Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 11 jun 15:41

Veeleisende markt velt nu ook KPN

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Er zijn sectoren die betere beleggingsresultaten bieden dan de telecomsector. Dit gegeven noopt tot een telkens kritische blik op het advies voor KPN. Dat advies is nu niet langer overeind te houden.

Beleggers Belangen heeft al vaker geschreven dat de telecomsector zwaar onder druk staat. Toezichthouders hebben veel tariefverlagingen doorgedrukt en de bedrijven binnen de sector beconcurreren elkaar in de regel zwaar. Dat leidt tot tariefdruk, maar ook tot de noodzaak van nieuwe investeringen. Omzetgroei blijft daardoor lastig en de kostenreducties worden steeds moeilijker te vinden.

KPN heeft zich de laatste jaren redelijk staande gehouden. Vandaar dat er een houdadvies op het aandeel stond. Dat gaan wij wijzigen in ‘verkopen, omdat de Nederlandse telecommarkt de komende jaren een onvoldoende positieve invloed op de winstcijfers zal hebben om van KPN een goede toekomstige belegging te maken.

Nederlandse markt

KPN had in eerste instantie te maken met de terugloop van vaste telefonie en, na het succes van mobiele telefonie, met de genoemde tarieferosie. De afkalving van de omzet van de consumentenmarkt is nog steeds gaande, zij het dat die inmiddels beperkt is. Ondertussen heeft het bedrijfsleven ook ontdekt dat het op telefoniekosten kan bezuinigen. Die markt kalft dus eveneens al jaren af.

Het antwoord van KPN was de succesvolle introductie van interactieve tv- en ict-diensten, het hoog houden van de kwaliteit van het telecomaanbod aan de klanten, bundelaanbiedingen en kostenbesparingen. De winstgevendheid van het bedrijf bleef echter mager.

Toekomst

Een nieuwe blik op de toekomst leert dat die weinig tot geen verbetering biedt. Recent is door de Europese Commissie opnieuw een tariefverlaging verordonneerd (voor bellen naar andere landen in de Europese Unie). Tariefdruk blijft dus aan de orde van de dag.

Voorts zal de komst van 5G op middellange termijn opnieuw en gestaag hogere investeringen vergen, zonder dat er zicht is op een grote omzetimpuls (zie kader). Klanten zullen moeilijk te bewegen zijn om hogere tarieven te betalen voor de 5G-diensten, gewend als zij zijn aan een markt waarin de klant koning is. Bij een k/w van 21 gaan we na lange tijd van ‘houden’ naar een verkoopadvies.

Ook bij 5G gaat de kost weer ver voor de baat uit
5G biedt voordelen. Zo kunnen veel meer gebruikers tegelijkertijd van dit nieuwe mobiele netwerk gebruikmaken dan bij 4G. Bovendien zijn de netwerksnelheden veel hoger (meer gigabyte per seconde), wat streamingdiensten zoals films op de smartphone vergemakkelijkt. Ook wordt de verbinding van apparaten (internet of things) veel makkelijker bereikbaar.
De telecomaanbieders moeten wel hoge investeringen doen voor 5G. Als gevolg van het gebruik van hogere frequenties is nieuwe apparatuur nodig, en veel meer stations, antennemasten en kabels. De aanbieders zullen daarom geografisch selectief worden bij de uitrol van hun netwerk. Overigens heeft KPN, kijkend naar de de vrije kasstroom (zie tabel), voldoende speelruimte om die hogere investeringen zelf te financieren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles