Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 17 okt 14:30

Johnson & Johnson groeit door

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Dankzij een stevige omzetstijging bij de farmaciedivisie ligt Johnson & Johnson op koers om de verwachtingen voor 2018 te overtreffen. Het opstoken van de omzetgroei bij de divisie medische apparatuur kost echter tijd.

De kwartaalcijfers van Johnson & Johnson (JNJ) bevestigen het beeld van een voorspelbaar, stabiel groeiaandeel. De omzet is in het derde kwartaal met 4% gestegen naar $20,3 mrd. Die stijging lag wel beduidend lager dan de 11% van de voorgaande periode. Het verschil wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat de valutarugwind is omgeslagen in een tegenwind.

De onderliggende groei kwam uit op 6%. Dat is bijna volledig te danken aan een onderliggende omzetgroei van 8% naar $10,3 mrd bij de farmaciedivisie. De verkopen van het middel Zytiga (tegen uitgezaaide prostaatkanker) schoten met 43% omhoog, naar $958 mln. Bij Stelera (Ziekte van Crohn) kwam die groei op 17% naar $1,3 mrd. De flinke groei bij nieuwe middelen was meer dan voldoende om de verkoopdaling van reumamiddel Remicade te compenseren: -16% naar $1,4 mrd.

Pleisters en verband

De omzetgroei van de andere divisies maakte minder indruk. In het geval van consumentenproducten – zoals de verkoop van pleisters en verband – is dat een gevolg van de aard van de activiteiten. Op onderliggende basis groeide de omzet met 5% naar $3,4 mrd. Bij medische apparatuur (onderliggende omzetgroei van 2% naar $6,6 mrd) is dat een gevolg van een ongelukkige positionering. De omzetdaling van apparatuur voor orthopedie en diabetes werd nauwelijks gecompenseerd door groei bij oogverzorging en operaties. Johnson & Johnson probeert de divisie via overnames en innovatie beter te positioneren, maar dat kost tijd.

Onderaan de streep

Onder de streep groeide de winst in het derde kwartaal met 7% naar $5,6 mrd. Dankzij de inkoop van eigen aandelen steeg de winst per aandeel zelfs met 8%. Voor heel 2018 verhoogde Johnson & Johnson de prognose iets, naar $8,13 à $8,18 per aandeel. Dat brengt de k/w op iets minder dan 17. Daarmee heeft de waardering weinig opwaarts potentieel, zodat beleggers het moeten hebben van de winstgroei van circa 6% en het dividendrendement van 2,7%. Dat perspectief is meer dan voldoende om het houdadvies te herhalen. Defensief ingestelde beleggers kunnen zelfs overwegen om het aandeel te kopen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!