Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Educatie Ivan Snurer, 17 okt 16:00

Wisselkoersen | Hoe je als belegger omgaat met valutabewegingen

0 0 Leestijd ongeveer

Wanneer je als belegger je buitenlandse aandelen koopt, moet je ook valutabewegingen kunnen inschatten. Het effect van wisselkoersen kan je winst volledig wegvagen.

Wanneer je als Nederlander naar een land buiten de eurozone reist, weet je dat je euro’s moet omwisselen in een vreemde valuta om ze ter plaatse te kunnen besteden. Eigenlijk gebeurt hetzelfde als je aandelen op een buitenlandse beurs koopt, alleen zorgt dan je broker voor die omwisseling.

Waar veel beleggers echter niet bij stilstaan is het valutarisico, dat dermate groot is dat het je winst volledig kan wegvagen. De waardedaling van een valuta gedurende de tijd dat je de aandelen in bezit hebt, werkt immers negatief in op het rendement. Dus als je buitenlandse aandelen koopt, moet je naast koerswinst en het dividend ook de valutabewegingen kunnen inschatten.

Vraag en aanbod valuta niet in te schatten 

Op korte termijn zijn wisselkoersen onderhevig aan de wet van vraag en aanbod. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, dan zal de koers van die munt stijgen. Dit wordt appreciatie genoemd. Het tegenovergestelde heet depreciatie. Op termijn zijn echter de verwachtingen maatgevend voor de reële rente – de nominale rente na inflatie. Als de rente in een bepaald land stijgt, dan wordt het omwille van die hogere rente aantrekkelijker om daar te beleggen. De vraag naar de lokale valuta die daaruit voortvloeit, doet de wisselkoers stijgen.

Het is evenwel niet eenvoudig de complexe gevolgen van valutaschommelingen in kaart te brengen. Het is een wisselwerking tussen het monetaire beleid, het begrotingsbeleid, de handelsbalans, de economische groei en de inflatie in verschillende landen.

Op korte termijn zijn het vooral de internationale kapitaalstromen die op de valutamarkten de vraag en het aanbod bepalen. Op lange termijn is de hoofdrol weggelegd voor de geldstromen in de wereldhandel. Zo is een goedkoop pond gunstig voor Britse exporteurs en ongunstig voor bedrijven die goederen naar het Verenigd Koninkrijk exporteren.

Big Mac-index

Als vergelijkingsmaatstaf introduceerde het Britse zakenblad The Economist in 1986 half gekscherend, half serieus de Big Mac-index. De Big Mac van McDonald’s is hét icoon van de fastfoodindustrie. Waar ter wereld je ook komt, als je een McDonald’s binnenloopt krijg je dezelfde hamburgers met dezelfde kwaliteit en dezelfde smaak. Nochtans worden de ingrediënten lokaal ingekocht.

De Big Mac-index kijkt in 57 landen wat een Big Mac in dollartermen kost. Omdat de hamburger op kleine verschillen na in alle landen identiek is, maar de prijs niet, maakt de index op een ludieke wijze inzichtelijk of de wisselkoers te hoog of te laag is. Het doet dit door de koopkracht van de dollar te vergelijken met die van een andere valuta.

Strikt genomen meet je de koopkrachtpariteit aan de hand van verschillende goederen en diensten. Hierdoor krijg je een betere afspiegeling van het prijsniveau. Niettemin won de simpele techniek van Big Mac-index in de loop der jaren aan prestige. De indicatieve koopkracht van de Big Mac blijkt erg betrouwbaar te zijn.

Wisselkoersen voorspellen

Helaas wijst onderzoek uit dat op korte en middellange termijn wisselkoersen nauwelijks te voorspellen zijn. Factoren die erop wijzen dat de waardeontwikkeling van een valuta een bepaalde richting uitgaat, kunnen snel omslaan, bijvoorbeeld omdat een land haar munt afwaardeert om de export te bevorderen. Maar in plaats van te trachten wisselkoersen te voorspellen, kan je beter voor de lange termijn beleggen en kortetermijnontwikkelingen buiten beschouwing laten. Onderzoeken laten namelijk zien dat valuta’s op lange termijn slechts van geringe invloed zijn op het rendement van beleggingen.

Trends in de relatieve koopkracht van de Big Mac-index laten zien of er acuut gevaar schuilt in de waardeverandering van valuta’s. Zo laat de grafiek zien dat de overwaardering van de Zwitserse frank vrij stabiel is en dus vermoedelijk zal aanhouden. Maar ook dat de trendmatige overwaardering van de Noorse kroon nog niet voorbij is en waarschijnlijk groter wordt. Aan de andere kant, bij de ondergewaardeerde munten zie je onder andere dat de aanhoudende waardedaling van de Braziliaanse real en de Japanse yen waarschijnlijk zal toenemen. En dat stilaan de onderwaardering van het Britse pond uit de koers kruipt.

Impact wisselkoersen en valutabewegingen voor beleggers

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!