Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 16 apr 14:15

JPMorgan Chase | Renterugwind gaat liggen

0 0 Leestijd ongeveer

JPMorgan Chase heeft een degelijk eerste kwartaal achter de rug. De bank hoefde relatief weinig af te schrijven op de leningenportefeuille, maar de ontwikkeling van de netto rente-inkomsten baart zorgen.

De totale inkomsten van JPMorgan Chase (JPM) zijn in het eerste kwartaal met 9% gestegen naar $42,0 mrd. Dat was voor een groot deel te danken aan een toename van de netto rente-inkomsten met 11% naar $23,2 mrd. Zonder de bijdrage van het vorig jaar ingelijfde First Republic was die toename 5% geweest.

Ten opzichte van het vierde kwartaal zijn de inkomsten uit het renteverschil tussen het lenen en uitlenen van geld juist met 4% gedaald. Die terugval wordt veroorzaakt door de combinatie van een lagere rentemarge en doordat klanten hun spaargeld naar andere banken sluisden. Ondanks de terugval houdt de bank vast aan een prognose van netto rente-inkomsten van $90 mrd over heel 2024.

Opwaarts potentieel is beperkt

Veel partijen hadden echter al voorgesorteerd op een opwaartse bijstelling van die prognose. Zorgen over de rente-inkomsten – de belangrijkste verdiencomponent van een traditionele bank – verklaart de koersdaling van ruim 6% na de cijferpresentatie. In andere opzichten leverde de cijferpresentatie meer mee- dan tegenvallers op. JPMorgan zette bijvoorbeeld $1,9 mrd opzij voor verliezen op de kredietportefeuille. Dat was minder dan de $2,7 mrd van het voorgaande kwartaal en de $2,3 mrd in dezelfde periode van vorig jaar. Bovendien profiteerde de investment bank van het goede klimaat op financiële markten met een omzetstijging van 24% tot $13,6 mrd ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Advies aandeel JPMorgan ‘verkopen’

Het is een opsteker dat de Amerikaanse economie beter draait dan de bank begin 2024 heeft voorzien. Maar op basis van een verwachte winst per aandeel van $15,50 betalen beleggers 11,8 maal de winst voor het aandeel. In het huidige economische en renteklimaat zit weinig rek in die waardering. Daarmee is het opwaarts potentieel beperkt tot de winstgroei van circa 4% en het dividendrendement van 2,5%. Omdat het neerwaartse risico beduidend groter is, geven de kwartaalcijfers geen aanleiding om het verkoopadvies voor het aandeel JPMorgan aan te passen.

JPMorgan Chase Q1 2024 Q1 2023
Totale baten $42,0 mrd $38,3 mrd
Operationele lasten $22,8 mrd $20,1 mrd
Nettowinst $13,4 mrd $12,6 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