Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 18 okt 2017 14:38

ASML ligt op koers voor winstverdubbeling

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Met de verwachte afkoeling in de chipmachinesector valt het wel mee. De weg ligt dan ook open voor ASML om de hoge winstverwachtingen waar te maken.

De omzet van ASML in het derde kwartaal was 34,9% hoger dan een jaar geleden. Daarmee ligt het bedrijf op koers om de doelstelling van 25% omzetgroei voor 2017 te gaan halen. ASML verwacht in het laatste kwartaal een omzet van €2,1 mrd te behalen, waarmee de jaaromzet zou uitkomen op ongeveer €8,6 mrd, een nieuw record.

De nettowinst steeg in het derde kwartaal met 40,7%. Dit ondanks de wat lagere brutowinstmarge; de directe kosten (cost of sales) stegen harder dan de omzet. Maar omdat andere posten juist minder hard stegen, was de nettowinstgroei weer hoger dan de omzetgroei. De winst per aandeel over de eerste drie kwartalen staat op €3,43. Onze wpa-schatting voor dit jaar, €4,35, wordt hoogstwaarschijnlijk wel gerealiseerd. Voor komend jaar verhogen we onze taxatie naar €5,50. We waren eerder terughoudend omdat we na de afgelopen groeiperiode een afkoeling verwachtten in de chipmachinesector. Maar het ziet er naar uit dat ASML weinig last zal hebben van een eventuele neergang. Het bedrijf was al minder cyclisch geworden, dat lijkt door te zetten.

Hoge groei
Het aandeel oogt wat duur. Op basis van de wpa-taxatie van volgend jaar is de k/w 27,1. Maar de komende drie jaar kan de wpa met gemiddeld 27,4% per jaar groeien, afgaande op de verwachting van een wpa van€9 in 2020. Gegeven deze winstgroei is de k/w helemaal niet zo vreemd. En ASML is de afgelopen jaren vrij betrouwbaar gebleken wat betreft de uitgesproken verwachtingen. Het komt niet vaak meer voor dat het de eigen doelstellingen niet haalt. We zien dan ook geen reden om te twijfelen aan de huidige voorspelling. Een belangrijke factor voor de groeiverwachting is de mate van succes die EUV-machines zullen gaan halen de komende jaren. Deze dure machines kunnen de omzet en winst flink stuwen. ASML rekent erop dat EUV slaagt, en wij spreken dit niet tegen.

We hebben het al vaker gezegd: ASML is een van de beste bedrijven op de Nederlandse beurs. De toekomst ziet er ook goed uit. We handhaven daarom ons koopadvies.

Kwartaalresultaten ASML
In mln €Kw 3 ‘17Kw 2 ‘17Kw 1 ‘17Kw 4 ‘16
Omzet2447,42101,41943,61907,4
Nettowinst557,1466,3452,1524,2
W.p.a. (in €)1,301,081,051,23

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!