Advieswijziging Heijmans | Inflatie neemt toe en keten stokt
Hoewel Heijmans vasthoudt aan de outlook voor het hele jaar, maakt het bedrijf zich zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van bouwmaterialen.
Heijmans is het op twee na grootste bouwconcern in Nederland. Het bedrijf kende na de grote recessie in 2009 een zware periode en moest het ene verlies na het andere verlies incasseren. Om de balans te repareren werd herhaaldelijk een beroep gedaan op beleggers. In 2017 werden de buitenlandse dochters in Duitsland en België verkocht, nadat het bedrijf eerder al het Verenigd Koninkrijk de rug toekeerde. Hierdoor is de focus volledig komen te liggen op de Nederlandse bouwmarkt. Heijmans houdt zich hier bezig met vastgoedontwikkeling, woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructurele werken en installatietechniek.
De focus ligt in Nederland op gebiedsontwikkeling van zowel grootschalige als kleinere projecten in binnen- en buitenstedelijke gebieden. Heijmans treedt daarbij op als initiatiefnemer, ontwikkelaar en bouwer van voornamelijk woningen. De onderneming is een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland. De geschiedenis van Heijmans gaat terug tot 1923, toen Jan Heijmans in Rosmalen zijn stratenmakersbedrijf startte. De aandelen Heijmans staan sinds 1993 genoteerd aan Euronext Amsterdam.
Hoewel Heijmans vasthoudt aan de outlook voor het hele jaar, maakt het bedrijf zich zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van bouwmaterialen.
Een nieuw oordeel in de Wintrack II-procedure pakt positief uit voor de Nederlandse bouwer Heijmans, maar de kous is nog niet af.
Heijmans laat marge prevaleren boven volume en dat werpt vruchten af. De winstmarge steeg vorig jaar naar een gezond niveau en ligt inmiddels in elke divisie binnen de afgegeven bandbreedte.