Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 15 aug 2018 14:32

Home Depot is groeidiamant

0 0 Leestijd ongeveer

Home Depot verkoopt vooral producten die zijn gerelateerd aan bouwactiviteiten en tuinieren. Die markt floreert momenteel op het Amerikaanse continent en het bedrijf plukt er de vruchten van.

Home Depot is de grootste stijger in de offensieve portefeuille, met een toename van 360% sinds de opname in de portefeuille in mei 2012. Daarbij komt dat het bedrijf jaarlijks het kwartaaldividend verhoogt.

Tegenvaller

In het eerste kwartaal was de groei van de omzet in dezelfde winkels tegengevallen. De verkoop van grote objecten, zoals vloeren, was als verwacht. De pijn zat in de late komst van het warme weer in het voorjaar. Daardoor begonnen klanten later in hun tuinen te werken. Late sneeuw was bovendien geen stimulans voor herstelwerkzaamheden aan huizen.
Het bedrijf is afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo kende het derde kwartaal van 2017 stormachtig weer. De relatief slechte kwartalen, het derde van 2017 en het eerste van 2018, maken de daaropvolgende kwartalen, zoals het tweede van 2018 waarover Home Depot nu rapporteerde, minder representatief.
Home Depot meldde dan ook een recordgroei van de verkopen in dezelfde winkels van 8%. Dit is een groeicijfer dat het bedrijf zelden realiseert. De totaalomzet van het tweede kwartaal, dat eind juli eindigt, steeg zelfs met 8,4%, tot $30,5 mrd. De winkelomzet in Canada en Mexico groeide ongeveer even snel als die in de VS.

Overige cijfers

De brutomarge nam met 9,6% toe. De directe kosten, materiaalkosten die direct gekoppeld kunnen worden aan de omzet, stegen relatief minder dan de omzet. Het operationeel resultaat (met indirecte kosten als marketing-uitgaven en personeelskosten) steeg met 9,8%, naar $4,9 mrd. De nettowinst nam zelfs met 31,2% toe, naar $3,5 mrd. Van die stijging was echter ongeveer de helft het gevolg van lagere belastinguitgaven. Bij de stijging van de winst per aandeel wordt het effect van het aandeleninkoopprogramma zichtbaar; de stijging was daar 35,6%. Zelfs als het belastingeffect wordt weggelaten, blijft de toename van dit winstcijfer indrukwekkend.

Voor 2018 verhoogde Home Depot de groeiverwachtingen van omzet en nettowinst per aandeel licht, naar respectievelijk 7% en 29,2%. Bij deze groeicijfers stelt de k/w van 20,3 weinig voor, dus het koopadvies blijft staan.

 

Duidelijk geformuleerde doelen bieden houvast
Bedrijven die doelstellingen voor de middellange termijn formuleren hebben bij mij een streepje voor. Dat geeft ambitieniveaus weer en maakt het mogelijk om de gerapporteerde resultaten te vergelijken met de doelstellingen. Home Depot heeft doelstellingen voor 2020 opgesteld. De omzet moet in dat jaar zijn gestegen naar $120,4 mrd, tegen $101,1 mrd in 2017. Voor de operationele marge, de verhouding tussen alle operationele kosten en de omzet, streeft het bedrijf naar een toename van 14,55% naar ongeveer 15,0%. Daaruit kan een verwachte stijging van het operationeel resultaat worden berekend. Dat loopt dan op van $14,71 mrd naar $18,08 mrd. Dat is een substantiële toename die ons koopadvies alleen maar onderstreept.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!