt al jaren genoemd als overnamekandidaat. Dat het er nooit van gekomen is, heeft ook zeker van doen met het feit dat de oprichtersfamilie Del Prado veel waarde hecht aan de zelfstandigheid. Het overlijden vorig jaar van oprichter Arthur del Prado zal daar mogelijk niet veel aan veranderen. Wel is zijn 15%-belang niet meer in handen van de familie, maar naar een stichting gegaan die zich richt op de financiering van kankeronderzoek. De Del Prado’s houden nog slechts 3,36% van de aandelen. Ook de marktomstandigheden zijn gewijzigd. Enkele grote deals in de chipmarkt zijn de afgelopen jaren door met name de Amerikaanse autoriteiten tegengehouden. Dat geldt ook voor de fusieplannen tussen Applied Materials en Tokyo Electron in april 2015. ASMI is marktleider in het snelgroeiende ‘Atomic Layer Deposition’ (ALD)-segment. Spelers als Applied Materials en Lam Research ontwikkelen hun eigen ALD-machines, maar een overname van het schuldenvrije ASMI kan dit proces aanzienlijk versnellen met de nodige besparingen op het gebied van R&D tot gevolg. Bovendien zal de aankoop van het Nederlandse bedrijf een stuk eenvoudiger langs de Amerikaanse mededingingsautoriteit komen. Volgens marktonderzoekbureau VLSI zal de relevante Assembly Equipment Market in 2017 en 2018 met respectievelijk 10,9% en 8,3% groeien nadat dit marktsegment in 2015 en 2016 per saldo is gekrompen. Overnemen gaat toch eenvoudiger in een groeimarkt. Door de sterke koersprestatie van het in Hongkong genoteerde ASMPT, waar ASMI een belang van circa 39% in heeft, is sprake van een onderwaardering van het kernbedrijf van ASMI. Het Add Value Fund van Willem Burgers ziet een onderwaardering van circa 25% ten opzichte van de som der delen en sluit een overname van ASMI evenmin uit.

Brunel
Ook Brunel geldt al langere tijd als een overnamekandidaat. Nu de resultaten al enkele jaren stevig onder druk staan, is dit scenario naar de achtergrond verdwenen. Topman Jan Arie van Barneveld werkt er echter stevig aan de afhankelijkheid van de energiemarkten terug te dringen. Daarnaast worden er wijzigingen doorgevoerd in het energiesegment. In zowel Nederland als Duitsland heeft Brunel goede proposities voor het detacheren van professionals in verscheidene sectoren. Mochten zich meer tekenen voordoen dat de energiesector gaat aantrekken – en de eerste signalen lijken daar te zijn nu de olieprijs weer is aangetrokken – dan kan een bod zo maar volgen. Brunel is mede interessant vanwege de nettokaspositie van €137 mln (€2,71 per aandeel) per eind juni 2016. Bij een handhaving van het reguliere dividend van €0,75 bedraagt het dividendrendement 4,8%. Er bestaat zelfs een kans op wederom een extra superdividend van eveneens €0,75.

Galapagos
De koers van biotechbedrijf Galapagos is recent weer flink gestegen. Door het 15%-belang van partner Gilead is er al langer speculatie dat de Amerikanen Galapagos geheel zullen opslokken. Bij een succesvolle marktintroductie van het reumamiddel filgotinib, waar de bedrijven samen aan werken, kan een overname Gilead heel wat royalties besparen. Deze royaltiebetalingen starten met maar liefst 20% over de verkopen. Galapagos heeft bovendien nog meer ijzers in het vuur zoals indicaties tegen de ziekte van Crohn en taaislijmziekte (‘cystic fibrocis’) waar een partnership met het eveneens Amerikaans AbbVie is gesloten. Met bijna €1 mrd op de bank is Galapagos financieel onafhankelijk. Het bedrijf wil echter niet worden overgenomen en zoekt zelf naar acquisities ter bescherming. Bovendien is er met Gilead een ‘stand-still’-overeenkomst gesloten. Dit impliceert dat Gilead voorlopig geen bod op Galapagos mag doen. Aan de houdbaarheid van deze deal mag niettemin worden getwijfeld.

