Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Tip van de Week Hildo Laman, 1 jun 2023 12:16

Betaalbaar aandeel van grote speler in de chipsector

0 0 Leestijd ongeveer

Halfgeleiders zijn onontbeerlijk voor de wereld. De machines die de chips maken zijn daardoor een interessante markt voor beleggers.

Applied Materials (AM) is een Amerikaanse maker van verschillende machines voor de productie van chips en levert diensten daaromheen. Het gaat bijvoorbeeld om machines voor het aanbrengen van patronen, transistorcreatie, connecties, metrologie en inspectie. Het bedrijf is een concurrent van bijvoorbeeld ASMI, maar heeft een veel breder productaanbod. Het werkt samen met Besi (op het gebied van ‘hybrid bonding’).

Chipfabrikanten zoals TSMC, Samsung en Intel zijn klant bij AM. Deze drie waren in 2022 goed voor 42% van de omzet. Meer dan 80% van de omzet wordt in Azië behaald, met China als grootste afzetmarkt, gevolgd door Taiwan en Zuid Korea.

Groeiende markt

De chipmarkt is de afgelopen decennia sterk gegroeid en de omzet van AM daarmee ook. Maar de ontwikkeling gingen met horten en stoten. Vooral aan het begin van deze eeuw was de sector sterk cyclisch, waardoor het nettoresultaat van AM af en toe negatief werd (zie grafiek). Een echt duidelijk stijgende lijn in de nettowinst zat er tot ongeveer 2015/16 niet in. Bij bijvoorbeeld de Nederlandse concurrenten ASML en ASMI is overigens een vergelijkbaar patroon te zien.

Door de toenemende complexiteit van chips is de technologie waarmee ze gemaakt worden de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Dat betekent dat er relatief meer geld naar de fabrieksuitrusting moet gaan. Deze ontwikkeling zal waarschijnlijk ook nog wel een aantal jaren voortduren, omdat de meest geavanceerde chips natuurlijk nog ingewikkelder te maken zijn.

Concurrentie

Applied Materials concurreert met ASML om de toppositie wat betreft omzet in de sector. Maar de laatste jaren is ASML erg hard gegroeid, het lijkt erop dat het dit of volgend jaar de nummer 1-positie definitief zal overnemen. Omdat AM een divers aanbod heeft, blinkt het bedrijf niet zichtbaar uit in een bepaald deel van de markt, zoals ASML met bijvoorbeeld EUV en ASMI met ALD.

Maar het zou veel te ver gaan om Applied Materials daarom af te schrijven. De afgelopen jaren is de omzet gemiddeld met 11,9% per jaar gegroeid, en het is nog steeds een van de grootste bedrijven in deze sector. Het uitgebreide productaanbod kan ook een voordeel zijn voor klanten.

China

Behalve de concurrentie, is de aanwezigheid in China een zorg. In boekjaar 2022 was China de grootste afnemer van de producten van AM. Dat is een risico vanwege de strijd die gaande is tussen de VS en China om de chipmarkt. Maatregelen van deze landen beperken de exportmogelijkheden voor bedrijven, in wellicht nog toenemende mate. Dat is nu al terug te zien in de omzetontwikkeling: hoewel China nog steeds de grootste klant is, daalt het percentage Chinese omzet terwijl bijvoorbeeld de Amerikaanse en Europese omzetpercentages stijgende zijn.

Deze twee zetten de komende jaren nog sterk in op een sterke lokale chipindustrie. Een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China zou zeker geen goed nieuws zijn voor AM. Maar de investeringen die in Europa en de VS gedaan worden als gevolg van deze geopolitieke ontwikkelingen zijn juist een bron van omzet, waardoor het effect per saldo op een wat langere termijn kan meevallen.

Dip

Zoals waarschijnlijk wel bekend heeft de chipsector een sterke groei doorgemaakt gedurende de corona-jaren. In het (gebroken) boekjaar 2021 is de omzet van Applied Materials daardoor met 34,1% gestegen. Maar in 2022 is het groeitempo afgenomen (11,8%), in de eerste helft van dit boekjaar was de groei nog maar 6,8% en voor het derde kwartaal wordt een krimp van 5,7% verwacht.

De afkoeling is niet overal even sterk: bij geheugenchips is de afname groot. Bij ‘logic’ (denk aan chips voor computers en data centers) gaat het niet echt goed, maar ook niet echt slecht, terwijl ‘ICAPS’ het juist goed doet. ICAPS staat voor ‘Internet of things, Communication, Auto, Power & Sensor’. Grof gezegd komt dit neer op de digitalisering van het dagelijkse leven, waarvoor allerlei chips nodig zijn.

Komende jaren

Voor de wat langere termijn (komende jaren) ziet het er goed uit voor de chipsector en de machineleveranciers. Verschillende ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vraag naar chips bijna wel moet groeien. Duurzaamheid (elektrische transitie), zelfrijdende auto’s, kunstmatige intelligentie; voor dat alles zijn chips nodig. Ook de investeringen in nieuwe lokale chipfabrieken zijn nog zeker niet klaar.

Het aandeel Applied Materials kan omhoog

Applied Materials is misschien niet het bedrijf met een uitblinkende technologie, zoals bijvoorbeeld ASML, maar het aandeel is een stuk redelijker gewaardeerd. De k/w op basis van de wpa-taxatie voor dit boekjaar ($7,34) is 18,5. Voor ASML is dat bijna het dubbele (ongeveer 35). Analisten verwachten dat volgend jaar weer moeizaam wordt, maar dat AM de groei daarna doorzet.

Ik denk dat het einde van de dip in de chipmarkt relatief snel kan zijn, vooral door de haast waarmee bedrijven inzetten op automatisering en AI in het bijzonder. Ik verwacht dat het aandeel Applied Materials daardoor sneller richting de hoogste koers ($167) zou kunnen gaan dan analisten nu denken.

De gemiddelde winstgroei van Applied Materials is de afgelopen vijf jaar 18,0% per jaar. Als het de komende jaren daar in de buurt kan komen, is een stijging richting de hoogste koers – en daar voorbij – een kwestie van tijd. De risico’s zijn problemen rond China, de technische concurrentiepositie en natuurlijk de wereldeconomie.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