Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 16 sep 09:00

Zijn aandelenwaarderingen nog aantrekkelijk na de langstdurende bullmarkt ooit?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Sinds 1970 heeft de S&P500 zeven bullmarkten meegemaakt, waarvan vijf een stijging kenden van meer dan 100%. De huidige bullmarkt loopt vanaf maart 2009 en is volgens Schroders vooral aangejaagd door extreem lage rentestanden, een ruim monetair beleid en de door de Amerikaanse president Trump doorgevoerde belastingverlagingen.

Sinds maart 2009 is de S&P500 met 323% gestegen en bedraagt de stijging inclusief alle dividenduitkeringen zelfs 415%. Ook andere beurzen lieten over de afgelopen negen jaar een forse stijging zien. Zo klom de Duitse beurs 250%, net als de Chinese en Japanse aandelenmarkten.

Schroders wijst erop dat de S&P500 in de jaren negentig nog sneller steeg. Tussen 11 oktober 1990 tot 24 maart 2000 ging de S&P500 met 417% omhoog en bedroeg het rendement inclusief dividenduitkeringen 546%. Net als in de jaren negentig hebben technologieaandelen wereldwijd over de afgelopen negen jaar de meeste winst geboekt. Schroders rekent voor dat wanneer een belegger in 2009 $1000 in de technologiesector had belegd, zijn portefeuille nu $6326 waard zou zijn. Basismaterialen waren over dezelfde periode de slechtst presterende sector.

K/w’s opgelopen

Volgens Schroders zijn de aandelenkoersen wel sneller gestegen dan de bedrijfswinsten. Daardoor zijn de koerswinstverhoudingen en price-to-bookwaarden aanzienlijk opgelopen. Volgens Schroders is in de VS de gemiddelde koerswinstverhouding opgelopen van 11,8 in 2009 naar 23,1 in 2018. Over dezelfde periode steeg de price-to-bookratio steeg van 1,5 naar 3,4.

Het is daarom de vraag of aandelenwaarderingen nog aantrekkelijk zijn. Om dergelijke hoge waarderingen te rechtvaardigen is een sterke economische groei nodig die de bedrijfswinsten stuwt. Schroders denkt dat de winstgroei over zijn hoogtepunt heen is. Tegelijk willen centrale banken hun stimulerende beleid afbouwen. Ook is de kans groot dat de rente stijgt.

Bovendien verschilt de huidige bullmarkt volgens Schroders van die in de jaren negentig. Tijdens de ‘tech boom’ was er namelijk maar een beperkt aantal bedrijven met een hoge waardering. In de huidige tijd zijn dit er veel meer. Al deze zaken zijn verre van ideaal voor beleggers.

Schroders adviseert daarom niet overwogen te zijn in volatiele activa. Deze lijken namelijk duur en vereisen goede economische tijden om een hoge waardering te rechtvaardigen. Minder volatiele beleggingen, zoals cash, vindt Schroders aantrekkelijker, waarbij de analisten het opvallend vinden dat Amerikaans schuldpapier op dit moment beter rendeert dan de aandelenmarkten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!