Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 4 apr 16:00

Randstad | Uitzendconcern heeft het zwaar

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijven zijn terughoudend met personeel werven en dat raakt Randstad stevig. De kasstroom en het dividend zijn bij de uitzendreus echter minder beweeglijk dan de resultaten en de beurskoers.

Sinds de publicatie van de jaarcijfers afgelopen 13 februari heeft de koers van Randstad 11% prijsgegeven. Gecorrigeerd voor het uitgekeerde reguliere dividend over 2022 van €2,28 bedraagt het verlies ruim 6%. De AEX steeg sinds 13 februari 2024 ruim 3%. Concurrent Adecco verloor over genoemde periode 5% aan beurswaarde, terwijl Manpower vlak bleef.

Ik verklaar de underperformance van Randstad door de relatief grote posities in Noord-Amerika (18% van de omzet), Nederland (12,5%) en Duitsland (ruim 7%), landen waar de omzet bovengemiddeld onder druk staat. Volgens de Nederlandse brancheorganisatie ABU is het aantal uitzenduren in Nederland van week 5 ten en met week 8 met liefst 10% teruggevallen. De pijn zit hier vooral in de administratieve sector (minus 18%), waar Randstad zeker een belangrijke speler is.

Vooruitzichten

Randstad zag over het slotkwartaal 2023 de omzet autonoom met 8,6% krimpen. Analisten hadden op een wat mindere teruggang van 8,0% gerekend. Het concern liet bij de jaarcijfers weten dat deze trend zich ook in de eerste weken van 2024 heeft doorgezet. Het management benadrukte ook dat het zicht op de marktontwikkelingen beperkt is.

Het lijkt aannemelijk dat de resultaten over het eerste kwartaal, publicatiedatum 23 april 2024, lager zullen uitvallen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wel was dat eveneens een vrij zwak kwartaal, waarbij destijds ook vooral de prestaties in Noord-Amerika en Nederland tegenvielen. Dit jaar telt het eerste kwartaal wel 0,8 werkdag minder. Een marktconsensus zal twee weken voor de cijfers op de site van Randstad verschijnen.

Geografische verdeling kw. 4 2023
Omzet Ebitda
Noord-Amerika 18% 18%
Noord-Europa 32% 30%
Zuid-Europa* 34% 44%
Azië-Pacific 10% 9%
Global Business 5% -1%
*+VK en Latijns-Amerika

Voor wat betreft geheel 2024 is de markt de laatste weken negatiever geworden. De Bloomberg-consensusraming voor de winst per aandeel is neerwaarts bijgesteld van €4,10 naar €3,92, tegen nog €4,53 over 2023. Dat zou een k/w van 12 impliceren. Heel laag is dat niet, maar wel ongeveer het gemiddelde van de afgelopen jaren. In de koers zit wel nog het speciale dividend over 2023 van €1,27 (ex-datum 26 september 2024).

Overigens zien analisten de winst per aandeel volgend jaar en voor 2026 al weer oplopen naar respectievelijk €4,45 en €4,96. Dat moet nog blijken natuurlijk, maar daarmee lijkt een goed dividend wel aannemelijk de komende jaren. En dat geldt denk ik ook voor dit jaar, want analisten rekenen ondanks de voorziene winstdruk nog altijd op een vrij vlakke vrije kasstroom.

Advies aandeel Randstad op ‘houden’

Ik ga uit van een totaaldividend van €3,00 per aandeel, goed voor een aantrekkelijk dividendrendement van 6,3%. Reden voor mij om het houdadvies te herhalen en Randstad als sectorfavoriet te handhaven. Goed om te weten is dat dividend over een langere periode het leeuwendeel van het rendement op het aandeel Randstad uitmaakt.

Eind 2013 stond de koers op exact hetzelfde niveau als nu, maar cumulatief is er wel €25,32 aan dividend uitbetaald. Randstad is daarmee goed voor een jaarlijks gemiddeld totaalrendement van circa 5,3%. Niet slecht, hoewel lager dan waar de belastingdienst tegenwoordig mee rekent. Pas kopen bij een koers laag in de €40.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