Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Educatie Karel Mercx, 5 dec 2023 11:39

Educatie | De onontkoombare rol van valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

Valuta's zijn onmisbaar voor rendement in de portefeuille, maar er doen op dit gebied veel misverstanden de ronde. Vier aandachtspunten.

Recentelijk hebben we aanzienlijke schommelingen waargenomen binnen valutamarkten. Neem bijvoorbeeld de Japanse yen, die in rap tempo derig procent minder waard is geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, door extreem beleid van de Japanse centrale bank. Of het Britse pond, dat als een baksteen viel tijdens de presentatie van de nieuwe tussentijdse begroting.

In valuta’s komen alle aspecten werkelijk samen, wat impliceert dat het vormen van een duidelijke mening over valuta alleen geschikt is voor ervaren beleggers.

De economische volatiliteit in het Westen zal de komende jaren toenemen, aangezien gunstige omstandigheden veranderen in tegenwind. Zo is de rente veertig jaar gedaald, uiteindelijk tot ongekende diepte. Dit betekent verhoogde economische volatiliteit en dat leidt weer tot meer schommelingen in valutamarkten. We geven beleggers handvatten om hierop in te spelen.

Mijn posities
De handelsgewogen euro – wat de euro ten opzichte van een mandje van de 40 belangrijkste handelspartners betekent – staat bijna op het hoogste punt ooit, terwijl het aantal SWIFT-betalingen in euro’s afneemt. Mijn mening is dat de euro overgewaardeerd is, terwijl ik tegelijkertijd van oordeel ben dat de Braziliaanse real en de Indonesische roepie ondergewaardeerd zijn. Dit is de reden dat ik voor het valutagedeelte in mijn portefeuille aandelen uit Indonesië en Brazilië aanhoud. 

Stap 1: Kijk naar het huidige beleid

Geld stroomt in de financiële markten voortdurend van financieel sterke naar zwakke landen. Een manier om de relatieve kracht van een munt te meten, is door te kijken naar het beleid van centrale banken. Toen inflatie aan het begin van 2021 wereldwijd de kop op stak, kwam de centrale bank van Brazilië meteen in actie. De rente werd in enkele grote stappen verhoogd, waardoor deze boven de kerninflatie kwam te liggen. De laatste centrale bank die doorhad dat er inflatie ontstond, was de Europese Centrale Bank. Het is geen toeval dat de euro op 9 maart 2021 zijn hoogste koers van de afgelopen jaren bereikte.

Onlangs meldde het ECRI Institute, via woordvoerder Lakshman Achuthan, dat de inflatie-impulsen in de wereldeconomie teruglopen en de leidende indicatoren voor de wereldeconomie laten zien dat de groei in de komende kwartalen naar verwachting zal afnemen. De Braziliaanse centrale bank is inmiddels ook weer eerder dan de ECB begonnen met renteverlagingen, maar de komende kwartalen zullen moeten uitwijzen of deze verlagingen meer beheerst zullen worden uitgevoerd dan in het Westen.

Stap 2: Onderschat de dollar niet

Als wereldwijde reservevaluta is de dollar minder afhankelijk van het beleid van centrale banken dan andere valuta’s. Amerikanen gaan op een buitengewoon onverantwoorde manier om met hun overheidsbegroting. Binnen vijf jaar is waarschijnlijk ruim 50% van de belastinginkomsten nodig om aan de rentebetalingen te voldoen. Dat komt doordat de Amerikaanse overheidsfinanciën kort gefinancierd zijn: elke lening die op dit moment wordt doorgerold, kost honderden basispunten per jaar extra aan rentekosten. Overal op de wereld is te horen dat dit beleid onhoudbaar is en dat de status van de dollar in gevaar is.

