Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Harry Geels, 8 jul 2018 11:00

Grondstoffen weer in de aandacht

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Grondstoffen krijgen dit jaar meer vermogen van beleggers en de relevante indices zijn gestegen. Diverse beheerders zien grondstoffen nu, te midden van onzekerheid over aandelen en obligaties, als bron van spreiding. Beleggers kunnen spreiden middels aandelen- en futuresfondsen.

De S&P Global Natural Resources Index, de index voor aandelen uit de grondstoffensector, is dit jaar met ruim 6% gestegen. In de afgelopen twaalf maanden kwam zelfs een kleine 20% in de boeken. De Bloomberg Commodity Index die een mandje van grondstoffenfutures volgt, behaalde dit jaar een rendement van 3%. Beide indices bewegen daarmee licht tegen de markt in.

Grondstoffen hebben de laatste jaren niet bepaald gediend als een vast anker in de portefeuille. Sterker nog, de grondstoffenmarkten bewegen de laatste jaren gemiddeld genomen zijwaarts tot licht lager. De impuls voor de hernieuwde belangstelling kwam mede van de stijging van de olieprijs in het afgelopen jaar. Beleggers hebben weer het vizier gericht op grondstoffen, en hebben daar verschillende argumenten voor.

Turbulentie

Ten eerste kennen andere beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties meer turbulentie, zeker na de door Trump aangekondigde handelsoorlog en de vooral in de VS gestegen rente. Beleggers zijn daardoor op zoek gegaan naar een bron van spreiding. Maar fondsbeheerders halen meer redenen aan om weer naar grondstoffen te kijken.

Nicolas Robin, het hoofd grondstoffenstrategieën bij Columbia Threadneedle zag het beheerd vermogen in zijn fonds dit jaar tot boven de $2 mrd stijgen, een record voor de afgelopen vijf jaar. Die groei verklaart hij vooral door zorgen over inflatie die de kop opstaken nadat Trump tot president van de VS werd verkozen. De inflatie zou worden aangewakkerd doordat hij de fiscale teugels zou laten vieren. Beleggers gingen proberen hun portefeuille te hedgen tegen de negatieve gevolgen van inflatie en grondstoffen zijn een van de manieren om dat te doen, aldus Robin.

Rente

Daarnaast speelt volgens hem de gestegen rente een rol. Die maakt het produceren van grondstoffen kostbaarder. Doordat het duurder wordt nieuwe ontginngingsprojecten te financieren, vormt de gestegen rente een rem op de productie. Minder aanbod en hogere prijzen dus.

Ook lijken de OPEC – wat betreft olie – en China – wat betreft ijzer en steenkool – gedisciplineerd in hun beleid de productie te beperken. China wil onder andere een aantal milieukwesties oplossen. Terwijl het aanbod van diverse grondstoffen dus wordt beperkt, blijft de vraag groeien. De wereldeconomie groeit immers nog altijd gestaag door.

Ideaal klimaat

Robin’s collega Joshua Kutin, Head of Asset Allocation van Columbia Threadneedle North America is nog enthousiaster over grondstoffen. Volgens hem zijn er drie redenen om de grondstoffenallocatie in de portefeuille te vergroten.

  • Ten eerste meent hij dat zowel de economische groei als de inflatie nu bovengemiddeld is, hetgeen in het verleden altijd een goede omgeving voor grondstoffen is geweest. Op basis van statistisch onderzoek over een periode van januari 1970 tot april 2018 toont hij aan dat grondstoffen gemiddeld 12% per jaar opleveren in een klimaat van bovengemiddelde groei en inflatie.
  • Verder haalt hij ook het diversificatieargument aan. In en vlak na de kredietcrisis bewogen aandelen, obligaties en grondstoffen allemaal in dezelfde richting. De correlaties liepen erg op, ofwel de risico’s van beleggingsportefeuilles namen niet af door goed te spreiden. Maar de laatste vijf jaar is vooral de correlatie tussen aandelen en grondstoffen flink gedaald, van zo’n 0,8 (80%) naar onder de 0,2. Dit betekent dat het toevoegen van grondstoffen aan de portefeuille nu wel goede diversificatiemogelijkheden biedt.
  • De derde reden om enthousiaster te worden over grondstoffen is de afgenomen volatiliteit. Die ligt nu rond de 18%, wat relatief laag is. Er zijn ook tijden geweest dat de volatiliteit rond de 60% heeft gelegen.  Maar daar voegt Kutin wél aan toe dat die volatiliteit ook weer een keer sterk kan toenemen.

