Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Karel Mercx, 12 okt 2018 09:30

‘De Italiaanse rente gaat nog flink stijgen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Ethna-AKTIV is één van de betere beleggingsfondsen in Europa, met €5,2 mrd onder beheer. De afgelopen vijftien jaar kwam het fonds elke crisis ongeschonden door. Wat is de winnende strategie?

Thomas Herbert staat aan het hoofd van Ethna-AKTIV. Dit fonds van Ethenea belegt in obligaties en kan maximaal 49% beleggen in aandelen. De belangrijkste doelstelling is kapitaalbehoud, pas daarna volgt het maken van rendement. Wij spraken met Herbert over zijn drie grootste posities: short Italië staatsobligaties en long de Amerikaanse aandelen en die van China. De afspraak werd op het laatste moment tien minuten uitgesteld vanwege de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer. Dat wilde Herbert per se nog meenemen ons gesprek in.

U belegt toch voor de lange termijn? Waarom zit u zo bovenop de markt?

‘Het Amerikaanse banenrapport liet onlangs zien dat de loonstijgingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt toenemen. Dit betekent dat er een kans is dat de inflatie stijgt, met als gevolg dat de rentes op de obligatiemarkten toenemen. Als er nu bewijs na bewijs komt dat de inflatie toeneemt, gaan wij short in obligatiefutures. De Amerikaanse Consumer Price Index is een goede indicator voor de ontwikkeling van de inflatie en daarmee van de rente. Het meest recente cijfer was zwak, en wijst dus niet op toenemende inflatie. De stijgende lonen in de Verenigde Staten zorgen op zichzelf nog niet voor een stijgende inflatie.’

Als het inflatiecijfer boven verwachting was geweest, zou u dan short in de obligatiefuture zijn gegaan?

‘Meteen, want dit zijn harde feiten en daar gaat het om. Als bestuursvoorzitter Jamie Dimonvan JPMorgan Chase zegt de tienjaarsrente naar 5% gaat, dan is dat geen feit maar ruis. Wat Dimon denkt kan mij niets schelen.’

Hoe kijkt u momenteel naar de financiële markten?

In Ethna-AKTIV hebben wij drie grote posities. Dat zijn Amerikaanse en Chinese aandelen en een shortpositie in Italiaanse staatsobligaties. Chinese aandelen gaan naar beneden, Amerikaanse aandelen gaan nergens naar toe en de rente op Italiaanse obligaties daalt (op het moment dat dit interview plaatsvond, red.). Twee van de drie grootste posities zijn negatief en de derde grote positie helpt ook niet. Samengevat: 30% van de portefeuille zit in hoog-risicoposities en doet ons pijn. Het rendement heeft het zwaar en dan moet ik twee keer zo hard werken om te kijken of ik niet iets over het hoofd heb gezien. Bij alle posities die slecht uitpakken moet ik voortdurend zoeken naar informatie waarom ik ernaast zit.’

Waarom bent u enthousiast over China? De overheid grijpt daar in bij techbedrijf Tencent, producent van games: $150 mrd aan beurswaarde is al verloren gegaan.

‘Voor China zijn de financiële markten van groot belang, maar de volksgezondheid evenzeer. Het is bekend dat gamen leidt tot verslaving en concentratieproblemen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het excessief spelen van dit soort spelletjes tot cognitieve aandoeningen leidt. De situatie in China loopt uit de hand en de overheid moet aan de rem trekken.
Het verbieden van spelletjes van Tencent betekent niet het in gevaar brengen van de financiële stabiliteit. Er wordt juist mee voorkomen dat de Chinese samenleving in problemen komt door buitensporig gamen.
Begin dit jaar verloren Chinese aandelen 15% van hun waarde en dat was in mijn ogen niet terecht. De overheid in China heeft het gereedschap en het commitment om de Chinese economie te laten groeien. Maar dat betekent niet dat Chinese aandelen niet nog een keer flink onderuit kunnen gaan. Dat gebeurde drie maanden geleden dus ook prompt. Dan analyseer ik de markt en als ik nog net zo overtuigd ben van Chinese aandelen als voorheen, breid ik de positie verder uit. De kredietgroei in China daalde twaalf maanden op rij, maar in augustus was er voor het eerst groei. De bordjes zijn aan het draaien. De regering heeft grip op de economie. Ik heb er vertrouwen in.’

Hoe zit u in China?

‘Wij beleggen in de FTSE China 50. In deze index zitten vooral banken en industrie. Wat ontbreekt is technologie, zodat wij ook beleggen in individuele Chinese aandelen zoals Alibaba.’

Alibaba is van $200 naar 150 gegaan. Koopt u bij?

‘Jack Ma gaat over twaalf maanden met pensioen en daardoor staat het aandeel onder druk. Maar Alibaba is meer dan Jack Ma alleen. Wij houden het aandeel aan omdat we denken dat winkelen op het internet nog lange tijd flink zal groeien. Als we Alibaba naast Amazon leggen, vinden we de eerste investering de beste. Alibaba heeft met de Chinese markt nog ruimte om te groeien en Amazon heeft die groei op de Amerikaanse markt al geoogst. Alibaba heeft een weging van 1% van de totale portefeuille. Dat is voor ons het maximum voor een individueel aandeel. Zaten wij kleiner in Alibaba, dan was deze koersdaling aanleiding geweest om onze positie te vergroten tot 1%.’

Welke posities heeft u onlangs afgebouwd?

‘De positie in Google was met 1% maximaal, maar deze hebben we een aantal weken geleden gehalveerd. Het bedrijf draait nog steeds uitstekend maar het risico dat de EU extra belastingen oplegt en de uitlatingen van Trump dat Google tegen hem is, maken ons voorzichtig.’

Waarom zit u short Italiaanse staatsobligaties?

‘Wij maken ons zorgen om Europa en hebben daarom geen enkele long aandelenpositie in Europa. Eén van onze grote posities is short Italië. Wij denken dat de problemen in Italië eerst verder zullen verslechteren voordat ze verbeteren. Het ravijn moet zichtbaar zijn voordat men in Europa echt schrikt en dan zal er een oplossing komen. We zijn nog lang niet bij dat ravijn. Wij denken dat de rente in Italië nog sterk zal stijgen.’

Geen fiducie in Europese bankaandelen
Herbert verwacht niet dat Europa op het punt staat de volgende depressie in te gaan, maar hij denkt wel dat bankaandelen nog lager kunnen. ‘Italië is een groot risico. Amerikaanse banken hebben een winstgevende thuismarkt. Europese banken hebben dat niet en daarom zoeken zij de opkomende markten op. Dat levert een probleem op als er een crisis in die markten ontstaat.’ Herbert wacht dan ook met een positie in Europese bankaandelen totdat de Turkse president Erdogan gaat luisteren naar het IMF. Italië moet daarnaast stoppen met het maken van schulden en brexit moet ordelijk verlopen. ‘Als dit allemaal gebeurt, koop ik vandaag nog Europese bankaandelen. Mocht de situatie in Italië escaleren en daarmee de koersen van bankaandelen flink lager zetten, dan ruil ik mijn short Italiaanse staatsobligaties in voor Europese bankaandelen.’

CV:

Jan 2017 – Fondsmanager Ethna-AKTIV
Jan 2014 – dec 2016 CIO Meriten Investment Management
Sep 2005 – sep 2013 Hoofd krediet ADIA
Okt 2000 – jun 2005 Hoofd kredietonderzoek Crédit Agricole
Jun 1995 – sep 2000 Hoofd kredietonderzoek DZ Bank

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!