Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 19 okt 2017 13:08

Column: Oorzaken grote crash 1987 nog steeds betwist

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers zijn gek op mijlpalen en verjaardagen. Dat de Dow Jones Index deze week voor het eerst de grens van 23000 punten doorbrak was bijvoorbeeld ‘breaking news’ voor beurswebsite CNBC. Ook staan beleggers graag stil bij mijlpalen in de vorm van verjaardagen van opvallende gebeurtenissen. Zo werd eerder dit jaar uitvoerig op het begin van de financiële crisis van tien jaar geleden teruggeblikt.

Mijlpaal

Nu is er al weer een mijlpaal. Deze week is de dertigste verjaardag van Black Monday. Op 19 oktober 1987 daalde de Dow Jones Index met maar liefst 22,6%. Zo’n koersval heeft zich sindsdien nooit meer in één dag voorgedaan.

Deze verjaardag konden beleggingsprofessionals natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Dus ontvingen we deze week rapporten waarin sommige fondsbeheerders duidelijke oorzaken van de extreme koersval noemden. Anderen wezen juist op een onopgelost raadsel.

Het beste inzicht in Black Monday 1987 is wat ons betreft terug te vinden in een rapport van econoom Robert Shiller. Hij hield een enquête onder 1000 particuliere en professionele beleggers in de week van 19 oktober 1987. Een maand na de crash publiceerde Shiller de opmerkelijke resultaten.

Uit de antwoorden werd duidelijk dat beleggers niet op één nieuwsfeit of gebeurtenis hadden gereageerd. Het Amerikaanse handelstekort, de stijging van de lange rente en de vrees voor een lagere dollar werden allemaal genoemd, maar geen ervan werd als doorslaggevend voor de crash ervaren. Voor de ondervraagde beleggers was de koersval van de Dow Jones in de ochtend van 19 oktober, en die in de week die daaraan voorafging, het belangrijkste feit.

Koersbewegingen doorslaggevend

Beleggers reageerden dus vooral op koersbewegingen en niet op specifiek nieuws. In 2003 schreef de natuurkundige Didier Sornette het boek ‘Why stock markets crash’ en formuleerde deze conclusie wat formeler: ‘De specifieke wijze of oorzaak van een crash is niet het belangrijkste probleem’, aldus Sornette. ‘Een crash vindt plaats omdat de markt een onstabiele fase heeft bereikt waarbij een iedere kleine storing al genoeg is om de markt uit zijn evenwicht te brengen. De crash is het gevolg van instabiliteit, de oorzaak is van secundair belang.’

Als we dan toch een les uit de grote crash moeten trekken, is dit misschien nog wel de meest zinvolle.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!