Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 5 okt 2018 10:33

Beurzen Vandaag: Unilever niet Nederlands en Chinese spionage

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Wat houdt de beurzen deze vrijdagochtend bezig? Unilever haalt bakzeil, Heijmans mag woningen bouwen in Rotterdam en ophef over Chinese spionagechips. 

NEDERLAND

De AEX-index staat na een half uur o,1% lager. Unilever gaat de structuur toch niet veranderen, en wordt dus toch geen (puur) Nederlands bedrijf. Veel Engelse aandeelhouders waren tegen dit plan. Besi staat weer eens bij de dalers. Technologieaandelen doen het wereldwijd slecht, mede door een Chinees spionageverhaal (zie hieronder bij Dow Jones). Ook het bericht van Samsung dat er in het derde kwartaal een recordwinst behaald is door de goede chipverkopen wordt door sommige analisten uitgelegd als een teken dat het vanaf hier alleen maar slechter met de chipmarkt kan gaan. Er is altijd wel een reden te bedenken om negatief te zijn. Verder kwam Heijmans met het bericht dat het 200 woningen zal gaan bouwen in Rotterdam.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

EUROPA

De Eurostoxx50-index zet de daling van donderdag vrijdagmorgen voort. De index staat 0,2% lager na een half uur.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

VERENIGDE STATEN

Donderdag was een rode dag op de beurzen. De Dow Jones zakte 0,8% naar 26.627 punten. Een hogere rente, maar vooral een hogere inflatie baart beleggers zorgen. Voor aandelen in de financiële sector wordt een hogere rente als positief gezien, waardoor bijvoorbeeld Travelers een van de stijgers was gisteren. Nike was de grootste daler, de ophef rond voetballer Cristiano Ronaldo zou de aanleiding kunnen zijn. Maar het aandeel heeft het in de afgelopen maanden zo goed gedaan, dat een afkoeling ook een redelijke verklaring kan zijn voor de recente koersdaling. Aandelen in de technologiesector lagen onder vuur door een artikel van Bloomberg dat er een Chinese spionagechip in datacenters van Apple en Amazon zou zitten. De chip zou in dataservers van Super Micro Computer zitten, een Taiwanees-Amerikaans bedrijf.

Grootste stijgers Dow Jones:

Grootste dalers Dow Jones:

GRAFIEK VAN DE DAG

De stijgende rente krijgt de schuld van de beursdaling van donderdag. Maar in de VS is de rente door de Fed dit jaar drie keer verhoogd, en de tienjaarsrente is dit jaar ook opgelopen. Desondanks staat de Amerikaanse S&P500 ruim 8% hoger sinds 1 januari. In Europa, waar de rente onverminderd laag staat, is de Eurostoxx50 met ruim 3% gedaald. Alleen de hogere rente is dus niet een goede verklaring voor de beursdalingen. Zoals wel vaker ligt het complexer: een hogere Amerikaanse rente zorgt voor een hogere dollar, dat is ongunstig voor opkomende markten, waar veelal in dollars geleend wordt. Die moeten nu meer betalen voor hun schulden. Ook de inflatie speelt een rol. Als de inflatie snel oploopt, kan dat nadelig zijn voor bedrijfsresultaten. Maar lange, genuanceerde koppen trekken de aandacht te weinig. ‘Hoge rente dus koersval’ maakt meer indruk.

 

AGENDA

14:30 VS, loonstroken (ex agrarisch), verwacht 185.000, vorig 201.000

14:30 VS, werkloosheid, verwacht 3,8%, vorig 3,9%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!