Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 11 okt 2018 14:30

Stilte voor de storm?

0 0 Leestijd ongeveer

Over een paar weken vlieg ik voor de eerste keer naar de Verenigde Staten. Om precies te zijn naar Orlando, Florida, waar recent nog orkaan Michael overheen raasde. Steeds meer analisten schrijven over de mogelijke financiële storm die in de Verenigde Staten op komst is.

De afgelopen acht jaar presteerde de Amerikaanse aandelenmarkt beter dan de wereldwijde aandelenmarkt, waarbij laatstgenoemde tot nu toe dit jaar 7% is achtergebleven. Hierdoor zijn veel beleggers gaan twijfelen over wereldwijde diversificatie van hun beleggingsportefeuille en alleen gaan beleggen in Amerikaanse aandelen. Diversificatie kan volgens UBS echter risico’s reduceren en de volatiliteit in een portefeuille temperen. Zeker omdat op de Amerikaanse aandelenmarkt de top-10 van bedrijven dit jaar goed waren voor 53% van het totale rendement van de S&P500, waar dat in 2017 nog 30% was.

Tussentijdse Congresverkiezingen

Analisten verwachten dat verschillende oorzaken kunnen leiden tot een volatiele Amerikaanse aandelenmarkt. Allereerst worden op 6 november in de VS tussentijdse verkiezingen gehouden en zijn de eerste schermutselingen al begonnen.

Zo liet de Amerikaanse zangeres Taylor Swift via Instagram weten te stemmen op de Democraten en riep zij haar fans op gebruik te maken van hun stemrecht. Binnen vierentwintig uur registreerden 65.000 mensen zich, wat meer is dan de 56.669 mensen die zich over de hele maand augustus registreerden. Mochten de Democraten winnen, dan zou dit de politieke macht van Trump flink inperken en de markten nerveus maken.

Handelsconflict

Schroders wijst op het verder escalerende handelsconflict tussen de VS en China. Amerikaanse bedrijven staan voor het dilemma of zij de hogere kosten die gepaard gaan met de importheffingen aan klanten doorberekenen of dat zij interen op hun winstmarges. De onzekerheid rond het conflict remt volgens Schroders daarnaast de kapitaalbestedingen.

Vooralsnog raakt het handelsconflict de opkomende markten meer dan de VS, maar heeft het wel gevolgen voor de groei van de wereldeconomie en die van de VS. In combinatie met een krapper monetair beleid en afnemende budgettaire stimulans denkt Schroders dat de economische groei in de VS zal vertragen tot 2% in 2019 en in 2020 de expansiefase mogelijk eindigt. Amerikaanse aandelenbeurzen blijven kwetsbaar voor een mogelijke groeivertraging en Schroders verwacht dat dit gepaard zal gaan met een verzwakking van de dollar, wat de opkomende markten lucht kan geven.

Ik ben benieuwd of er al een storm is losgebarsten als wij in de VS arriveren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!