Ik neem zelden serieus wat mensen roepen, maar ik kijk wel serieus naar wat ze doen. Laatst had Saoedi Arabië geld nodig. Wat gebeurt er? Ze geven een lening uit in Amerikaanse dollars (en dus níet in een andere valuta) met een looptijd van 10 jaar tegen 4,5% rente. Twee jaar geleden konden de Arabieren nog lenen tegen 2% voor 10 jaar. Dit impliceert dat er momenteel een grotere hoeveelheid dollars wordt gekocht dan enkele jaren geleden. Om de hogere rentebetalingen te bekostigen, moet men immers extra riyal verkopen om extra dollars aan te schaffen. Zo kan het gebeuren dat, ondanks de zorgwekkende staat van de Amerikaanse begroting, er toch meer geldstromen naar de Verenigde Staten gaan. 

Stap 3: Kijk naar de trends

Natuurlijk kan de invloed van de dollar ooit verminderen, maar trends keren niet zo snel. Hoewel de Amerikaanse economie sinds 1870 sterker was dan de Britse economie, werd de dollar pas in 1944 de wereldwijde reservevaluta. Los hiervan is de Amerikaanse economie nog steeds de grootste op de wereld. Kijken we naar SWIFT-betalingen, dan is de dollar nog steeds oppermachtig en men kan zelfs betogen dat de munt nog nooit eerder zo dominant was; 47% van de geldoverdracht tussen financiële instellingen gaat nu in Amerikaanse dollars en in 2022 was dit nog 41%. De Chinese yuan is van 2% naar 3% gegaan en de euro van 36% naar 23%. Hieruit concludeer ik dat de euro minder wordt gebruikt en dat partijen overschakelen naar de Amerikaanse dollar als alternatief.

Valutarisico
Een valuta kan tientallen procenten dalen en als u die valuta aanhoudt via aandelen, kan daarbovenop nog eens een verlies komen van tientallen procenten. Wanneer in een beleggingsportefeuille een duidelijke visie wordt aangebracht op een valuta, dan kan dat enorme gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om altijd te kijken wat de gevolgen zijn als uw visie niet uitkomt en of uw beleggingsportefeuille niet ernstig beschadigd kan raken.

Stap 4: Houd de waarderingen in de gaten

Het onderzoek van vermogensbeheerder GMO laat zien dat tussen 1971 en 2016, in periodes waarin Amerikaanse aandelen beter presteerden dan Europese aandelen, de  dollar ook beter presteerde dan de  euro. Dit resulteert in aanzienlijk extra rendement, wat van essentieel belang is. Ik ben dit fenomeen ook tegengekomen bij andere landen. Zo zijn Braziliaanse aandelen in de bullmarkt van 2002 tot 2008 met 467% gestegen en inclusief de stijgende Braziliaanse real komt dat neer op 1030% en in de bearmarkt die volgde tot 2016 daalden de aandelen met 32% en inclusief de dalende munt was het -70%.

Actualiteit blijven volgen
Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen en gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op de valutamarkt. Nieuws over rentewijzigingen, economische cijfers en geopolitieke spanningen kan aanzienlijke impact hebben. Brazilië is nu goed bezig, maar dat wil niet zeggen dat dit volgend jaar ook zo is. Het is ook mogelijk dat we het dieptepunt hebben bereikt van de dalende trend van de euro op het wereldtoneel. Houd niet krampachtig vast aan een oude mening wanneer de wereld in beweging is. is.

Het is positief dat een hogere waardering leidt tot een sterke munt, want als de belegger eenmaal heeft besloten welke valuta hij wil hebben, rijst meteen de vraag: en dan? Als de belegger euro’s verkoopt en in ruil daarvoor Braziliaanse real koopt, waar bewaart hij ze dan? Voor aandelenbeleggers zoals wij is het gunstig dat aandelen de beste bestemming vormen.

Pas op met CFD’s en met turbo’s in de valutahandel. Op de website van de grootste CFD-aanbieder staat vermeld dat 72% van de beleggers bij IG verlies heeft geleden met deze producten.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!