Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 3 jun 2019 14:00

Binnenlandse Zaken: de briljante uitvoering van DSM

0 0 Leestijd ongeveer

DSM heeft een goede strategie, maar het bedrijf maakt vooral indruk met de wijze waarop die wordt uitgevoerd. De onderneming schuift langzaam op naar activiteiten met een nog hogere winstmarge.

Op de Nederlandse beurs is DSM misschien wel het beste voorbeeld dat duurzame focus niet ten koste van het rendement hoeft te gaan. Topman Feike Sijbesma is ‘climate leader’ van de Wereldbank en hij heeft een imposante serie duurzame en sociale prijzen en eretitels verzameld. Sijbesma maakt zich onder meer sterk voor een hogere prijs op uitstoot van CO2. Zijn bedrijf loopt voorop wat betreft het verlagen van de broeikasgasuitstoot.

Die duurzame insteek gaat bepaald niet ten koste van het rendement voor beleggers. Sinds het aantreden van Sijbesma in mei 2007 is de beurskoers met bijna 200% gestegen. Voor de AEX komt dat rendement op een zeer magere 3%.

Sesamstraat

De goede beurspresentaties zijn grotendeels te danken aan de strategie, met name de uitvoering daarvan. De wijze waarop het bedrijf nieuwe producten ontwikkelt en in de markt plaatst, zou niet misstaan in Sesamstraat. Voor DSM is samenwerking namelijk de sleutel tot succes. In het jaarverslag 2018 komt maar liefst 90 maal de term ‘joint venture’ voor. De onderneming kiest er waar mogelijk voor om nieuwe producten samen met toeleveranciers, branchegenoten of klanten (door) te ontwikkelen. Een goed voorbeeld is Avansya, dat in november vorig jaar werd opgestart. In deze joint venture werkt DSM samen met Cargill – toeleverancier van de voedingssector – bij de productie van caloriearme zoetstof stevia. De bedrijven bouwen in de Verenigde Staten een speciale vergistingsfabriek voor het middel, dat onder de naam Eversweet wordt verkocht. DSM brengt kennis en een klantennetwerk in, terwijl Cargill juist het productieproces heel goed kent.

Balans opschuiven

Het voordeel van een samenwerkingsverband is dat DSM niet zelf alle know-how, investeringen en toegang tot toeleverings- en afzetkanalen hoeft te regelen. Hierdoor is de kans van slagen een stuk groter dan als de onderneming op eigen houtje zou opereren. Voorlopig wijzen de financiële resultaten erop dat dit voordeel zwaarder weegt dan het nadeel dat de winst gedeeld moet worden met een partner.

De samenwerkingstactiek biedt bovendien veel ruimte om de strategische koers stapsgewijs bij te stellen. In het geval van DSM betekent dit een verschuiving richting activiteiten met een hoge winstmarge. Zo werd in 2018 het belang in DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) verkocht aan investeringsgroep Bain Capital. Daarmee komen de totale inkomsten uit het verkopen van belangen in farma- en fiber-activiteiten op ongeveer €3 mrd. De onderneming wacht nog op een gunstig moment voor de verkoop van minderheidsbelangen in AOC Aliancys en AnQore.

3D-printen en medische apparatuur

De deals die DSM de afgelopen weken sloot, laten duidelijk zien waar het concern voor de toekomst op inzet. Half mei maakte de onderneming een samenwerking bekend met Origin. Dit Amerikaanse bedrijfje ontwikkelt 3D-printers die uit de voeten kunnen met harsen van verschillende toeleveranciers. Eén daarvan wordt een variant van Somos PerForm HW, dat DSM op de markt brengt. In de toekomst wil het concern meer materialen voor de printer ontwikkelen. Een paar dagen later werd bekend dat er wordt samengewerkt met SAT bij de ontwikkeling van een duurzame en kosteneffectieve hartklep. De partners richten zich in eerste instantie op patiënten met reumatische hartziekten. Voor deze groep (circa 30 miljoen patiënten) voldoen bestaande hartkleppen vaak niet.

Beleggers hoeven voorlopig qua omzet geen wonderen van deze joint ventures te verwachten. De nieuwe markten waar DSM zich op richt kenmerken zich echter wel door snelle groei en relatief hoge winstmarges.

De metamorfose van DSM
DSM is in 1902 opgericht als mijnbouwbedrijf dat als staatsonderneming de steenkoolreserves in Limburg boven de grond ging halen. De bijproducten van de steenkoolproductie maakten het mogelijk om de activiteiten uit te bouwen naar kunstmest en ammoniak. Dat vormde in de jaren zestig de basis voor de omschakeling naar een chemiebedrijf. De kostprijs van de steenkoolproductie lag destijds boven het importtarief, en bovendien nam in die periode de aardgasproductie in Groningen snel toe. In de jaren negentig werd de balans geleidelijk verschoven van bulk- naar speciaalchemie. Deze markt is minder cyclisch en kenmerkt zich door een relatief hoge winstmarge.

Groei op eigen kracht

Voor beleggers is er voldoende aanleiding om vertrouwen te hebben in de geleidelijke koerswijziging. De stapsgewijze verschuiving via samenwerkingsverbanden is minder riskant dan een strategie waarbij de onderneming ervoor zou kiezen om op eigen kracht het roer om te gooien. Bovendien zijn er weinig organisaties die meer ervaring hebben met een metamorfose dan DSM (zie kader). In financieel opzicht is het doel om iets sneller te groeien dan het marktgemiddelde en om de ebitda gemiddeld met bijna 10% op te schroeven.

De expansie op eigen kracht moet vooral worden aangewakkerd door innovatie. Het bedrijf streeft ernaar om een vijfde van de inkomsten te boeken uit innovaties die maximaal vijf jaar op de markt zijn (2018: 19%). De ebitda-marge voor de voedingsdivisie moet in 2021 op ruim 20% komen. Voor de afdeling Materials is dat 18 tot 20%. Met het oog op de prestaties in 2018 (19,5% voor Nutrition en 17,6% voor Materials) ligt die lat niet heel hoog.

Conclusie

De realistische omzet- en margedoelstellingen wijzen erop dat DSM de ebitda voorlopig met gemiddeld bijna 10% kan opschroeven. Aan dat groeitempo hangt wel een flink prijskaartje: beleggers betalen ruim twintig maal de voor 2019 verwachte winst. Die hoge waardering wordt echter door verschillende factoren gerechtvaardigd. Het bedrijf is actief in snelgroeiende markten, die zich door de hoge specialisatie en patentbescherming kenmerken door hoge toetredingsdrempels.

Dankzij het afstoten van de farma- en fiberbelangen heeft DSM nauwelijks schulden. De nettoschuldpositie daalde tussen eind 2016 en eind 2018 van €2,1 mrd naar €113 mln. Dat die schuld in het eerste kwartaal opliep naar €414 mln, komt door uitkering van het slotdividend. Het dividendrendement van 2,3% kan de komende jaren in lijn met de winstgroei verder oplopen. De sterke marktpositie, stabiele ebitda-groei en het stijgende dividend maken DSM tot een koopwaardig aandeel voor wie op zoek is naar een defensief aandeel met een mooie inkomstenstroom.

 

MARGE EN GROEI
20182017Eigen doelstelling
Ebitda-marge Nutrition19,5%18,9%ruim 20%
Ebitda-marge Materials17,6%17,3%18-20%
Ebitda-groei6,0%14,5%hoog enkelcijferig

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!