Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Analisten Stephen Hendriks, 3 feb 10:00

Nomura vreest stagnatie globalisering

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Het proces van globalisering blijft hangen en dat is niet gunstig voor de financiële markten, vindt Nomura.

Nomura maakt zich zorgen over het ‘lot van de globalisering’, waaronder de Japanse bank verstaat het wereldwijd open gaan van markten in goederen, diensten, kapitaal en arbeid. De laatste jaren blijft de globalisering hangen. Dat kan een tijdelijke stagnatie zijn, maar Nomura vreest dat de wereldeconomie minder open zal worden. De bank ziet meerdere ontwikkelingen die daarop wijzen.

Minder besparingen

Door de stagnerende wereldwijde handel in goederen en diensten, neemt ook het ‘recyclen’ van de wereldwijde besparingen af. Daardoor stroomt het kapitaal minder vrij van de ene regio naar de andere. Ook ziet Nomura dat er meer handelsbelemmerende maatregelen worden genomen, zoals het gebruik van anti-dumpingclausules. Dat soort maatregelen valt soms te verdedigen maar mondt steeds vaker uit in ‘heimelijk protectionisme’, oordeelt de bank.

Daarnaast remt ook de transformatie van de Chinese economie de globalisering. Vóór de financiële crisis bestond de helft van de Chinese export uit producten waarvan de onderdelen door China werden geïmporteerd. Deze componenten werden in China vervolgens tot volledige producten verwerkt en geëxporteerd. China is sindsdien opgeschoven in de waardeketen, aldus Nomura, waardoor de aard van de export is veranderd en minder onderdelen worden geïmporteerd.

Gevolgen

Deze ontwikkelingen kunnen op termijn consequenties hebben voor de – Amerikaanse – financiële markten. Volgens Nomura zorgt de stagnerende globalisering voor lagere Chinese economische groei, die ook de VS zal raken. Het gevolg is een lagere lange rente in de VS. Voor de aandelenmarkten leidt een lagere economische groei tot lagere winsten, lagere waarderingen en daarmee tot lagere koersen. Een lagere winstgevendheid is negatief voor de kredietwaardigheid van Amerikaanse bedrijven. Dat drijft de risico-opslag op bedrijfsobligaties op, waarschuwt Nomura.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!