Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Beleggingsfondsen: de trends en tips voor 2020

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de turbulentie aan het rentefront blijven obligatiefondsen ook in 2020 populair. Verder is de interesse voor smart beta, duurzaamheid en big data in onze ogen onder beleggers blijvend. We zetten de belangrijkste trends voor u op een rijtje en geven vier tips voor in het nieuwe jaar.

De beleggingsfondsenindustrie ondergaat de laatste jaren een enorme transitie. Door de steeds groter wordende populariteit van ETF’s eisen beleggers meer transparantie en lagere kosten. Daarnaast wordt steeds vaker van beleggingsfondsen gevraagd dat ze inspelen op de uitdagingen die de opwarming van de aarde stelt. Tot slot ontstaan er ook kansen door de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe technologieën als big data, althans voor fondsen die deze technieken durven te omarmen en te gebruiken. We zetten een aantal belangrijke ontwikkelingen op een rijtje.

‘Asset flows’

2019 was een bijzonder beleggingsjaar. Nadat de beurzen in 2018 een van de slechtste vierde kwartalen uit de geschiedenis hadden opgetekend, werd 2019 – toch wel tegen de verwachting van de meeste beleggers in – een bijzonder goed beleggingsjaar. Het was met name bijzonder dat alle beleggingscategorieën het goed deden. Niet alleen standaardcategorieën als obligaties, aandelen en vastgoed stegen, ook grondstoffen, private equity en hedgefondsen lieten doorgaans ruime plussen zien.

Beste artikelen voor 2020
Na het mooie beursjaar 2019 wil elke belegger ook in 2020 de beste aandelen in portefeuille hebben. Op Beleggers Belangen passeerden de afgelopen maanden tips. Hier vindt u een overzicht van alle artikelen met beleggingstips voor 2020.

Afgaande op de stijgingen van de indices, waren vooral aandelen populair. Des te opvallender was het dat bij de beleggingsfondsen – waaronder ook indexfondsen – obligaties verreweg de grootste instroom van vermogen kenden. Money market-fondsen – die vooral beleggen in kortlopende leningen en cash en zich onderscheiden door een laag risico – waren het meest populair, met $473 mrd netto-instroom. Ze werden gevolgd door Amerikaanse obligaties (+$271,4 mrd) en obligaties wereldwijd (+$148,1 mrd).

De grootste uitstroom werd genoteerd bij Amerikaanse largecaps (zowel groei- als waardeaandelen), Europese largecaps, Amerikaanse midcaps en Japanse aandelen. Deze uitstroom kan gedeeltelijk verklaard worden door de instroom bij aandelen-ETF’s. De populariteit van passief beleggen nam dus ook in 2019 toe.

Maar zelfs als we rekening houden met de netto-instroom in aandelen-ETF’s, bleek vorig jaar de populariteit van obligaties groot. Dat is des te opvallender omdat er vooral in het laatste kwartaal onrust was op de Repo-markten, een belangrijk onderdeel van de obligatiemarkten. De Fed moest op grote schaal ingrijpen om de obligatiemarkten tot rust te brengen.

Analisten menen dat de grote populariteit van obligaties voor een belangrijk deel verklaard kan worden door mensen en bedrijven die alternatieven zoeken voor de negatieve rente op spaargeld. Obligaties zijn hier het veiligste alternatief. Vanguard kende de grootste netto-instroom. Deze Amerikaanse beheerder, vooral groot geworden door passieve beleggingsproducten, beheert ook het fonds met de grootste instroom in 2019.

Tip: Vanguard Global Bond Index Fund Investor (ISIN: IE00B18GC888)
Dit was in 2019 het populairste obligatiefonds, met een netto-instroom van maar liefst $25,73 mrd, waarmee het totaal beheerde vermogen nu ruim $247 mrd bedraagt. Het indexfonds, dat de Bloomberg Barclay Global Aggregate Bond Index volgt, geeft in één keer toegang tot de wereldwijde obligatiemarkten van de ontwikkelde landen. Er wordt alleen belegd in investment grade-obligaties, tegen een TER (Total Expense Ratio) van maar 0,15%. Deze lage kosten zijn bittere noodzaak, omdat veel obligaties met hoge ratings een erg lage yield (actuele marktrente) hebben.

Het fonds is een uitstekende optie voor beleggers die niet geloven in actief beheer. Het fonds heeft ook een euro-gehedgede variant, zodat er geen valutarisico wordt gelopen. Omdat de obligatiemarkten van de VS domineren, zit er in de niet-gehedgede variant een stevig dollarrisico, dat vooral defensieve Europese obligatiebeleggers niet zullen willen lopen.

Hoewel het om een indexfonds gaat, vinden er achter de schermen veel acties plaats. Zo worden de illiquide obligaties vanwege de hoge bied-laatspreads vermeden en worden futures ingezet om de duration van de portefeuille gelijk te stellen aan die van de index.

Factorbeleggen

Het beleggen op basisfactoren als waarde, lage volatiliteit, kwaliteit, momentum en dividend is de laatste jaren populair geworden. Zo is de wetenschap de laatste dertig jaar met steeds meer bewijs gekomen dat aandelen met minder volatiliteit een hoger voor risico gecorrigeerd rendement opleveren dan aandelen met hoge volatiliteit. Zo doen ook waardeaandelen het beter dan groeiaandelen en leggen aandelen met een laag momentum het af tegen aandelen met een hoog momentum. Ook het beleggen in kleinere aandelen levert op de lange termijn een outperformance op.

