Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 17 jan 12:00

Advies van de dag: JPMorgan Chase

0 0 Leestijd ongeveer

Een uitstekend 2018 krijgt bij JPMorgan Chase een vervelend staartje. De winstgroei valt tegen en de bank oogt kwetsbaar voor een omslag in het economische en beursklimaat.

JPMorgan Chase (JPM) heeft een recordwinst van $32,5 mrd geboekt in 2018. Ten opzichte van 2017 stegen zowel de netto rente-inkomsten (+8% naar $55,7 mrd) als de handelsbaten (+5% naar $55,8 mrd). Aan de andere kant vielen de afschrijvingen op slechte leningen juist iets terug (-8% naar $4,9 mrd). De ontwikkelingen in het vierde kwartaal voeden echter de vrees dat het concern de goede lijn in 2019 niet kan vasthouden.

Winst- en omzettegenvaller

Dankzij kredietgroei (6%) en vooral een gunstig renteklimaat namen de netto rente-inkomsten nog met 9% toe naar $14,5 mrd. De afschrijving op slechte leningen van $1,5 mrd lag hoger dan in het derde kwartaal ($0,9 mrd) en hoger dan een jaar eerder ($1,3 mrd). De traditionele bankactiviteiten lieten in het vierde kwartaal nog een mooie groei zien. De winst van de consumententak nam met ruim de helft toe naar $4,0 mrd. Bij de commerciële activiteiten steeg de winst met 8% naar $1,0 mrd, maar het was met name investment banking dat de aandacht trok. Met name als gevolg van het zwakke beursklimaat daalde de winst met 15% naar $2,0 mrd. Bij de handel in vastrentende waarden daalden de inkomsten met 18% naar $1,9 mrd. Dat was het laagste niveau in meer dan tien jaar.

Onderaan de streep kwam de concernwinst uit op $7,1 mrd ($1,98 per aandeel). Dat was weliswaar 85% meer dan een jaar eerder, maar ruim 10% minder dan de gemiddelde analistenschatting. Ook de omzet van $26,8 mrd was lager dan verwacht. Daarmee is dit kwartaal de grootste misser sinds 2015.

Eén kwartaal is geen trend

Financieel topvrouw Marianne Lake benadrukte in een toelichting dat een tegenvallend kwartaal niet meteen het begin is van een trend. Topman Jamie Dimon waarschuwde vervolgens echter voor de dreigende impact van de shutdown en het gevaar van het uitblijven van een handelsakkoord met China. De kans is groot dat de winst per aandeel in 2019 eerder lager dan hoger ligt dan de $10 waar JPMorgan op afstevent. Met het oog op de toenemende risico’s en afnemende winstgroei is het verstandig om de ontwikkelingen even vanaf de zijlijn te volgen. Het aandeel krijgt een verkoopadvies.

JPMorganChase in cijfersQ4 2018Q4 2017
Netto-omzet$26,8 mrd$25,8 mrd
Operationele kosten$15,7 mrd$14,9 mrd
Nettowinst$7,1 mrd$4,2 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!