Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 13 okt 2018 10:00

Nabeurs: beurszenuwen? Vier zaken om niet uit het oog te verliezen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Na een wilde week likken beleggers hun wonden. De S&P 500 Index is voor het eerst in bijna twee jaar zes dagen achter elkaar met verlies gesloten.

Dichterbij huis is de AEX ondanks een voorzichtig herstel op vrijdag de afgelopen week met 4% gedaald. De beste indicator voor de toegenomen spanning in de beleggingswereld is volatiliteitsindex VIX. Die schoot woensdag met 44% omhoog van 15,95 naar 22,96. Daarmee komt de index voor het eerst sinds begin april boven de 20 uit. De afgelopen drie maanden schommelde de VIX zelfs onder de 15. Beleggers met beurszenuwen moeten vier zaken vooral niet vergeten.

De Fed is niet gek

‘De Fed is gek geworden’, liet de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen woensdag optekenen op een partijbijeenkomst in Pennsylvania. Volgens Trump verhoogt de Amerikaanse bank de rente veel te snel. Donderdag vertelde hij teleurgesteld te zijn in Fed-voorzitter Jerome Powell, maar geen plannen te hebben om hem te ontslaan. Voor de goede orde: Trump heeft Powell eerder dit jaar zelf aangesteld. De Amerikaanse president heeft bovendien niet de bevoegdheid om de belangrijkste man van de centrale bank weg te sturen. Met een economische groei van circa 3% in het lopende jaar en een inflatie van bijna 3%, heeft de Fed ook groot gelijk om via renteverhogingen munitie aan te leggen voor een volgende recessie.

Oktober blijft een nare maand voor beleggers

Bij veel beleggers roept de oktobermaand een naar gevoel op. Dat heeft te maken met enkele grote beurscrashes die in deze maand hebben plaatsgevonden. De bekendste daarvan is die van 19 oktober 1987, ook wel ‘zwarte maandag’ genoemd. De Dow Jones Index viel die dag zonder aanwijsbare reden met meer dan 22% terug. Tien jaar geleden daalden de beurskoersen in deze maand met ruim 15%, tijdens de kredietcrisis die een maand eerder het hoogtepunt had bereikt. Met een gemiddeld rendement van 0,5% voor de S&P 500 Index is oktober inderdaad een van de mindere maanden, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse econoom Ed Yardeni naar de maandrendementen over de afgelopen 90 jaar. In dit opzicht is er overigens wel weer wat goed nieuws voor beleggers. Van november tot en met januari loopt historisch gezien juist de beste beleggingsperiode, met een gemiddeld rendement van 3,2%.

Traditionele veilige havens bewijzen hun waarde

Terwijl aandelenkoersen en andere risicovolle activa een flinke stap terug doen, bewijzen de traditionele veilige havens hun waarde. De goudprijs liep bijvoorbeeld vrijdag voor de vierde dag op rij op. Het edelmetaal is in deze periode bijna 2% meer waard geworden. Ook de waarde van Amerikaanse staatsobligaties veerde wat op. De bitcoin maakt zijn recent verworven status van veilige haven echter bepaald niet waar. In de afgelopen jaren maakte de digitale munt indruk door ook op te lopen in periodes van oplopende spanning om financiële crises in Griekenland en op Cyprus. Afgelopen donderdag ging de munt nog harder onderuit dan de aandelenindices: -5%. Wie zijn portefeuille breder wil spreiden, kan beter beleggen in Flow Traders. Het handelshuis profiteert volop van een stijgende volatiliteit op de aandelenmarkt. In het eerste kwartaal wist Flow Traders dankzij de onrust op financiële markten nog een recordwinst te boeken. Donderdag steeg het aandeel met 3%.

Spreiding loont

Flow Traders, goud en staatsobligaties waren overigens niet de enige belegging waarvan de koers de afgelopen week tegen de stroom in steeg. De maïsprijs veerde met 2% op tot het hoogste niveau in zeven weken. Dat was te danken aan Trump, die aankondigde dat Amerikaanse benzine ook in de zomermaanden 15% bio-ethanol mag bevatten. Voor beleggers is de maïs-opleving een signaal dat het geen kwaad kan om verder te kijken dan aandelen: spreiding loont. In dat opzicht lijken agrarische grondstoffen bovendien niet eens zo’n slechte keuze. Na een koersdaling van ruim 50% sinds de zomer van 2012 en met het oog voor de zeer beperkte aandacht voor deze sector is het instapmoment in ieder geval een stuk gunstiger dan wanneer de prijzen omhoog vliegen en berichten over misoogsten en voedselschaarste de krantenkoppen domineren.

 

 

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!