Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 13 nov 2018 11:16

Beurzen vandaag: Europa neemt afstand van het pessimisme in de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Vanochtend was de stemming op de Europese beurzen positief. Duidelijke oorzaken zijn moeilijk aan te geven, of het moet zijn dat er weer wat schot lijkt te komen in de onderhandelingen tussen de VS en China over het handelsconflict.

Juist de onzekerheid over de uitkomsten van dat conflict maakten beleggers eerder pessimistischer in hun verwachtingen. En dat gaat dan natuurlijk ten koste van de aandelenkoersen.

NEDERLAND

De AEX-index stijgt vanochtend met 0,6%, de Midkap-index met hetzelfde percentage. Alleen de koersdaling van Takeaway.com is echt opvallend. Bank of America Merill Lynch heeft haar advies voor de maaltijdbezorger verlaagt naar ‘houden’. Het koersdoel is 14% lager gezet, naar €60. De bank is van mening dat de concurrentie in de markt de marges lager zal doen uitvallen. Ook de koersdoelen van concurrenten zijn fors verlaagd. Ook UBS heeft het koersdoel voor Takeaway.com verlaagd en denkt dat de winst later in de plus zal raken. Deze bank heeft het advies ‘kopen’ echter wel gehandhaafd. Ik heb eerder een verkoopadvies gegeven omdat het bedrijfsmodel sterk leunt op Duitsland en ik er nog niet van overtuigd ben dat de activiteiten in Duitsland uiteindelijk succesvol zullen zijn. De concurrentie roert zich er stevig. In dit kalenderjaar is het totaalrendement van het aandeel tot nu toe op -2% uitgekomen

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Galapagos +2,7%
 • Air France-KLM +2,5%
 • AMG +2,3%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Takeaway.com -4,0%
 • Fugro -0,8%
 • Shell -0,5%

EUROPA

Europa werd vanochtend gekenmerkt door een comeback van eerdere dalers. Kering heeft, net als LVMH, last van twijfels over de koopbereidheid van Chinese consumenten. Bayer zit met claims rond een product van het overgenomen Monsanto. Vanochtend was de stemming rond Kering wat positiever. Bayer kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht.Wij hebben een houdadvies op het aandeel staan, vanwege het groeipotentieel. De Eurostoxx50-index steeg tot 9.30 uur met 0,8%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Kering +2,1%
 • Bayer +2,0%
 • Airbus +1,9%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • ENI -0,7%
 • Total -0,3%
 • Linde -0,2%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones Industrial-index daalde met 0,2%. Er waren echter wel een paar grote uitschieters naar beneden. Goldman Sachs daalde door een claim vanuit Maleisië vanwege een beschuldiging van fraude. Apple zag de koers dalen door tegenvallende iPhone-verkopen. Dat wil zeggen, leveranciers van Apple geven aan dat hun verwachtingen lager zijn geworden. De aandelenkoers van Home Depot ging naar beneden vanwege pessimisme over de kwartaalcijfers die later op de dag worden gepresenteerd. Ik ben benieuwd, want ik heb een koopadvies voor Home Depot staan.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Verizon +0,4%
 • Coca-Cola +0,4%
 • Procter & Gamble +0,3%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Goldman Sachs -7,5%
 • Apple -5,0%
 • Home Depot -3,5%

GRAFIEK VAN DE DAG

De grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollar weer flink in de lift zit tegenover de euro. Die ontwikkeling symboliseert dat de Amerikaanse economie het op dit moment beter doet dan de Europese. Zo wordt bijvoorbeeld het renteverschil groter wat het aantrekkelijker maakt voor beleggers om dollars te kopen teneinde daarmee Amerikaanse obligaties aan te schaffen. Dat is natuurlijk goed voor de Europese economie doordat Europese producten tegenover de Amerikaanse dan goedkoper worden.

AGENDA

Bedrijfscijfers:
Bayer en Home Depot met kwartaalcijfers, en Vodafone met halfjaarcijfers

Macrocijfers:
Detailhandelsverkopen Nederland, september (verwacht:3,4%; vorig: 3,4%)
Index economisch sentiment eurozone, november (verwacht: 1,5; vorig: -19,4)
Index economisch sentiment Duitsland, november (verwacht: -0,4; vorig: -24,7)
Inflatie Duitsland, oktober jaar-op-jaar (verwacht:2,5%; vorig:2,3%)

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!