Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 14 mei 2017 09:43

De VIX lijkt als angstgraadmeter aan kracht te verliezen, maar schijn bedriegt

0 0 Leestijd ongeveer

Het investeringsklimaat is aangenaam zonnig en voelt als een veilige haven, waar klaarblijkelijk zonder wolkje aan de lucht pais en vree heerst. Hoewel goud het tot voor kort best aardig deed, was er van een traditionele vlucht naar veiligheid totaal geen sprake. Het edelmetaal verliest met vele verkopers zelfs in rap tempo aan glans de laatste weken. Dat geld zal ook wel weer rechtstreeks de aandelenbeurzen zijn ingestroomd, waar mondiale euforie al geruime tijd hoogtij viert. De angstgraadmeter VIX – de volatiliteitsindex, waarover zo dadelijk meer – geeft die optimistische gevoelens optimaal weer met een al maanden aanhoudende lage stand. Het voorlopig laatste stukje politiek risico uit Europa werd recent weggenomen door Emmanuel Macron, die ten koste van Marine Le Pen de Franse verkiezingen won. De al zeer laag staande VIX daalde de dag volgend op de uitslag nog maar eens 3,5%, naar een niveau net boven 11. In de dagen voorafgaande aan de Amerikaanse verkiezingen, werd november vorig jaar nog een niveau van 23 genoteerd. Dit jaar staat de beweeglijkheidsindex gemiddeld op bijna de helft van het historisch gemiddelde, dat iets onder de 20 ligt. Is de wereld, vooral die der beleggingen, zo risicoloos als de VIX doet vermoeden? De internationale spanningen die op (en in) veel gebieden internationaal spelen, zouden op zijn minst tot twijfel moeten leiden. Index voor verwachte beweeglijkheid De VIX werd in 1993 geïntroduceerd op een handjevol aandelen uit de S&P 100 en laat tegenwoordig de verwachte éénmaands volatiliteit van de S&P 500 zien. Die wordt berekend aan de hand van premies van ‘at the money’ put- en callopties op de Amerikaanse beursindex. Daarmee wordt een accuraat idee weergegeven van door beleggers verwachte, toekomstige beweeglijkheid van de aandelenindex. Een VIX hoger dan 30 duidt op grote volatiliteit als gevolg van onzekerheid en angst onder investeerders, wat vaak resulteert in dalende aandelenmarkten. Waardes onder 20 corresponderen met een minder stressvolle periode en zelfgenoegzame aandelenmarkten die in opgaande lijn zitten. Motieven voor en tegen een lage VIX Er zijn wel wat macroredenen te noemen waarom de VIX al tijden zo laag staat. Bedrijfswinsten uit de Verenigde Staten zien er goed uit en er is vooruitzicht op infrastructurele investeringen, net als op een verlaging van de vennootschapsbelasting die Trump zijn kiezers beloofde. Maar er zijn ook genoeg argumenten tégen de lage stand van de VIX. De investeringen in infrastructuur in de Verenigde Staten laten vooralsnog op zich wachten en toegezegde belastinghervormingen moeten door een lang proces van goedkeuring heen. De retoriek van Trump met betrekking tot Noord-Koreaanse nucleaire testen en het schermen met hoge handelstarieven voor Chinese producten zouden ­indien omgezet in daden, de stabiliteit in de wereld(handel) niet ten goede komen. Dalende groeicijfers uit China baren investeerders zorgen en met de machtsuitbreiding van Erdogan na het Turkse referendum, moeten de consequenties voor Europa en de rest van de wereld maar worden afgewacht. Hoe de Brexit precies gaat verlopen, blijft ook nog een groot vraagteken. Bovendien is de rente wereldwijd sinds eind vorig jaar gaan oplopen. Zo kan het rijtje tegenargumenten nog wel een tijd doorgaan. En toch staat de VIX al langere tijd op historisch lage waarden. De onverminderde jacht naar yield Aan de lage stand van de VIX ligt ook een markttechnischer drijfveer ten grondslag. De beleggersschare zoekt in de huidige, laagrentende markt vooral naar yield. En die kan juist verkregen worden door de VIX short te gaan en die positie maand op maand door te rollen. Omdat de verwachte beweeglijkheid op termijn toeneemt, staat de VIX naarmate we verder in de toekomst kijken, op hogere waardes en handelt daarmee dus in contango; elke maand kan de bestaande shortpositie weer op een hoger niveau worden ingenomen. Vergelijken we de verwachte met de reële volatiliteit, dan valt de stand van de VIX wel mee. De éénmaands gerealiseerde volatiliteit lag afgelopen maand op 6,86; op bijna de helft van het niveau dat de VIX (verwachte volatiliteit dus) een maand geleden indiceerde. Het loont dus nog steeds om de VIX short te staan, al heeft de totale shortpositie van de markt inmiddels wel een historische grote hoogte bereikt. Wanneer dat wordt gecombineerd met de huidige hoge aandelenkoersen en bedrijfswaarderingen, lijken alle beleggersneuzen te veel dezelfde kant op te staan. Maar onthoud dat schijn kan bedriegen wanneer twijfels toeslaan of de VIX met recht nog een angstgraadmeter mag worden genoemd. Het is veel meer een kwestie van tijd voordat een onderliggend vuurtje bij het minste of geringste vlam vat. Dat zal de VIX in no time op realistischer hogere niveaus zetten met een imploderende aandelenmarkt. De juiste vraag is niet of, maar wanneer dit gebeurt.

