Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Technische Analyse Harry Geels, 3 okt 2018 10:50

Het technisch beeld van de bitcoin en andere cryptovaluta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Technische analyse leent zich goed voor het maken van prognoses voor cryptovaluta’s. We analyseren er vier: bitcoin, ripple, ethereum en litecoin.

Cryptovaluta’s staan van tijd tot tijd flink in de belangstelling. Of ze fundamenteel interessant zijn is een lastige vraag. Valutawaarderingsmaatstaven als de Purchasing Power Parity zijn lastig te hanteren omdat cryptomunten geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel zijn.

Technische analyse kan uitkomst bieden. Digitale munten zijn namelijk bij uitstek onderwerp van speculatie. Hoe meer beleggingen aan de emoties van de massa zijn blootgesteld, hoe duidelijker trends en koerspatronen worden.

Beperkingen

Bij de technische analyse van cryptovaluta’s zijn er echter nog wel wat beperkingen. Zo is het bij gebrek aan een lange historie vaak moeilijk om langetermijntrends te bepalen. Dat geldt niet voor de bitcoin, zodat we deze cryptovaluta aan de hand van de weekgrafiek zullen behandelen. De andere drie, ripple, ethereum en litecoin, analyseren we aan de hand van daggrafieken die een middellangetermijntrend aangeven.

De tweede uitdaging betreft volatiliteit. Koersen kunnen in korte tijd met tientallen procenten dalen en stijgen. Dit probleem kan worden opgevangen door met logaritmische grafieken te werken, die een koersstijging van $1 naar $2 even groot afbeelden als een koersbeweging van $1000 naar $2000 – procentueel gezien dezelfde beweging. We gebruiken hier dan ook logaritmische grafieken.
De derde uitdaging betreft de basismunt waarin we de koers uitdrukken. Aangezien op wereldwijde schaal de meeste beleggers de koersen van cryptovaluta’s uitdrukken in dollars, gebruiken we hier dollargrafieken.

De vierde uitdaging is dat koersbewegingen niet alleen heftig kunnen zijn over langere periodes, maar ook binnen een week of dag. Dit maakt het soms lastig om steun en weerstanden goed vast te leggen. Toch spreken de meeste steun- en weerstandsniveaus voor zich. Blijkbaar kunnen er voor speculanten bepaalde psychologisch belangrijke niveaus ontstaan in de grafieken van cryptovaluta’s.
Hieronder lichten we het technische beeld van bitcoin, ripple, ethereum en litecoin nader toe.

van de bitcoin

Bitcoin

Bitcoin verliet halverwege 2015 een dalend trendkanaal, om daarna aan een stevige opwaartse trend te beginnen. Aanvankelijk zakte de koers nog terug naar het oude dalende trendkanaal, maar daarna ging het snel omhoog. We zien diverse vlagpatronen tijdens de stijging: pauzepatroontjes tegen de trend in, waarbij speculanten even op adem willen komen. De all time high werd eind 2017 rond de $20.000 bereikt. Daarna kwam de klad erin. We zien nu een grote dalende driehoeksformatie. De toppen liggen lager, maar de bodems liggen grosso modo op gelijke hoogte, rond de $5700 en $6000.

Dit patroon heeft een licht negatieve ondertoon. Als de koers door de onderkant van de driehoek zakt, kunnen de koersen nog veel harder dalen dan ze aanvankelijk deden. Mocht de koers opwaarts uit de driehoek breken, dan ontstaat er weer stijgingspotentieel. Dit patroon is geen uitnodiging om bitcoins te kopen. Het devies: handel in de richting van de uitbraak uit de driehoek.

van de bitcoin

Ripple

In de daggrafiek van ripple zien we een interessant patroon. De koers is uit een dalend trendkanaal gebroken en heeft in sneltreinvaart ook de weerstand van een belangrijke vorige top op $0,37 overwonnen. Dit is een koopsignaal voor de middellange termijn. We zien wel een pauzepatroon in de vorm van een wimpel, die erop duidt dat beleggers op adem willen komen na de forse stijging van de laatste weken. De kans op een opwaartse uitbraak uit de wimpel is het grootst. Mocht de koers echter toch door de onderkant van de wimpel zakken, dan is het advies om af te wachten waar de nieuwe bodem wordt gevormd.

van de bitcoin

Ethereum

Ethereum zit duidelijk in een dalende middellangetermijntrend. De toppen en bodems liggen in de daggrafiek steeds lager, met twee uitzonderingen. In de zomer van vorig jaar leek even een stijgend trendkanaaltje te ontstaan, waar de koers echter begin augustus 2017 toch weer uitzakte. Dat deed het koopsignaal van dat moment weer teniet. Nu zien we ook hogere bodems. Het is echter nog te vroeg voor een koopsignaal. We kopen pas boven de horizontale weerstand rond de $255.

van de bitcoin

Litecoin

Na lange tijd in een dalende trend te hebben gezeten, is de litecoin opgeveerd van de belangrijke horizontale steun op $48,50. Het koersherstel reikt nu zo ver dat het dalende trendkanaal opwaarts is uitgenomen. Positieve tekenen, maar het is nog te vroeg om te kopen. Pas bij een doorbraak door de horizontale weerstand op $68,50 ben ik overtuigd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!