Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 3 mrt 15:00

China en India zijn groener dan u denkt

0 0 Leestijd ongeveer

Het is een vaak gehoord vooroordeel over opkomende markten: ze zijn veel vervuilender dan de rijke industrielanden.

Wat betreft absolute uitstoot van broeikasgassen klopt het vooroordeel. Qua uitstoot per hoofd van de bevolking zijn opkomende landen echter beduidend ‘schoner’ dan ontwikkelde landen. Dat is begrijpelijk. In China en India leven honderden miljoenen mensen op het platteland, zonder auto, centrale verwarming en badkamer. Daarentegen spuwen wij hier in het rijke westen tonnen CO2 uit door de dagelijkse douche, woon-werkverkeer en ons consumptiepatroon.

Toch bestaat de perceptie dat het grote China en India vele malen vervuilender zijn. Dat is misschien prettig voor ons geweten, het is wel een miskenning van de gigantische stappen ter verbetering van het leefklimaat die in diverse opkomende landen worden (en al zijn) gezet. Zo is China wereldrecordhouder op het gebied van investeringen in zonne- en windenergie. Ruim een derde van de Chinese elektriciteit is nu al afkomstig van wind, zon of water. Tegen het einde van 2020 is in China zonne-energie goedkoper dan energie uit fossiele brandstoffen. Deze zogenoemde ‘nationwide grid parity’ leidt tot een substantiële vraagimpuls naar zonne-energie. De zonne-capaciteit verdubbelt de komende vijf jaar, van 250 Gigawatt naar 500 Gigawatt.

Zonneparken in India

Over tien jaar kan in India meer dan de helft van de energiebehoefte worden ingevuld door hernieuwbare energie, zo voorspelde de Indiase netbeheerder vorig jaar. De komende jaren zet India vol in op zonne-energie, nadat eerder al een flink aantal zonneparken werd neergezet. De zon is een logische energiebron voor India, dat volop zonneschijn heeft en meer dan genoeg land om zonneparken op te bouwen.

Als het gaat om de opwarming van de aarde en klimaatverandering overheerst doorgaans het pessimisme. Echter, de positieve ontwikkelingen in landen die vele malen groter zijn dan Nederland stemmen tot voorzichtig milieu-optimisme.

Bijna de helft van de Robeco Emerging Markets Equities’ portefeuille bestaat uit Chinese en Indiase bedrijven. Het overgrote deel daarvan is gelieerd aan consumptieproducten en een steeds groter deel is belegd in milieugerelateerde sectoren; denk aan producenten van onderdelen voor elektrische auto’s. Wij geloven dus sterk in de toekomst van groene energie – en in de rol van opkomende landen daarbij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!