Lees ook: Wall Street klaar voor correctie


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.

Het investeringsklimaat is aangenaam zonnig en voelt als een veilige haven, waar klaarblijkelijk zonder wolkje aan de lucht pais en vree heerst. Hoewel goud het tot voor kort best aardig deed, was er van een traditionele vlucht naar veiligheid totaal geen sprake. Het edelmetaal verliest met vele verkopers zelfs in rap tempo aan glans de laatste weken. Dat geld zal ook wel weer rechtstreeks de aandelenbeurzen zijn ingestroomd, waar mondiale euforie al geruime tijd hoogtij viert.

De angstgraadmeter VIX – de volatiliteitsindex, waarover zo dadelijk meer – geeft die optimistische gevoelens optimaal weer met een al maanden aanhoudende lage stand.

Het voorlopig laatste stukje politiek risico uit Europa werd recent weggenomen door Emmanuel Macron, die ten koste van Marine Le Pen de Franse verkiezingen won. De al zeer laag staande VIX daalde de dag volgend op de uitslag nog maar eens 3,5%, naar een niveau net boven 11.

In de dagen voorafgaande aan de Amerikaanse verkiezingen, werd november vorig jaar nog een niveau van 23 genoteerd. Dit jaar staat de beweeglijkheidsindex gemiddeld op bijna de helft van het historisch gemiddelde, dat iets onder de 20 ligt.

Is de wereld, vooral die der beleggingen, zo risicoloos als de VIX doet vermoeden? De internationale spanningen die op (en in) veel gebieden internationaal spelen, zouden op zijn minst tot twijfel moeten leiden.

Index voor verwachte beweeglijkheid

De VIX werd in 1993 geïntroduceerd op een handjevol aandelen uit de S&P 100 en laat tegenwoordig de verwachte éénmaands volatiliteit van de S&P 500 zien. Die wordt berekend aan de hand van premies van ‘at the money’ put- en callopties op de Amerikaanse beursindex. Daarmee wordt een accuraat idee weergegeven van door beleggers verwachte, toekomstige beweeglijkheid van de aandelenindex.

Een VIX hoger dan 30 duidt op grote volatiliteit als gevolg van onzekerheid en angst onder investeerders, wat vaak resulteert in dalende aandelenmarkten. Waardes onder 20 corresponderen met een minder stressvolle periode en zelfgenoegzame aandelenmarkten die in opgaande lijn zitten.

Motieven voor en tegen een lage VIX

Er zijn wel wat macroredenen te noemen waarom de VIX al tijden zo laag staat. Bedrijfswinsten uit de Verenigde Staten zien er goed uit en er is vooruitzicht op infrastructurele investeringen, net als op een verlaging van de vennootschapsbelasting die Trump zijn kiezers beloofde.

Maar er zijn ook genoeg argumenten tégen de lage stand van de VIX. De investeringen in infrastructuur in de Verenigde Staten laten vooralsnog op zich wachten en toegezegde belastinghervormingen moeten door een lang proces van goedkeuring heen. De retoriek van Trump met betrekking tot Noord-Koreaanse nucleaire testen en het schermen met hoge handelstarieven voor Chinese producten zouden ­indien omgezet in daden, de stabiliteit in de wereld(handel) niet ten goede komen. Dalende groeicijfers uit China baren investeerders zorgen en met de machtsuitbreiding van Erdogan na het Turkse referendum, moeten de consequenties voor Europa en de rest van de wereld maar worden afgewacht. Hoe de Brexit precies gaat verlopen, blijft ook nog een groot vraagteken. Bovendien is de rente wereldwijd sinds eind vorig jaar gaan oplopen.

Zo kan het rijtje tegenargumenten nog wel een tijd doorgaan. En toch staat de VIX al langere tijd op historisch lage waarden.

De onverminderde jacht naar yield

Aan de lage stand van de VIX ligt ook een markttechnischer drijfveer ten grondslag. De beleggersschare zoekt in de huidige, laagrentende markt vooral naar yield. En die kan juist verkregen worden door de VIX short te gaan en die positie maand op maand door te rollen. Omdat de verwachte beweeglijkheid op termijn toeneemt, staat de VIX naarmate we verder in de toekomst kijken, op hogere waardes en handelt daarmee dus in contango; elke maand kan de bestaande shortpositie weer op een hoger niveau worden ingenomen.

Vergelijken we de verwachte met de reële volatiliteit, dan valt de stand van de VIX wel mee. De éénmaands gerealiseerde volatiliteit lag afgelopen maand op 6,86; op bijna de helft van het niveau dat de VIX (verwachte volatiliteit dus) een maand geleden indiceerde.

Het loont dus nog steeds om de VIX short te staan, al heeft de totale shortpositie van de markt inmiddels wel een historische grote hoogte bereikt. Wanneer dat wordt gecombineerd met de huidige hoge aandelenkoersen en bedrijfswaarderingen, lijken alle beleggersneuzen te veel dezelfde kant op te staan.

Maar onthoud dat schijn kan bedriegen wanneer twijfels toeslaan of de VIX met recht nog een angstgraadmeter mag worden genoemd. Het is veel meer een kwestie van tijd voordat een onderliggend vuurtje bij het minste of geringste vlam vat. Dat zal de VIX in no time op realistischer hogere niveaus zetten met een imploderende aandelenmarkt. De juiste vraag is niet of, maar wanneer dit gebeurt.

Lees ook: Wall Street klaar voor correctie


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!