Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Beleggingsfondsen Karel Mercx, 6 jan 2020 14:00

De drie beste ETF’s voor de komende tien jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Als ik de razendsnelle technologische ontwikkelingen van de laatste tijd analyseer, zie ik drie sectoren die zich zeer waarschijnlijk ook de komende tien jaar stormachtig zullen blijven ontwikkelen. Ik tip drie ETF’s om van deze trends te profiteren.

Update | Vier ETF's voor 2021
Na het spectaculaire beursjaar 2020 wil elke belegger ook in 2021 weer de beste ETF’s in portefeuille hebben.

Speciaal voor de liefhebber: vier ETF’s voor 2021.

In de afgelopen jaren zijn de beurskoersen van bedrijven per saldo sneller toegenomen dan hun winsten. Dit betekent dat de waardering op de beurs is gestegen. In onze aandelenprognose voor 2020 schreven wij dan ook dat terughoudendheid voor 2020 belangrijk is.

In deze ETF-outlook voor 2020 wil ik het hebben over drie sectoren die de komende tien jaar veel groter gaan worden. De ETF’s die deze sectoren volgen gaan bij een beurscorrectie misschien wel harder naar beneden dan de bekende aandelenindices, maar ze zullen ook sneller herstellen. Dat komt omdat de bedrijven die erin zitten een hoge omzet- en/of winstgroei laten zien.

Beveiliging

We beginnen met de beveiligingssector. Het belang van systeembeveiliging bleek onlangs weer eens, toen hackers de computersystemen van de Universiteit van Maastricht platlegden. De universiteit werd voor de keuze gesteld tussen losgeld betalen of nooit meer toegang krijgen tot de eigen systemen. Bijna iedereen adviseerde de universiteit om geen losgeld te betalen omdat dit ertoe zou leiden dat dit soort hacks vaker voor zou komen. De enige die altijd adviseren om meteen te betalen, zijn de verzekeringsmaatschappijen. Want hoe langer een bedrijf plat ligt, des te groter de schade en des te hoger het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren.

Inmiddels zijn de systemen van de universiteit weer toegankelijk. Volgens onbevestigde bronnen heeft de universiteit hier vele tonnen aan losgeld voor betaald. Maar of dit bericht nu klopt of niet, het moge duidelijk zijn dat de Universiteit van Maastricht zijn systemen in de toekomst veel beter zal beveiligen. En anders dan dat in vroeger tijden ging met het graven van een slotgracht om een kasteel, is het beveiligen van online systemen een continu proces.

Bedenkt u eens hoe vaak u updates aan het installeren bent op uw computer. Elke update bestaat uit vele regels computercode en in deze datareeks zitten altijd zwakke plekken. Er is een kat-en-muisspel gaande tussen beveiligingsbedrijven die met hun software de zwakke plekken proberen te beschermen en hackers die proberen binnen te komen om de systemen plat te leggen. In een wereld waarin steeds meer zaken worden gedigitaliseerd – denk bijvoorbeeld aan uw koelkast die automatisch op uw boodschappenlijst zet dat de melk bijna op is – wordt het risico op hacks (en de potentiële schade daarvan) steeds groter.

Een aantrekkelijke ETF die inspeelt op dit thema is de iShares Digital Security UCITS ETF (ISIN-code IE00BG0J4C88 en tickercode LOCK). Met 115 verschillende aandelen, waarvan er geen enkele een weging heeft hoger dan 2%, is dit een aantrekkelijke ETF om mee te profiteren van de trend dat de digitale wereld steeds meer behoefde krijgt aan beveiliging.

Cloud

Vraag tien verschillende mensen naar wat ‘de cloud’ is en je krijgt tien verschillende antwoorden. Ik zie het als een dienst: het bewaren van digitale gegevens van andere partijen – meestal bedrijven. Voor de klanten van cloudbedrijven zijn er vele voordelen verbonden met het elders onderbrengen van hun data. Om te beginnen is het een stuk veiliger dan het beheren van je eigen bestanden. Een cloudbedrijf heeft het beschermen van digitale gegevens als kernactiviteit en beschikt dus altijd over de nieuwste beveiligingssoftware. Bedrijfsnetwerken zijn doorgaans veel minder goed beschermd. Daarnaast is de databehoefte van een bedrijf nooit constant. Het gebruik gaat met pieken en dalen. Bij een cloudbedrijf kan je precies afnemen wat je nodig hebt, zodat je altijd over exact de juiste gegevensruimte beschikt.

