Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 17 okt 2018 14:30

Johnson & Johnson groeit door

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Dankzij een stevige omzetstijging bij de farmaciedivisie ligt Johnson & Johnson op koers om de verwachtingen voor 2018 te overtreffen. Het opstoken van de omzetgroei bij de divisie medische apparatuur kost echter tijd.

De kwartaalcijfers van Johnson & Johnson (JNJ) bevestigen het beeld van een voorspelbaar, stabiel groeiaandeel. De omzet is in het derde kwartaal met 4% gestegen naar $20,3 mrd. Die stijging lag wel beduidend lager dan de 11% van de voorgaande periode. Het verschil wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de valutarugwind is omgeslagen in een tegenwind.

De onderliggende groei kwam uit op 6%. Dat is bijna volledig te danken aan een onderliggende omzetgroei van 8% naar $10,3 mrd bij de farmaciedivisie. De verkopen van het middel Zytiga (tegen uitgezaaide prostaatkanker) schoten met 43% omhoog, naar $958 mln. Bij Stelera (Ziekte van Crohn) kwam die groei op 17% naar $1,3 mrd. De flinke groei bij nieuwe middelen was meer dan voldoende om de verkoopdaling van reumamiddel Remicade te compenseren: -16% naar $1,4 mrd.

Pleisters en verband

De omzetgroei van de andere divisies maakte minder indruk. In het geval van consumentenproducten – zoals de verkoop van pleisters en verband – is dat een gevolg van de aard van de activiteiten. Op onderliggende basis groeide de omzet met 5% naar $3,4 mrd. Bij medische apparatuur (onderliggende omzetgroei van 2% naar $6,6 mrd) is dat een gevolg van een ongelukkige positionering. De omzetdaling van apparatuur voor orthopedie en diabetes werd nauwelijks gecompenseerd door groei bij oogverzorging en operaties. Johnson & Johnson probeert de divisie via overnames en innovatie beter te positioneren, maar dat kost tijd.

Onderaan de streep

Onder de streep groeide de winst in het derde kwartaal met 7% naar $5,6 mrd. Dankzij de inkoop van eigen aandelen steeg de winst per aandeel zelfs met 8%. Voor heel 2018 verhoogde Johnson & Johnson de prognose iets, naar $8,13 à $8,18 per aandeel. Dat brengt de k/w op iets minder dan 17. Daarmee heeft de waardering weinig opwaarts potentieel, zodat beleggers het moeten hebben van de winstgroei van circa 6% en het dividendrendement van 2,7%. Dat perspectief is meer dan voldoende om het houdadvies te herhalen. Defensief ingestelde beleggers kunnen zelfs overwegen om het aandeel te kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!