Hunter Douglas
Raambekleder Hunter Douglas leidt een onopgemerkt bestaan op de lokale markt. Met een omzet van ruim $2,5 mrd en 19.500 medewerkers wereldwijd kan het bedrijf gemakkelijk in een van de hoofdindices worden opgenomen. Punt is echter dat de oprichtersfamilie Sonnenberg 81,2% van de gewone aandelen in bezit heeft alsmede vrijwel alle preferente stukken. De free float is daardoor erg gering. Hunter Douglas profiteert momenteel volop van de aantrekkende huizenmarkten in Amerika en Europa. Beide regio’s zijn goed voor circa 85% van de concernomzet. Over 2015 steeg de winst per aandeel met een kwart tot €4,04 en over de eerste negen maanden van 2016 lag de winst per aandeel maar liefst 31,4% boven het niveau van 2015. Door aanhoudend gunstige marktomstandigheden, de bijdrage van enkele interessante overnames en de sterke dollar zit er ook voor dit jaar een stevige winstgroei in het vat. Een winst per aandeel van €5,25 moet goed mogelijk zijn. Bij een constante pay out impliceert dat een dividend van €1,90. De inmiddels tot €59 opgelopen koers geeft een k/w van 11,2 en een dividendrendement van 3,2%. Nog dit kwartaal zou de beleggingsportefeuille van circa $200 mln worden gehalveerd. Wij sluiten een bod van de familie Sonnenberg op de resterende aandelen niet uit. Daarmee bespaart het gelijk de dividenduitkering aan derden.

ICT Group
Na een stevige rally is de koers van ICT sinds vorig jaar zomer per saldo niet meer van zijn plek gekomen en noteert het zelfs 10% onder de top. Het bedrijf zet stevig in op software-ontwikkeling om machines en auto’s ‘slimmer’ te maken. Deze technologische ontwikkeling zit in een stroomversnelling en ICT wil de komende jaren qua personeel in omvang verdubbelen. Het bedrijf streeft naar meer recurring verdienmodellen, ‘Software as a Service’. Dit lukt nog onvoldoende en het lijkt ons dat opgaan in een groter geheel voor ICT uiteindelijk de beste optie is. Met een k/w van circa 12 en dividendrendement van 3,4% is er ruimte voor een overnamepremie.

Lucas Bols
Producent van sterke dranken, Lucas Bols, opereert in een zeer concurrerende wereldmarkt. Dit beperkt de winstontwikkeling, maar de vorig jaar opgezette jont venture met Rémy Cointreau zou de winst per aandeel zo maar met 20% kunnen opvoeren. Met een k/w van circa 15 is het aandeel een stuk goedkoper dan de grote spelers als Diageo (k/w 21), Pernod Ricard (22) en partner Rémy Cointreau (31). Nolet Holding uit Schiedam, bekend van het jenevermerk Ketel 1, bezit een kwart van de aandelen Lucas Bols. Eind november vorig jaar werd bekend dat de eveneens Schiedamse stokersfamilie De Kuper een belang van 5,41% in Lucas Bols heeft opgebouwd. De families spreken over een financiële positie, maar een beursexit is goed mogelijk.
KPN
Enkele jaren terug leek KPN in handen te vallen van het América Móvil van Carlos Slim, maar KPN verzette zich hier succesvol tegen. Het is sindsdien erg stil rondom de telecom­aanbieder en het koersverloop is zwak geweest. Dat laatste kan de aandacht van sec­torgenoten trekken. Kostenbesparingen en de uitrol van 5G kunnen de resultaten en kasstromen positief beïnvloeden. Het koersdoel van Morgan Stanley bedraagt €3,90 en dat ligt 38% boven de huidige beurskoers. Het reguliere dividendrendement van 4% is ook aantrekkelijk. Jefferies is minder positief en verlaagde onlangs het koersdoel van €2,94 naar €2,32. Jefferies vreest vooral de concurrentie van Vodafone-Ziggo. Dat laatste zou voor KPN ook een trigger kunnen zijn nu wel op een bod in te gaan.

