Diverse analisten | Verdeeldheid over koerspotentieel Unilever
Analisten zitten na de presentatie van de vierdekwartaalcijfers door Unilever niet op één lijn over het potentieel van het aandeel.
Het Nederlands-Britse Unilever is een van ‘s werelds grootste producenten van verpakte consumentengoederen. De jaaromzet is circa €55 mrd. De onderneming is een fusieproduct van een Nederlands en een Brits bedrijf.
Het productenpakket bestaat uit voedsel (23% van de omzet), ijs en drank (20%), huishoudproducten (19%) en persoonlijke verzorgingsartikelen (38%). Tot het productpalet behoren consumptie-ijs, thee, margarine, spreads, zeep-, wasmiddelen, deodorant, tandpasta en huidproducten. Bij ijs is het bedrijf leidend.
Unilever schuift de laatste tijd op naar segmenten als huidverzorging omdat de marges daar hoger en de groeimogelijkheden groter zijn. Bij die heroriëntatie hoort ook een evaluatie van de rendementen en groeimogelijkheden van de van oudsher geproduceerde producten, en hun voortbestaan onder de Unilevervlag is niet zeker. Zo trok Unilever zich enige tijd geleden terug uit de wasmiddelenmarkt in de VS.
Van de omzet wordt 25% behaald in Europa, 18% in de VS en 57% in de opkomende markten. Het fusiebedrijf kent een beursnotering in Nederland en het VK.
Analisten zitten na de presentatie van de vierdekwartaalcijfers door Unilever niet op één lijn over het potentieel van het aandeel.
Forse prijsstijgingen zorgden voor een recordomzet bij Unilever, dat wel de verkoopvolumes zag dalen. Er was druk op de marges.
Sinds 2015 beheer ik mijn beleggingstips als portefeuille. Het totaalrendement bedraagt momenteel +220%, terwijl de MSCI World op +103% staat. Ik voer dit kwartaal geen wijzigingen door in de portefeuille.