Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 8 mei 08:00

Pfizer | Voorzichtig optimisme bij farmaceut

0 0 Leestijd ongeveer

Coronamedicijnen speelden eindelijk een veel minder prominente rol in de resultaten van Pfizer maar zijn nog niet helemaal naar de achtergrond verdwenen.

Pfizer-beleggers zijn de afgelopen anderhalf jaar bepaald niet verwend, maar de meevallende kwartaalcijfers leverden nu eens een koerswinst van ruim 6% op.

Omzet en winst daalden weliswaar flink  als gevolg van de $4,7 mrd lagere omzet van de coronaproducten, maar waren wel beter dan verwacht. Exclusief de coronaproducten maar inclusief de bijdrage van de voor $43 mrd overgenomen oncologiespecialist Seagen nam de omzet met 11% toe.

Pfizer houdt vast aan de omzetdoelstelling van $5 mrd voor coronavaccin Comirnaty en $3 mrd voor coronapil Paxlovid voor heel 2024. In het eerste kwartaal lag de omzet van Comirnaty op $354 mln en van Paxlovid op $2 mrd. Zo’n 90% van de Cominarty-omzet moet in de tweede helft van dit jaar worden geboekt en dat lijkt gezien de eerder te optimistische inschatting van Pfizer over het coronavaccin wel erg veel.

Veilig dividend

Topman Albert Bourla zei tijdens de analistenbijeenkomst na deze misser extra voorzichtig te zijn geworden en wil alleen nog haalbare prognoses afgeven. Pfizer handhaafde de omzetprognose van $58,5-61,5 mrd voor heel 2024 en verhoogde de verwachting voor de winst per aandeel van $2,05-2,25 naar $2,15-2,35.

Dat is overigens wel inclusief een ‘non-cash’ meevaller van $771 mln, $0,11 per aandeel, die ontstond omdat de Amerikaanse overheid minder doses Paxlovid aan Pfizer heeft geretourneerd dan was verwacht.

Advies aandeel Pfizer op ‘houden’

De farmaceut herhaalde verder dat het dividend veilig is en de allerhoogste prioriteit heeft in de kapitaalallocatie, nog voor schuldafbouw en overnames. Onzekerheid over de vraag of de pijplijn aan nieuwe medicijnen de forse patentaflopen kan compenseren is met een prima eerste kwartaal uiteraard niet weggenomen, maar op een koers-winstverhouding van 12,6 – op mijn iets verhoogde winsttaxatie van $2,25 – en een dividendrendement van 6% voor 2024 is Pfizer het aanhouden zeker waard.

Eerstekwartaalcijfers
In $ mrd 2024 2023
Omzet 14,9 18,5
Aangepaste nettowinst 4,7 7,0
Aangepaste wpa 0,82 1,23

De auteur heeft een positie in het aandeel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