Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 8 dec 15:15

SG over 2019: wees voorzichtig, maar mijd niet alle risico’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
kopen

Het is tijd om afscheid te nemen van groeiaandelen en de VS in ruil voor waarde-aandelen en Japan, vindt Société Générale.

SG over 2019

Beleggers moeten komend jaar voorzichtig blijven, maar zich niet helemaal van risicovollere vermogenscategorieën afkeren. Dat is de boodschap van het ‘multi-asset team’ van Société Générale (SG). Dit team richt een portefeuille in die bestaat uit verschillende vermogenscategorieën, of asset classes. Het SG-team verwacht dat beleggers weinig koerswinsten kunnen behalen in 2019. Dat komt omdat de waardering van de meeste vermogenscategorieën nu al erg hoog is. Bovendien voert de Federal Reserve een verkrappend monetair beleid.

Deze omstandigheden maken SG voorzichtig, maar niet volkomen risico-avers. De Chinese economie kan namelijk een ‘harde landing’ vermijden. En de Amerikaanse economie is veerkrachtiger dan de bank eerst nog had aangenomen. In plaats van een economische groei in de VS van 1,6% in 2019 gaat SG nu uit van een groei van 2,4%. Maar in 2020 dreigt een recessie in de VS, waar SG dan een groei van niet meer dan 0,4% verwacht.

Dollarafkeer

Al vanaf de tweede helft van volgend jaar zal de groeivertraging zichtbaar worden. Dan zal ook de Federal Reserve zijn nu verkrappend monetair beleid stoppen. Die visie heeft consequenties voor de portefeuille van SG. Want hoewel de bank, zoals gezegd, weinig koerswinsten verwacht, is valuta-allocatie wel een middel om rendement te behalen. SG brengt daarom de weging van de dollarbeleggingen terug. Bijvoorbeeld door slechts 10% van de portefeuille in Amerikaanse aandelen aan te houden. Dat komt goed uit, want de bank is ook niet enthousiast over groei-aandelen, zoals de technologiesector die een zware weging heeft in de VS. SG verwacht strengere regelgeving en hogere belastingen voor de techsector.

Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn helemaal niet meer in de portefeuille van SG terug te vinden. De enige Amerikaanse activa die de bank wel aantrekkelijk vindt zijn Amerikaanse staatsobligaties, zowel de ‘gewone’ langjarige als de inflatie-beschermde variant. In plaats van dollarbeleggingen zoekt SG zijn heil in euro’s en yens. Japanse aandelen hebben de maximale weging in de portefeuille. Volgens SG laat de Japanse economie de deflatie achter zich en zal de groei herstellen. Ook is de politieke situatie in Japan stabiel. SG is verder enthousiast over zowel Europese als Japanse waarde-aandelen. Tot slot heeft SG een flinke ‘overweging’ in grondstoffen. Volgens de bank bieden grondstoffen zowel bescherming tegen inflatie als tegen een verzwakkende dollar. SG raadt wel aan olie om te ruilen voor basismetalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!