Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 11 feb 16:29

SBM Offshore | De outlook mist overtuiging

0 0 Leestijd ongeveer

De cijfers van SBM Offshore, fabrikant van drijvende olieplatforms, liggen boven de eigen prognose en het dividend is ook mooi. Toch verliest het aandeel vanwege de outlook.

Het wat tegenstrijdige bericht van SBM Offshore zorgde voor een koersdaling van bijna 7%. En dat terwijl het koersverloop al behoorlijk teleurstellend is geweest. De laatste drie maanden ging het juist wel lekker met het aandeel, maar beleggers zijn niet blij met de prognose die het concern voor dit jaar afgeeft.

Cijfers 2021 ‘in lijn’

SBM Offshore boekte over geheel 2021 op een 1% hogere omzet van $2,3 mrd een onderliggend ‘Directional’ ebitda van $931 mln (-1%), hoger dan de eigen prognose van $900 mln, maar naar eigen zeggen ‘in lijn met de eigen prognose’. De onderliggende nettowinst kwam 1% hoger uit op $126 mln, gelijk aan $0,69 per aandeel. Het zogeheten IFRS-winstcijfer, dat wij in onze Koerswijzer opnemen, steeg met 51% tot $2,21. Het orderboek staat met $29,5 mrd op recordniveau.

Scheutig met dividend

SBM Offshore had aandeelhouders het afgelopen jaar al getrakteerd op een goed dividend van $0,8854 per aandeel en inkoop van eigen aandelen waarmee het in totaal $343 mln terugsluisde, goed voor 10% van de beurswaarde. Over 2021 wil het bedrijf $1,00 per aandeel uitkeren, een stijging van 13% en op de huidige beurskoers van €13,70 goed voor een direct rendement van 6,4%. Goed nieuws allemaal en ook zeker een teken van vertrouwen in de toekomst.

Echter, beleggers zagen ook de nettoschuld met 32% stijgen tot $5,4 mrd. Dit komt door ‘investeringen in groei’. Het concern heeft momenteel liefst zes projecten onderhanden. De hoge schuld geeft wat zorgen nu blijkt dat ook dit jaar het Directional ebitda zal blijven steken rond de $900 mln. Analisten zaten $100 mln hoger. De Directional omzet zal wel flink stijgen, tot boven de $3,1 mrd.

Aandeel SBM Offshore blijft koopwaardig

SBM Offshore denkt dat Covid-19 ook dit jaar van invloed op het resultaat zal zijn en op de mate waarin het de prognose kan inlossen. Ondanks de wat magere prognose, SBM Offshore is altijd wat conservatief, blijven wij positief over de kansen voor het concern, zeker ook in windenergie. Het koopadvies voor het aandeel SBMO blijft van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!