Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 13 nov 2018 09:42

Herstel Boskalis laat op zich wachten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het laat-cyclische Boskalis merkt zoals verwacht nog weinig van de opleving in de offshore olie- en gasindustrie. Toch is het derde kwartaal al een stuk beter verlopen dan de eerste jaarhelft.

Boskalis heeft de bodem bereikt. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat lag in het derde kwartaal hoger dan het kwartaalgemiddelde uit het eerste halfjaar. Concrete winstcijfers bracht de maritiem dienstverlener niet naar buiten. De orderportefeuille bleef vrijwel stabiel op €3,8 mrd. Voor geheel het jaar werd de winstverwachting herhaald. De nettowinst zal in het tweede halfjaar fors hoger uitkomen ten opzichte van de eerste jaarhelft (€34,5 mln), maar naar verwachting het niveau van het tweede halfjaar van 2017 (€75 mln) niet evenaren.

Markt ongewijzigd

Na een sterk halfjaar ging het bij de baggertak minder goed. De omzet kwam hoger uit, maar de resultaten op projecten waren lager. Ook kende de vloot een lagere bezetting. Vanaf september is de nieuwste snijkopzuiger ‘Helios’ bezig met een havenproject in Oman en dat leidt tot een betere vlootbezetting. Het marktbeeld blijft volgens Boskalis ongewijzigd, met stabiele marktvolumes en stabiele marges. Voor de offshore-energie divisie zijn de vooruitzichten eveneens ongewijzigd. Het uit de vaart nemen van de verlieslatende oudere transportschepen levert een positieve bijdrage aan het resultaat. Mede hierdoor steeg de winst vergeleken met de voorgaande kwartalen.

De markt is nog steeds uitdagend en volumes in de spotmarkt voor de zwareladingschepen blijven onder druk. Het orderboek van de divisie nam licht af vergeleken met eind juni. Met dank aan de hogere olieprijzen bevindt de offshore olie- en gasindustrie zich in een vroeg stadium van herstel. Dat Boskalis dit nog niet merkt, is geen verrassing. De dienstverlening aan de oliesector zoals het transport van boorplatforms en FPSO’s (drijvende olieplatforms) is hoofdzakelijk laat-cyclisch. Vanaf 2020 zou Boskalis moeten gaan profiteren van de aantrekkende investeringen van oliemaatschappijen. Op de korte termijn kan de recent weer sterk gedaalde olieprijs de investeringsbereidheid van de industrie verminderen. Om de productie op peil te houden, zal de sector uiteindelijk echter flink moeten investeren. Onder betere marktcondities kan de winst van Boskalis hard omhoog. Bij een k/w van 20 voor 2019 blijft het advies ‘kopen’.

Topman Berdowski wil langer door
Ceo Peter Berdowski (60) wil graag nog een nieuwe termijn aan het roer blijven staan bij Boskalis. De aandeelhouders mogen in mei volgend jaar op de aandeelhoudersvergadering stemmen over zijn herbenoeming voor een periode van vier jaar. Berdowski maakt sinds 1997 al deel uit van de raad van bestuur en werd in 2006 tot bestuursvoorzitter benoemd. Zijn voorganger Rob van Gelder stond dertien jaar aan de leiding bij het baggerconcern. Boskalis kende onder Berdowski hoge toppen en diepe dalen. De overname van sleepbedrijf Smit Internationale pakte goed uit, die van Dockwise is vooralsnog een deceptie. Door de ineenstorting van de olieprijs zijn de resultaten aanzienlijk verslechterd en moest er op de zwareladingschepen van Dockwise worden afgeboekt. Toch is de kans groot dat Berdowski mag aanblijven. Grootaandeelhouder HAL heeft zijn belang dit jaar uitgebreid van 35,7% naar 40,3% en daaruit blijkt vertrouwen in de ceo.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!