Zelfs de grootste partijen op de wereld gebruiken inmiddels andere bedrijven om hun digitale gegevens te beheren. Zo maakt Netflix, dat 158 miljoen abonnees heeft in meer dan 190 landen, gebruik van de diensten van Amazon. Dat bedrijf heeft wereldwijd meer dan 100.000 servers draaien die zorgen dat Netflix-abonnees op elk gewenst moment een film of serie kunnen streamen. Als 100 miljoen mensen tegelijk de nieuwste film willen bekijken, dan sluit Amazon wat extra servers aan. Een individueel bedrijf kan zoiets nooit binnen zo’n korte tijd op zo’n grote schaal doen. Zelfs het Amerikaanse leger stapte afgelopen najaar over naar de cloud, toen het Amerikaanse ministerie van Defensie Microsoft een opdracht gunde van $10 mrd. Als de cloud goed genoeg is voor het Amerikaanse leger, is hij zeker goed genoeg voor het bedrijfsleven.

Beste artikelen voor 2020
Na het mooie beursjaar 2019 wil elke belegger ook in 2020 de beste aandelen in portefeuille hebben. Op Beleggers Belangen passeerden de afgelopen maanden tips. Hier vindt u een overzicht van alle artikelen met beleggingstips voor 2020.

Ik ben ervan overtuigd dat de cloudsector de komende tien jaar enorm gaat groeien, onder andere omdat de databehoefte in de gaming-wereld enorm zal toenemen. Wat cloudbedrijven daarbij extra interessant maakt voor beleggers, is dat ze maandelijks geld ontvangen voor het verhuren van hun servers. Dat is een heel ander businessmodel dan dat van traditionele computerbedrijven, die servers verkopen en daar één keer een groot bedrag voor ontvangen.

Een interessante ETF die op de cloud-trend inspeelt is de WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (ISIN-code IE00BJGWQN72  en tickercode WCLD). In deze ETF zitten geen aandelen van Microsoft en Amazon. Weliswaar zijn dit twee toonaangegevende partijen in de cloud-wereld, maar ze verdienen een substantieel deel van hun omzet met niet-cloudgerelateerde activiteiten. Het interessante van bovengenoemde ETF is dat hij uitsluitend in pure cloudspelers belegt.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie gebruikt software en computers om data te verzamelen, te verwerken, te analyseren en daarop te handelen. Hoe meer input, hoe slimmer de output. Kunstmatige intelligentie is zo geprogrammeerd dat het zichzelf ontwikkelt op basis van alle nieuwe informatie die aan het systeem wordt toegevoegd. Kunstmatige intelligentie past zich na elk datapunt aan.

Doordat zowel de rekencapaciteit van chips als de internetsnelheid in razend tempo toenemen en de prijs van dataopslag al even snel daalt, is dit de ideale tijd voor een doorbraak van kunstmatige intelligentie. Met name op klantenservice-afdelingen wordt er veel van verwacht. Nooit meer wachten als je belt, en ‘iemand’ aan de lijn krijgen die ook nog eens op elke vraag een antwoord weet. Google liet een paar jaar geleden al zien dat het stemmen kon namaken die niet van echt te onderscheiden waren.

Wij raden aan om in kunstmatige intelligentie te beleggen via de Nasdaq Artificial Intelligence Index. Dit is een index van bedrijven wereldwijd die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie. WisdomTree heeft een ETF gemaakt om deze Nasdaq-index mee te volgen (ISIN-code IE00BDVPNG13 en tickercode WTAI)

Zelfrijdende auto

Een belangrijke toepassing waarin de technologieën achter de drie besproken ETF’s elkaar vinden, is de zelfrijdende auto. Als er meerdere van deze voertuigen tegelijk op een kruising afrijden, moeten ze contact met elkaar zoeken. Elke auto vertelt waar hij naartoe gaat. De snelheid wordt aangepast, waarbij het de bedoeling is dat de auto’s zo veel mogelijk brandstof te besparen. Dit is kunstmatige intelligentie. Tegelijk moet het zeker zijn dan de auto’s niet worden gehackt. Een kwaadaardige hacker kan in theorie de auto’s gas laten geven ze en op elkaar laten botsen. Dat vereist zeer degelijke beveiliging. En die clouddiensten dan? Tja, de kans is niet zo groot dat de bezitter van een zelfrijdende auto de hele tijd uit het raam gaat zitten kijken. In auto’s komen computers waarmee van alles mogelijk is, van Netflix kijken tot gamen. Dit alles vereist een enorme groei van cloudopslag.

De zelfrijdende auto is maar één voorbeeld van een ontwikkeling die online beveiliging, de cloud en kunstmatige intelligentie een grote impuls kan geven. Grote groei in de komende tien jaar lijkt op alle drie deze terreinen verzekerd. Door in bovengenoemde ETF’s te beleggen kunt u hier een flink graantje van meepikken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.