Homogene markt

Het grote punt met beleggen in grondstoffen is natuurlijk dat er geen homogene markt is. Meestal wordt het spectrum in vier delen opgedeeld: Energy, Edelmetalen, Industriële- of basismetalen en Agri. Actieve beheerders verschillen  al snel van mening over de toekomst van deze vier categorieën.

Robin heeft nu een overweging in basismaterialen als koper en nikkel. Hij is ook positief over zilver, want dat is de laatste jaren een ‘underperformer’ geweest. Over goud is de strateeg van  Threadneedle minder enthousiast, omdat de stijgende dollar en rente de vraag dempt.

Nitesh Shah, grondstoffenstrateeg bij ETF Securities, gelooft nu vooral in basismaterialen, omdat die een directe link hebben met de goede economische groei. En veel basismaterialen hebben nu te maken met een tekortschietend aanbod. Shah noemt de stijgende rente ook een remmende factor voor goud, hoewel hij goud op zich nu interessant vindt vanwege de turbulentie op de financiële markten veroorzaakt door Trump. Agri noemt hij een uiterst lastige subcategorie. Hoewel de vraag naar voedsel stijgt spelen te veel andere factoren, vooral het klimaat, een moeilijk in te schatten rol.

ABN Amro noemt ook basismaterialen als potentieel interessante beleggingen. Niet alleen door de vraag maar ook gezien het aanbod. De sancties tegen Rusland hebben ervoor gezorgd dat er minder aanbod is van onder andere aluminium, nikkel en palladium. ABN Amro verwacht een sterkere dollar in de tweede helft van het jaar en dat is niet goed voor edelmetalen.

Allocatie

Al met al onderschrijven we de visie dat grondstoffen een allocatie verdienen in de portefeuille. Beleggen in grondstoffen kan op twee manieren: via beleggingsfondsen die in grondstoffen handelen of fondsen die futures kopen. Op lange termijn presteren aandelenfondsen beter. De futuresmarkten hebben het de laatste tien jaar lastig. Het doorrollen van futures kost per saldo geld en het rendement op de margin is naar een nulpunt gezakt. Idealiter spreidt de belegger tussen een aandelen- en futuresfonds.

T. Rowe Price Global Natural Resources Equity
Een goede keuze voor een beleggingsfonds dat in grondstoffenaandelen belegt is het T. Rowe Price Global Natural Resources Equity Fund. Het is het oudste en grootste fonds, met meer dan $7 mrd beheerd vermogen, in de categorie grondstoffenaandelen. T.Rowe Price, een gereputeerde onafhankelijke Amerikaanse vermogensbeheerder, heeft al sinds 1969 ervaring met het beleggen in grondstoffenaandelen. In de eerste stap van het beleggingsproces wordt het universum bepaald, voor dit fonds zijn dat aandelen van bedrijven die overal in de wereld actief kunnen zijn en zowel grondstoffen maken als verwerken. In de tweede stap wordt met fundamentele analyse top-down de subsectorallocatie bepaald alsmede bottom-up de aandelenselectie. Bij de selectie van individuele aandelen ligt de voorkeur bij aandelen die bijvoorbeeld in staat zijn goedkoper grondstoffen te produceren dan de concurrenten en die een sterke balans en een goed management hebben. In de derde stap wordt de portefeuille samengesteld van zo’n 90 tot 120 aandelen, waarbij aandelen ten behoeve van een goede spreiding niet meer dan 5% allocatie krijgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!