Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 22 apr 13:12

JDE Peet’s | Ongekende koersval bij moederbedrijf Douwe Egberts

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van JDE Peet’s is in een duikvlucht beland. De cijfers en vooruitzichten zijn mager en de schuldratio is verder verslechterd. Wellicht kan interim-CEO Luc Vandervelde het tij keren.

JDE Peet’s, bekend van koffiemerken als Douwe Egberts en Senseo, kwam in het voorjaar van 2020 naar de Amsterdamse beurs tegen €31,50 per aandeel. Inmiddels noteren we rond de €20. Margedruk door kosteninflatie, concurrentie van goedkopere huismerken, een kostbaar gedeeltelijk vertrek uit Rusland en verkoopdruk door grootaandeelhouder Mondelez (nog 18%-belang) maken beleggers kopschuw.

Jaarcijfers zwak

JDE Peet’s boekte over 2023 een beperkte autonome omzetgroei van 3,9% tot €8,19 mrd. Dit is de resultante van 4,7% prijsverhogingen en een volumekrimp van 0,8%. Het aangepaste ebit, inclusief Rusland, steeg autonoom met 1,1% tot €1,13 mrd, maar door negatieve valuta-effecten was sprake van een daling van 8,1%. De onderliggende ebit-marge zakte van 15,1% naar nog slechts 13,8%. Over 2021 lag de marge nog op 19,2%. De nettowinst daalde met liefst 21,6% tot €734 mln, ofwel €1,51 per aandeel (2022: €1,91). Hier speelt ook een groot verlies op derivaten een rol. Het concern stelt wel een stabiel dividend voor van €0,70 verdeeld over twee gelijke bedragen in juli 2024 en in januari 2025.

Vooruitzichten eveneens zwak

Voor dit jaar rekent JDE Peet’s op een omzetgroei aan de onderkant van de range van 3-5%, dat het voor de middellange termijn hanteert. Het aangepaste ebit zal exclusief Rusland autonoom met circa 5% groeien. Inclusief de activiteiten in Rusland zal de ebit-groei over de eerste jaarhelft 0-5% bedragen en over de tweede jaarhelft circa 5%. Enig lichtpunt is dat het dividend wederom stabiel zal blijven. Het concern ging het jaar in met een al te hoge leverage ratio van 2,7, die dit jaar verder zal oplopen tot circa 3.

Advies aandeel JDE Peet’s op ‘houden’

De magere vooruitzichten hebben CEO Fabien Simon de kop gekost. Aan de ingevlogen ervaren Belgische ‘probleemoplosser Luc Vandervelde de taak om JDE Peet’s weer tot bloei te brengen. Gezien de lastige marktomgeving zal dat zal geen eenvoudige taak zijn. Wij rekenen voor dit jaar op een lichte daling van de winst per aandeel en handhaven bij een k/w van 14 ons houdadvies voor het aandeel JDE Peet’s.

Wéér van de beurs?
Douwe Egberts werd in 2012 onder de naam DE Master Blenders naar de beurs gebracht om er een jaar later door Joh. A. Benckiser (JAB), het investeringsvehikel van de Duitse familie Reinmann, weer vanaf gehaald te worden. In 2020 kreeg het opnieuw notering, onder de naam JDE Peet’s nadat het bedrijf de koffieactiviteiten van Jacobs van Mondelez en Peet’s Coffee had overgenomen. JAB bezit onder de naam Acorn Holdings nog altijd 59% van de aandelen en zou het bedrijf door de zwakke koersperformance zomaar weer van de beurs kunnen halen. Een constructie dat Mondelez zijn belang zal doorrollen, is zeker niet ondenkbaar. Dit geeft een speculatief tintje aan het aandeel.
Jaarcijfers
In € mln 2023 2022
Omzet 8191 8151
Ebit* 1128 1227
Nettowinst* 734 936
Wpa* (in €) 1,51 1,91
*voor buitengewone posten

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