Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 25 aug 2018 09:33

Nabeurs: stimuleren of afremmen, Trump versus Powell

0 0 Leestijd ongeveer

President Trump uitte deze week voor de tweede keer in korte tijd forse kritiek op het rentebeleid van Fed-voorzitter Powell. De markt reageerde en deed meteen dollars van de hand. De ‘ruzie’ tussen beide heren is vooral een conflict van mening over het stimuleren of juist afremmen van de Amerikaanse economie.

Sinds gisteren zijn in het Amerikaanse stadje Jackson Hole de belangrijkste centrale bankiers in de wereld weer bijeen gekomen voor hun jaarlijkse vergadering. Echt spannende dingen gebeuren er nooit, het is veeleer een weekendje ‘outdoors’ vertier. Toch zal  het eerste grote internationale optreden van Fed-voorzitter Powell onder een vergrootglas liggen. Met dank aan president Trump.

Weer kritiek

Die bekritiseerde Powell aan het begin van de week op een benefietavond, waar hij  verkondigde ‘not thrilled’ te zijn met alle renteverhogingen van de Fed. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken is eind 2015, na een lange periode van quantative easing, begonnen met het aantrekken van de monetaire teugels. Sindsdien werd de rente al zeven keer verhoogd; voor het eerst onder voorganger Janet Yellen, waarna Powell haar beleid dus voortzette.

Het is niet voor het eerst dat Trump kritiek heeft op het beleid van de Fed. Een paar jaar voor zijn presidentschap uitte hij ten tijde van de monetair versoepeling nog zijn afkeur tegen een te láge rente. Trump noemde het beleid van de Fed toen roekeloos waardoor een economische zeepbel zou worden gestimuleerd. In zijn rol als politiek leider is Trump nu, in de huidige marktomstandigheden, dus tegen een te hóge rente. Zoveel werd duidelijk toen Trump vorige maand ook al kritiek uitte en aan CNBC vertelde dat het beleid van de Fed zijn plannen voor economische (door)groei dwarsboomt. Powell werkt in zijn ogen niet mee aan ‘goedkoop geld’. Integendeel, door de renteverhogingen wordt het juist duurder om geld te lenen. En dat staat volgens Trump verder economisch herstel in de weg.

Groeiende schulden

Niet alleen nemen de afbetalingskosten van bestaande schulden toe, uit onderzoek blijkt dat de (risicovolle) bedrijfsschulden van niet-financiële ondernemingen alsmaar groeien. In het verleden duidde dat vaak op economisch onheil. Hoewel de goede bedrijfsresultaten tot nu toe voldoende waren om de hoge rentebetalingen en groeiende schuldenstapel te kunnen blijven financieren, zal dat met meer renteverhogingen in het verschiet steeds moeilijker worden.

Een ander gevolg van de oplopende rente is dat de dollar sterker wordt. Ook dat is Trump, die juist een zwakkere dollar wenst, een doorn in het oog. Hoe lager het rentetarief van een munt, hoe onaantrekkelijker vanuit rendementsperspectief. Een minder hoge rente zou, als gevolg van de kapitaalstroom uit de dollar, leiden tot een daling in de koers van de greenback. Daardoor zou de Amerikaanse export goedkoper en de import duurder worden, wat Trump zou helpen in zijn streven om het tekort op de handelsbalans te reduceren. Powell gooit met zijn renteverhogingen volgens Trump ook daar dus zand in de motor.

Reactie

Net zoals de uitlatingen van Trump vorige maand invloed hadden op de markt, zakte afgelopen maandag de dollar prompt 2% in waarde als reactie op zijn kritiek. Ook de goudprijs, die tegenovergesteld handelt aan de richting van de dollar, veerde op na wekenlang alleen maar verkopers te hebben gezien.

Terwijl er in Jackson Hole genoeg valt te bespreken over de handelsoorlog tussen de VS en China, de crisis in Turkije en de voortgang van de Brexit-onderhandelingen, zullen alle ogen toch gericht zijn op Powell. Zal de voorzitter van de Fed kordaat en onafhankelijk zijn rentebeleid voortzetten of zijn oor laten hangen naar Trumps kritiek en minder ‘hawkish’ voor de dag komen? Vooralsnog gaan de meeste marktanalisten ervan uit dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer zal verhogen. De consensus is dat Powell voor volgend jaar nog eens drie renteverhogingen in petto heeft. Daarmee zal hij Trump verder tegen zich in het harnas jagen en zal de door de Amerikaanse president zelf benoemde voorzitter van de Fed weer een stuk forser uit de gratie van Trump raken.

Hopelijk heeft Powell daar lak aan en blijft hij zijn eigen koers varen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!