Vorig jaar had factorbeleggen een moeilijk jaar. De meeste factoren moesten het afleggen tegen de grote groeiaandelen, terwijl die juist verondersteld worden op de langere termijn minder goed te presteren. Niettemin kregen de meeste factoren er in 2019 netto geld bij, vooral dankzij instroom in factor-ETF’s. Ook index- en actieve fondsen die factoren gebruiken waren populair. De grootste netto-instroom was er voor de factor dividend, op de voet gevolgd door lage volatiliteit. Momentum had een kleine uitstroom.

Tip: Robeco QI Global Conservative Equities (ISIN: LU0705780269)
Robeco biedt een hele reeks fondsen aan onder het label ‘conservative’. Het gaat dan om aandelen met lage volatiliteit. Dit fonds gaat echter verder dan de meeste van zulke factorfondsen. Aandelen met lage volatiliteit worden alleen opgenomen als de waardering klopt en het aandeel een positief momentum heeft.

Robeco is van mening dat beleggen in factoren outperformance levert, maar dat de prestaties nog verder kunnen worden verbeterd als de factoren niet tegen elkaar ingaan. Robeco heeft voor de selectie van aandelen met de hoogste factorscores een gedegen gestructureerd kwantitatief beleggingsproces ingericht. Dat staat onder leiding van Pim van Vliet, die veel publiceert over factorbeleggen en gastdocent is op de Erasmus School of Business.

Duurzaamheid

De laatste jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden, naast rendement en risico. Een groeiend aantal beleggers eist dat beleggingsfondsen ‘verkeerde’ sectoren als wapens en tabak uitsluiten. Ook zetten investeerders fondsbeheerders er soms toe aan om via dialoog met de directies van bedrijven te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en beter milieubeleid, of voor grotere transparantie. Een andere vorm is beleggen op basis van ESG (Environment, Social en Governance). Hoe hoger bedrijven op deze criteria scoren, hoe meer gewicht ze in de portefeuille krijgen. Tot slot zijn er ook steeds meer themafondsen, die zich bijvoorbeeld richten op de energietransitie.

Tip: Pictet Global Environmental Opportunities (ISIN: LU0503631805)
De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet staat bekend om zijn themafondsen. Op het gebied van duurzaamheid zijn er meerdere smaken. Het hoofdfonds, het Global Environmental Opportunities, wordt geflankeerd door drie dochterfondsen, voor schone energie, water en hout, waarbij het hoofdfonds een combinatie is van de drie nichefondsen.

Bij ieder van de vier fondsen worden relevante aandelensectoren bepaald. Voor schone energie zijn dat er bijvoorbeeld acht, die weer verdeeld worden over drie hoofdgroepen. Eén ervan is technologie voor bedrijfstoepassingen. Deze bestaat uit drie sectoren: halfgeleiders, energieopslag en slimme netwerken (die verzorgen het energietransport van A naar B). Met de toevoeging van deze tak van de technologie aan het universum van potentiële beleggingen in de energietransitie is Pictet redelijk uniek.

De meeste beursgenoteerde bedrijven behalen overigens niet al hun omzet uit een of meerdere van deze acht sectoren. Pictet hanteert een zogeheten ‘purity factor’. Minimaal 33% van de omzet van een bedrijf moet uit één of meer van de acht sectoren komen. De purity factor speelt een rol in alle themafondsen van Pictet, al zal het percentage per thema verschillen.

Big data

Big data is hot, ook in de financiële wereld, met dank aan steeds nieuwere en verfijndere technologieën die data kunnen opslaan, analyseren en zelfs met kunstmatige intelligentie kunnen verrijken. Volgens Morningstar blinken in de financiële industrie twee partijen uit als het om big data gaat, BlackRock’s Systematic Active Equity Team en het Goldman Sachs Quantitative Investment Strategy Team. Beide teams vinden hun oorsprong in de hedgefondsendochters van de bekende vermogensbeheerders. Daar konden hoge vergoedingen worden gerekend die de investeringen in big data-technologie mogelijk hebben gemaakt.

Ook andere grote beheerders investeren in big data. Sommige kenners zijn echter nog sceptisch. Veel data levert ook veel ruis op, en ‘overengineering’ dreigt. Eigenlijk staan we nog maar aan het begin van een nieuwe trend en de toekomst zal uitwijzen hoe succesvol het gebruik van big data zal zijn. De interesse van beleggers neemt wel toe. Vorig jaar zijn diverse nieuwe fondsen geïntroduceerd die beleggen in bedrijven gelieerd aan bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en dataopslag. Een andere manier om te profiteren van deze trend is beleggen in fondsen die big data toepassen in hun beleggingsbeleid.

Tip: Goldman Sachs Emerging Markets CORE Equity Portfolio (ISIN: LU0830625504)
Goldman Sachs is de laatste jaren succesvol geweest met de lancering van de CORE-reeks: fondsen met een kwantitatieve beleggingsbenadering waarbij relatief veel selectiecriteria worden gebruikt, verdeeld over drie hoofdblokken: winstgevendheid (met maatstaven als return on equity), waardering (met fundamentele ratio’s als koers-winstverhouding) en momentum. Het laatste blok is interessant vanuit het big data-perspectief. Naast criteria als koersmomentum wordt er hier een computerprogramma ingezet dat jaarlijks 26 miljoen artikelen, 1 miljoen analistenrapporten en 300.000 analistencalls analyseert op woordgebruik. Als het woordgebruik in al deze documenten positiever wordt, ontstaat er een positiever momentum in sentiment, dat kan leiden tot extra wegingen van de desbetreffende aandelen in portefeuille – en vice versa natuurlijk. Ook door internetgebruikers gebruikte zoektermen worden geanalyseerd, bijvoorbeeld het aantal keren dat gebruikers een bepaald aandeel opzoeken in zoekmachines. Daarbij is er overigens een contrair verband: hoe meer een bedrijf wordt opgezocht hoe slechter de toekomstige rendementen – en vice versa.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.