Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 24 nov 2022 17:01

Beurs & Economie | Latijns-Amerika heeft nog veel te bieden

0 0 Leestijd ongeveer

Op Latijns-Amerikaanse beurzen is 2022 een prima beleggingsjaar. Op basis van de waardering en gunstige trends, verdient het continent, bijvoorbeeld via de iShares MSCI Latin America ETF, een grotere weging in de portefeuille.

Brazilië trapt donderdagavond samen met Servië als laatste land af op het WK in Qatar. In de voetbalwereld zijn alle ogen op Latijns-Amerika gericht. Voor de start van het toernooi waren de Goddelijke Kanaries bij de bookmakers favoriet om er met de wereldbeker vandoor te gaan, op de voet gevolgd door Argentinië.

In de beleggingswereld kijkt echter bijna niemand om naar Latijns-Amerika. In het segment opkomende landen gaat de laatste jaren buitenproportioneel veel aandacht uit naar de groeiproblemen van China en de eeuwige potentie van India. Alhoewel dat laatst genoemde land ook de aandacht trekt met een gemiddeld rendement van ruim 10% over de afgelopen drie jaar.

Dit jaar steelt Latijns-Amerika echter de show. Terwijl de westerse aandelenmarkten diep in het rood staan, noteert de MSCI Brazil Index (in dollars) 12,0% hoger dan eind 2022. In Chili is die winst 13,8%, in Mexico 4,3% en in Peru zelfs 16,1%. Helaas hebben de meeste beleggers niet of nauwelijks geprofiteerd van de koerswinsten in deze landen. De regio weegt slechts voor 10% mee in de MSCI Emerging Markets Index. Dat was in 1991 zelfs nog even 60%. Maar Latijns-Amerika heeft met name door de opkomst van China gestaag terrein verloren aan Azië, dat inmiddels voor meer dan 75% meeweegt in de graadmeter voor opkomende markten.

Op wereldniveau legt het continent met een weging van 1% in de MSCI AC World Index helemaal weinig gewicht in de schaal. Dat percentage is een flink stuk lager dan de bijdrage van 5% die de regio levert aan het wereldwijde bbp.

Onderwaardering is onterecht

Ook in andere opzichten zijn Latijns-Amerikaanse aandelenmarkten behoorlijk ondergewaardeerd. De MSCI EM Latin America Index wordt verhandeld voor minder dan 8 maal de verwachte winst. Voor de MSCI AC World Index is dat meer dan 14. Een heel lage waardering vormt in de beleggingswereld meer een waarschuwingssignaal dat er iets mis is dan een aanleiding om positie te kiezen in een aandeel, regio of sector. Er zijn echter verschillende ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat de onderwaardering wordt ingelopen.

In de eerste plaats is dat de toenemende krapte in bepaalde delen van de grondstofwereld. Onder meer door de energietransitie neemt de vraag naar koper in de periode tot 2030 met circa 30% toe. Er zijn flinke investeringen nodig om de capaciteit uit breiden. Mijnbouwbedrijven in topproducenten Peru en Chili kunnen de komende jaren profiteren van hogere prijzen.

Bovendien is het continent een belangrijke leverancier van allerlei andere grondstoffen; van koffie en ijzererts tot lithium. Daar komt bij dat de regio profiteert van het inkorten van productieketens. Mexico en andere landen in Latijns-Amerika bieden voor bedrijven uit de VS een goedkope productieoplossing vlakbij de thuismarkt. De Inter-American Development Bank becijferde dat die trend $78 mrd aan extra goederen- en dienstenexport oplevert voor de regio.

Ten slotte heeft Latijns-Amerika het voordeel van een gunstige demografie. De beroepsbevolking gaat de komende tien jaar met gemiddeld bijna 1% stijgen in landen zoals Mexico en Argentinië. Die groei vormt een contrast met de afnames in onder meer China (-0,4%) en Duitsland (-0,9%).

iShares MSCI Latin America ETF

Beleggers die rechtstreeks positie willen kiezen in Latijns-Amerika, kunnen dat bijvoorbeeld doen via de iShares MSCI Latin America ETF. Deze ETF heeft beheerkosten van 0,74% en belegt in circa 100 grote bedrijven in de regio, met een nadruk op de financiële- en mijnbouwsector.

ISIN |  IE00B27YCK28
iShares | Productpagina

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!