Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 27 dec 2018 13:26

Juridische onzekerheid bij Johnson & Johnson groeit

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Johnson & Johnson wordt er in een Reuters-artikel van beschuldigd al decennialang te weten dat bepaalde verzorgingsproducten mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Het concern ontkent, maar de beurskoers daalde binnen een week met 13%.

De beurskoers van Johnson & Johnson (J&J) kreeg een flinke tik nadat persbureau Reuters had gemeld dat het farmaciebedrijf mogelijk al sinds 1971 weet dat talk in onder meer babypoeder mogelijk kankerverwekkende asbestdeeltjes bevat. Er lopen momenteel circa 12.000 zaken tegen het concern. De informatie in het artikel geeft aanklagers nieuwe munitie in lopende procedures en opent bovendien de deur naar meer zaken.

Topman Alex Gorsky reageerde fel op het Reuters-artikel. Volgens hem heeft zijn onderneming nooit informatie achter gehouden en is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat verzorgingsproducten mogelijk kanker veroorzaken. Om zijn vertrouwen in de toekomst kracht bij te zetten, kondigde hij aan dat J&J voor $5 mrd extra aan eigen aandelen gaat inkopen.

Wankel bewijs

Het talk dat de onderneming in verzorgingsproducten gebruikt, is de afgelopen decennia gewonnen in verschillende groeven. Het is heel lastig om waterdicht bewijs te leveren dat alle artikelen waarin deze grondstof verwerkt is, kankerverwekkende stoffen bevatten. In de VS is dat echter geen voorwaarde voor een veroordeling. Vlak na het Reuters-artikel herhaalde een rechtbank in Missouri een eerdere uitspraak, waarbij de onderneming veroordeeld werd tot het betalen van $550 mln aan schadevergoeding aan 22 vrouwen, en een boete van $4,1 mrd. Dat was echter geen verrassing, aangezien een rechter zelden zijn eigen uitspraak herziet. J&J heeft beroep aangetekend. Eerder dit jaar won het bedrijf nog enkele van zulke zaken.

Conclusie

Het meest waarschijnlijke scenario is dat het nog jaren gaat duren voordat er duidelijkheid is in alle rechtszaken. Naar verwachting pakt de uiteindelijke schade lager uit dan de ruim $50 mrd die door de koersdaling verloren ging. De juridische onzekerheid komt echter hard aan, omdat Johnson & Johnson zich juist onderscheidt door de stabiele resultaatontwikkeling. Het bedrijf heeft al ruim vijftig jaar op rij het dividend verhoogd. Dankzij de gezonde onderliggende resultaatgroei van met name de farmaciedivisie komt daar voorlopig geen verandering in. Dat geldt ook voor ons houdadvies op dit aandeel. Hoewel de waardering (k/w 15,6) en het dividendrendement (2,8%) lager liggen dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, maakt het toegenomen risicoprofiel het voorbarig om nu in te stappen.

Gezonde groei JNJ2018 (schatting)2017
Omzet$81,3 mrd$76,5 mrd
Ebitda$30,3 mrd$27,4 mrd
Winst per aandeel$8,10$7,30
Rechtszaken aan de orde van de dag
Rechtszaken zijn voor Johnson & Johnson niets nieuws. Tot 2015 lagen de kosten voor juridische aangelegenheden en schikkingen gemiddeld hoger dan $1 mrd. De afgelopen jaren lag dat bedrag echter wat lager als gevolg van het afstoten van enkele activiteiten op het vlak van medische apparatuur. Talk-gerelateerde aanklachten vormen ongeveer een tiende van het totale aantal lopende zaken. Inkomsten uit artikelen met deze stof, vormen minder dan 0,5% van de omzet. Het concern ligt overigens al lange tijd onder vuur door de link tussen kanker en talkproducten. In 1999 won de onderneming de eerste grote zaak door gebrek aan bewijs.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!