Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Educatie Ivan SNURER, 28 apr 15:00

Beter Beleggen | Vijf Uber Cannibals

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijven met grootschalige aandelen-inkoopprogramma’s worden op de beurs van New York kannibalen genoemd. Ook topinvesteerder Mohnish Pabrai is een groot voorstander van het beleggen in kannibalen. Hij deelt zijn 5 Uber Cannibals.

Na een succesvolle loopbaan als ondernemer in Silicon Valley besloot de in India geboren zakenman Mohnish Pabrai zich toe te leggen op de beleggingsindustrie. Samen met zijn boezemvriend en topbelegger Guy Spier richtte hij daartoe Pabrai Investments op.

Pabrai en Spier telden in 2007 bij een openbare verkoop voor het goede doel op veilingsite eBay $650.100 neer voor een etentje met Warren Buffett, het boegbeeld van Berkshire Hathaway. Bij dat etentje prikte ook Charlie Munger een vorkje, de zakenpartner van Buffett. Pabrai raakte met beiden goed bevriend.

Tijdens zijn loopbaan als ondernemer bouwde Pabrai razendsnel kennis en beleggingsinzicht op, maar ook de gesprekken met Buffett en Munger leverden waardevolle informatie op. Zo sprak Munger in 2016 tijdens een lunch over de kannibalen van de beurs, over bedrijven die op grote schaal eigen aandelen terugkopen.

15,5% rendement

Geïntrigeerd trok Pabrai op onderzoek uit. Niet veel later publiceerde hij in het gezaghebbende Forbes, de Amerikaanse tegenhanger van Trends in België en EW in Nederland, een artikel waarin werd aangetoond dat de zogeheten Uber Cannibals tussen 1992 en 20 december 2016 een samengesteld jaarrendement van 15.5% hadden gerealiseerd, terwijl het jaargemiddelde van de S&P 500 niet verder dan 9.2% kwam.

Maar ook in de jaren nadien bleven de Uber Cannibals het goed doen. In de periode van zeven jaar tot en met maart 2024 harkten de geselecteerde kannibalen namelijk een jaarrendement van 15,7% binnen, terwijl de S&P 500 een jaargemiddelde van 14,1% bijeensprokkelde.

Kannibalen en Uber Cannibals

De ene kannibaal is de andere niet. In de regel zijn het bedrijven die veel cash genereren, een sterke balans hebben en de hoge kasstromen consequent aanwenden om aandelen in te kopen.

Maar als bedrijven de inkoop van aandelen met vreemd vermogen financieren, dan gaat dat ten koste van de balans: het eigen vermogen daalt en tegelijkertijd stijgt het vreemd vermogen. Bedrijven kopen soms ook eigen aandelen om de verwatering tegen te gaan die ontstaat als werknemers hun aandelenopties verzilveren of wanneer beleggers converteerbare obligaties in aandelen omzetten. Voorafgaand aan grootschalige exercities van personeelsopties en conversies van bedrijfsobligaties worden vaak nieuwe aandelen uitgegeven. Veelal wordt de inkoop van eigen aandelen teniet gedaan door de stijging van het aantal uitstaande aandelen.

Eigenlijk kunnen bedrijven die veel cash genereren, hun hoge kasstromen ook aanwenden om dividend te betalen; dit is ook een manier om de overtollige liquide middelen te activeren. Maar de onderneming kan ervan overtuigd zijn dat haar aandelen ondergewaardeerd zijn. Die overtuiging kan men aan de markt bewijzen door aandelen terug te kopen, tegelijkertijd vergroot hierdoor in termen van waardering(ratio’s) de aantrekkelijkheid van de in omloop zijnde aandelen.

Selectie van Uber Cannibals

Als waarde-belegger pur sang heeft Pabrai uiteraard een uitgesproken voorliefde voor ondergewaardeerde aandelen. Om te beoordelen welke Uber Cannibals lucratief zijn om in te beleggen, worden de kannibalen op de beurs van New York onderworpen aan een zestal toetsingscriteria.

De zes voorwaarden:

  1. de marktkapitalisatie is groter dan $100.000.000,-
  2. de koers-omzetratio is lager dan 2,5
  3. het percentage aan ingekochte aandelen is minimaal twee procentpunten hoger dan het dividendrendement
  4. het is geen verzekeringsmaatschappij
  5. de netto-omzet steeg in het afgelopen jaar minimaal 5% en in de voorbije vijf jaar meer dan 20%
  6. het aantal uitstaande aandelen slonk in de afgelopen twaalf maanden met minstens 3%

De vijf Uber Cannibals die Pabrai vorig jaar eind maart selecteerde, produceerden in de twaalf maanden erna een rendement van 48,7%, tegenover 29,9% voor de S&P500. De nieuwe kannibalen zijn: Alpha Metallurgica Resources (AMR), AutoNation (AN), Primerica (PRI), eBay (EBAY) en Toll Brothers (TOL).

Uber Cannibals

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