Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 3 dec 2018 10:05

KPN zet nadruk op kwaliteit voort

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

KPN kende veel koersdruk doordat de omzet maar blijft dalen. Het huidige beursklimaat met een draai naar waarde-aandelen heeft voor een ommekeer gezorgd. Die kan echter tijdelijk zijn.  

KPN kent een koersopleving. Dit komt deels doordat beleggers uit risico-aversie wisselen van groei-aandelen, zoals technologie, naar waarde-aandelen. Maar belangrijker zijn enkele gebeurtenissen die koersondersteunend hebben gewerkt. De eerste was de goedkeuring van de overname van Tele2 Nederland door T-Mobile. De tweede was de strategie-uitspraak van KPN zelf.

Koersverhogende gebeurtenissen

Wat de overname betreft. De positieve koersreactie hierop is volgens mij voorbarig. Er is na de goedkeuring door de Europese Commissie in Nederland juist een krachtiger concurrent van KPN en Ziggo ontstaan. Een die bovendien beloofd heeft dat hij zal blijven concurreren met lage prijzen. Dat lijkt mij geen verbetering voor KPN.

Concurrentie neemt juist toe
De overname van Tel 2 Nederland door T-Mobile heeft in Europa de fantasie doen ontstaan dat de Europese commissie elders ook zal toestaan om van vier naar drie nationale telecombedrijven te gaan. Dat is volgens mij een voorbarige conclusie omdat in Nederland de specifieke situatie gold dat de vierde speler wel heel zwak was. De Europese Commissie prefereert uit concurrentie-overwegingen (lees prijzen)  dat er vier concurrenten zijn.  Door de zwakte van Tele2 Nederland gold die overweging niet meer voor Nederland. T Mobile heeft wel beloofd dat het zal blijven concurreren met lage prijzen. Dat kan schadelijk zijn voor KPN. Tenzij het nieuwe T-Mobile Nederland de belofte breekt. Maar daar is een telecomtoezichthouder voor in het leven geroepen.

KPN heeft op een dag voor analisten zijn strategie geactualiseerd. Het telecombedrijf gaat door op de ingeslagen weg. Het blijft inzetten op kwaliteit in plaats van prijs als concurrentiemiddel tegenover sectorgenoten. Daartoe wordt het aantal glasvezelverbindingen verhoogd en worden stappen gezet voor de invulling van mobiel 5G-diensten. Bovendien gaat het bedrijf door met het stimuleren van ontwikkelingen die leiden tot digitalisering, automatisering en versimpeling van de dienstverlening. De plannen vergen verdere investeringen. Die blijven overigens wel op het oude niveau. De investeringen moeten echter de kosten van de dienstverlening verlagen: met €350 mln in 2022. Dat gaat gepaard met dalende werkgelegenheid.

Veilinggeld

Feitelijk is sprake van een voortzetting van de oude strategie. Via concurrentie op kwaliteit en het inzetten van modernisering op plekken waar dit het meeste oplevert, wil KPN de omzetdaling tegengaan en het rendement verhogen. Dat laatste kan dan leiden tot dividendstijging. Ik geloof echter niet dat die omzetstijging zal worden gerealiseerd. Daarmee worden de rendementsstijgingsplannen ondermijnd. Zeker ook omdat de 5G-veiling in de verdere toekomst geld zal vergen. De centrale overheid heeft weliswaar aangegeven dat digitalisering van Nederland belangrijker wordt geacht dan een hoge veilingopbrengst, maar ik blijf voorlopig bij ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!