Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 13 nov 2018 09:52

Groeimotor Acomo valt tijdelijk stil

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Handelsbedrijf Acomo slaagde er jarenlang in om via overnames en op eigen kracht de omzet en vooral de winst gestaag op te voeren. Aan die mooie reeks komt dit jaar een einde.

Acomo heeft op de beurs behoorlijk wat glans verloren sinds het bedrijf begin 2017 de Add Value Fund award ontving. Met een rendement van 793% in de tien jaar sinds 1 februari 2007, was de onderneming de best presterende smallcap. Het beurssucces is voor een groot deel te danken aan de verkoop van de volatiele rubberactiviteiten. Het concern gebruikte de inkomsten voor overname van handelsbedrijven Van Rees (thee) en Red River (zaden). Hierdoor veranderde Acomo in 2010 van een vrij cyclisch concern naar een aanzienlijk groter groeibedrijf met een meer stabiele resultaatontwikkeling. Sindsdien heeft de onderneming nog enkele andere, kleinere aankopen gedaan. In maart vorig jaar werd Delinuts voor €8 mln ingelijfd. Desondanks is het groeitempo teruggevallen tot minder dan gemiddeld 4% de afgelopen jaren.

Handelsoorlog

In de eerste helft van het jaar is de omzet van Acomo teruggevallen van €354,2 naar €335,9 mln. Daarmee stevent het bedrijf dit jaar af op het doorbreken van een indrukwekkende, ononderbroken reeks van jaren met stijgende inkomsten. Dat is voor een groot deel een gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De onderneming legt zich toe op de handel in cacao, specerijen, noten, koffie, thee, zonnebloempitten en andere ingrediënten voor de voeding- en drankensector. Met vestigingen in Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika is Acomo een van de grotere tussenpartijen. Omdat er veel zaken gedaan worden in opkomende markten, wordt het concern relatief hard geraakt door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump in gang heeft gezet. Veel afnemers kijken als gevolg van de oplopende spanning vooral naar de korte termijn, meldde het concern bij de halfjaarcijfers.

Dollarpijn

Een andere factor die de onderneming parten speelt is de daling van de dollar. In de eerste helft van 2018 kwam de gemiddelde wisselkoers op €1,21. Daarmee was de Amerikaanse munt gemiddeld bijna 12%  goedkoper dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aangezien de grondstoffen waarin Acomo handelt noteren in dollars, drukte het negatieve valuta-effect de omzet met ruim €15 mln. Omdat de onderneming ook kosten maakt in (goedkopere) dollars, was de impact op de winst overigens iets minder groot. Ten slotte kreeg het handelshuis ook te maken met flinke prijsschommelingen van verschillende gewassen, zoals thee en peper. Op zich zijn politieke onrust, valutaschommelingen en wisselvallige oogsten niets nieuws. Een verschil met het verleden is dat deze factoren zelden allemaal op hetzelfde moment opspeelden. Daar komt bij dat het autonome groeitempo van het concern minder hoog ligt dan in het verleden.

Omslag komt eraan

Het is een kwestie van tijd voordat de tegenwind aan verschillende fronten gaat liggen. De Amerikaanse dollar noteert sinds de jaarwisseling bijvoorbeeld al iets hoger dan in dezelfde periode van 2017. Daar komt bij dat de gewasprijzen zich gebruikelijk na verloop van tijd herstellen, terwijl de handelsoorlog niet verder hoeft te escaleren. In het afgelopen jaar heeft Trump na felle retoriek via Twitter uiteindelijk toch handelsakkoorden gesloten met onder meer Europa, Canada en Mexico. Hij ontmoet de Chinese president Xi Jinping op de G20-bijeenkomst in Argentinië, die eind deze maand van start gaat. Maar zelfs in een normaal economisch en politiek klimaat zou het Acomo moeite kosten om de omzet op te schroeven in het tempo waaraan beleggers gewend zijn geraakt.

Overnamepad

Voor een deel is dat het gevolg van het wegvallen van de superfoods-groeimotor. Het concern profiteerde via hogere prijzen in de afgelopen jaren namelijk van de toenemende vraag naar bijvoorbeeld quinoa en chiazaad. Inmiddels verschuift de aandacht naar andere soorten gezonde voeding, zodat deze rugwind deels is gaan liggen. Een andere reden van de in historisch opzicht zwakke omzetgroei is dat Acomo het overnamepad steeds minder enthousiast bewandelt. Dat heeft niets te maken met de eigen strategie. Het concern streeft naar groei op eigen kracht, kleine aankopen binnen bestaande marktsegmenten en grotere aankopen voor het aanboren van een nieuw werkgebied. Het uitblijven van transacties heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan geschikte overnameprooien. Aan de bedrijven die eventueel in aanmerking zouden komen, hangt door het gunstige beursklimaat bovendien een hoog prijskaartje. Met een solvabiliteitsratio van 51,9% heeft het concern overigens wel de financiële ruimte voor een overname.

Groeiversnelling blijft uit

Hoewel nieuwe aankopen voorlopig niet voor een groeiversnelling gaan zorgen, zijn er op andere gebieden wel gunstige ontwikkelingen zichtbaar. In de Verenigde Staten levert Red River Commodities bijvoorbeeld sinds kort zonnebloempitten met een smaakje aan Pepsico, dat deze eerder liet fabriceren door Spitz International. Daarnaast merkte het concern op dat de vraag naar organische thee duidelijk in de lift zit. Hier staat echter tegenover dat de afzet van traditionele thee onder druk staat. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat de omzetgroei na 2018 terugkeert naar de circa 2% van de afgelopen jaren in plaats van de 6% tot 10% in de periode daarvoor.

Conclusie

Hoewel Acomo operationeel er goed in slaagt om ook in lastige omstandigheden de winstgevendheid redelijk op peil te houden, kan het nog lang duren voordat er een nieuw hoofdstuk kan worden toegevoegd aan het indrukwekkende track record op het vlak van overnames. Beleggers worden met een dividendrendement van naar schatting bijna 6% echter ruim beloond voor hun geduld. De onderneming heeft echter weinig ruimte om de uitkering nog veel verder te verhogen. De verwachte payout ratio komt immers op 85 à 90%. Hoewel de vooruitzichten voor Acomo verbeteren dankzij onder meer het herstel van de dollar en enkele gewasprijzen, komt een verhoging van het houdenadvies voorlopig dan ook niet aan de orde.

Acomo door de jarenOmzetEbitda
2013€584,4 mln€43,7 mln
2014€618,9 mln€51,4 mln
2015€681,6 mln€51,4 mln
2016€682,3 mln€55,2 mln
2017€709,7 mln€52,1 mln
2018 (prognose)€680 mln€49 mln

Kleine grootaandeelhouders

Acomo was de afgelopen jaren een van de favoriete aandelen bij smallcap-beleggers. Het aandeel was tot het najaar van 2017 een van de tien grootste posities bij het Add Value Fund, dat het bedrijf zelfs een prijs uitreikte voor het indrukwekkende rendement. Ook Monolith is een trouwe belegger in Acomo. Beide partijen hebben hun positie  in het beursfonds echter afgebouwd. Uit het meldingenregister van de AFM blijkt dat het Add Value Fund sinds 30 juli in plaats van ruim 5% nog maar een positie heeft van 4,27%. Bij Monolith kwam dat percentage in april 2016 al onder de 5 uit. Op 6 juni werd het bekend dat dit belang verder is verkleind tot 2,84%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!