Neways
Elektronicabedrijf Neways is een klein bedrijf, maar behoort wel tot de grootste vijf spelers in de zogeheten Electronic Manufacturing Services (EMS) markt. Deze markt consolideert en Neways lijkt een aantrekkelijk hapje. Het bedrijf werkt hard aan het verhogen van de efficiency en kan klanten steeds meer bijstaan in het ontwikkelingsproces en complete systemen aanbieden. Neways is solide gefinancierd en heeft met ASML en VDL aansprekende klanten. VDL Beleggingen bezit 27% van de aandelen en ZBG Beheer 23%. Het ligt het meest voor de hand dat VDL Neways een keer van de beurs haalt. Met een koers-winstverhouding van nog geen 10 en een mogelijk dividendrendement van 4,2% is de waardering laag.

Refresco 
Bottelaar Refresco Gerber hanteert een ‘buy and built’ strategie, maar een overname van het bedrijf zelf is ook zeker mogelijk. In deze markt waarin margedruk overheerst is schaal van essentieel belang. Met de overname van Whitlock Packaging deed Refresco afgelopen zomer een eerste stap in de Verenigde Staten. Heel veel ruimte voor grote overnames biedt de balans echter niet meer. Intussen hebben de grootaandeelhouders, waaronder durfinvesteerder 3i, hun belang verder teruggebracht van 40% naar 30%. Volgens analisten van KBC wordt het aandeel wel 30-40% lager gewaardeerd dan het sectorgemiddelde.

TomTom
Nog zo’n oude overnamekandidaat is TomTom en ook hier lijkt dit scenario steeds actueler te worden. Het bedrijf moet fors investeren om met de grote jongens mee te kunnen blijven doen. Tegelijkertijd beschikt de onderneming qua technologie over een sterke uitgangspositie. Eind vorig jaar namen twee Chinese partijen en een investeringsfonds uit Singapore een 10%-belang in kaartenmaker HERE. Volgens zakenbank NIBC blijkt uit deze deal dat TomTom wordt ondergewaardeerd. Vraag blijft waarom een bod op TomTom uitblijft. Mogelijk is dat slechts een kwestie van tijd en tasten marktpartijen elkaar nog af. Dat TomTom recent een deal sloot met Microsoft geeft aan dat er wel degelijk interesse is.

Potentiële kopers kijken vooral naar waarde
Zowel TMG als PostNL draait moeizaam en toch volgden er biedingen met bijzonder aantrekkelijke overnamepremies. Beide overnamepogingen bewijzen dat kopers verder kijken dan de actuele bedrijfscijfers. Het gaat hen om zaken als marktaandeel, mogelijkheden voor kostenbesparingen, kwaliteit van personeel en de waarde van afzonderlijke assets en technologieën. De beurswaarde weerspiegelt dit lang niet altijd afdoende. 
Mondiale overnamemarkt blijft op hoog peil
De mondiale overnamemarkt bereikte volgens data van Thomson Reuters vorig jaar het op één na hoogste niveau sinds de kredietcrisis in 2007. We praten over een bedrag van $3,6 triljard. Dat is weliswaar 17% minder dan het jaar ervoor, maar er was wel sprake van meer kleinere overnames. De Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgden voor onzekerheid, maar de deal­flow was met name in het vierde kwartaal bijzonder hoog. De overname van Time Warner door AT&T voor $108 mrd was de grootste transactie vorig jaar. Europa wacht dit jaar nog veel meer politieke onzekerheid. Dit kan de overnamemarkt wederom afremmen, maar er zijn ook genoeg argumenten te bedenken waarom de dealflow op volle toeren zal blijven draaien. Een trend die is ingezet en naar verwachting zal blijven aanhouden, is dat Europese bedrijven Amerikaanse concurrenten proberen in te lijven om het mondiale marktaandeel uit te breiden. Vorig jaar nam British American Tobacco Reynolds American over en lijfde Bayer Monsanto in. 

 

Lees ook: Hogere rente tegenwind voor vastgoedsector


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!