Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Actueel advies

Topman Bayer houdt slag om arm over glyfosaat-kwestie

0 0 Leestijd ongeveer

De onderliggende winst van Bayer is in het vierde kwartaal stevig toegenomen. In 2020 is er ruimte voor verdere groei, maar voorlopig slokken de glyfosaat-zaken alle aandacht van beleggers op.

Bayer heeft in het vierde kwartaal een omzet geboekt van €10,8 mrd. Dat is 3,4% meer dan vorig jaar, als eenmalige posten zoals wisselkoersverschillen en de impact van de verkoop van bedrijfsonderdelen buiten beschouwing blijven. Op deze basis is de ebitda met 26,4% gestegen naar €2,5 mrd. De kernwinst per aandeel uit doorgezette activiteiten nam met 22,9% toe naar €1,29. Over heel 2019 steeg dat bedrag met 14,3% naar €6,40.

De onderneming voorspelde dat de kernwinst per aandeel in het lopende jaar door stijgt naar €7,00 à €7,20. De omzet neemt naar schatting met 3 à 4% toe naar €44 à €45 mrd. Die stijging wordt voornamelijk gedragen door de groeiende omzet bij de gewassendivisie. Bij de farmacietak en de divisie  die consumentengeneesmiddelen maakt pakt de omzetgroei naar verwachting iets lager uit.

Voorzichtigheid troef

De resultaten over het vierde kwartaal lagen in lijn met de verwachting. De prognose voor 2020 oogt echter wat voorzichtig. Dat geldt ook voor de opmerking van topman Werner Baumann dat hij zich niet wil vastleggen op een deadline voor een glyfosaat-schikking. In die zaak heeft Bayer recent enkele juridische successen geboekt. Bovendien was het aantal nieuwe aanklachten (+5900 naar 48.600) minder groot dan werd gevreesd. In de ogen van Baumann zou een concrete deadline echter zijn onderhandelingspositie verzwakken.

Schikken en vooruit kijken

De beurskoers is de afgelopen weken met 12% gedaald door de voorzichtige vooruitblik en de beursonrust vanwege het coronavirus. Maar ondanks de terughoudendheid van Baumann, is een schikking op de middellange termijn het meest waarschijnlijke scenario. Dat zou flink wat onzekerheid wegnemen, waardoor de aandacht zou kunnen verschuiven naar de operationele gang van zaken. Op de onderliggende winstgroei van circa 10% valt weinig af te dingen en de waardering oogt in dit scenario heel aantrekkelijk (k/w 9). Het koopadvies blijft dan ook van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!