Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Karel Mercx, 18 jul 2023 10:48

Defensief | Rente-ETF nieuw in portefeuille en twee achterblijvers

0 0 Leestijd ongeveer

De Defensieve portefeuille heeft recentelijk een nieuwe positie geopend om te profiteren van de stijgende Amerikaanse rente. Verder zit de portefeuille met twee achterblijvers.

Het belangrijkste thema op de financiële markten is zonder twijfel inflatie. De beste en enige bewezen methode om inflatie onder controle te krijgen, is het laten oplopen van de werkloosheid. De werkloosheid aanwakkeren kan op twee manieren. De eerste methode is bezuinigen door de overheid, wat naar mijn mening in de VS nu de meest geschikte optie lijkt. Op dit moment heeft de Amerikaanse overheid een begrotingstekort van 8%, wat ik niet begrijp, aangezien de werkloosheid op het laagste niveau staat sinds 1953. Iedereen wil in deze tijd voor alles gecompenseerd worden en het lijkt mij een uitdagende taak om het begrotingstekort op korte termijn te laten dalen.

Bekijk alle ETF-tips in het dossier beleggen in ETF’s

De tweede methode is het verhogen van de rente door de Amerikaanse centrale bank Fed. Dit zorgt ervoor dat overheden, bedrijven en huishoudens in een slechtere financiële positie terechtkomen, wat leidt tot lagere uitgaven en een afname van de vraag naar goederen en diensten.

De renteverhogingen zijn al ruim een jaar geleden begonnen. Hoewel de Federal Reserve de rente slechts voor één dag vaststelt, volgen de langlopende rentetarieven dezelfde trend. De 12-maands rente is inmiddels gestegen tot 5,41%, wat erop neerkomt dat met staatsobligaties op een termijn van 10 jaar een rendement van 88% valt te verwachten. Dit is bijna gelijk aan de 100% die gemiddeld per 10 jaar met aandelen te behalen zijn.

Dit maakt obligaties heel aantrekkelijk ten opzichte van aandelen, aangezien kortlopende rentes zelden koersdalingen kennen, zie de grafiek. Gedurende mijn 25-jarige beleggingscarrière heb ik twee keer meegemaakt dat aandelen met ongeveer 50% zijn gedaald, een keer met 30% en een paar keer met 20%. Daarom investeer ik 10% van mijn portefeuille in iShares $ Treasury Bond 0-1yr ETF (ISIN: IE00BGSF1X88).

Dollarrisico

Het grootste risico van deze ETF is het valutarisico, aangezien deze genoteerd is in dollars. Ik neem dit risico omdat zodra de Federal Reserve haar doel bereikt (het beheersen van de werkloosheid om de loon-prijsspiraal te doorbreken), de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt.

Amerikanen kopen meer in het buitenland dan dat het buitenland in de Verenigde Staten koopt, wat betekent dat de rest van de wereld tijdens een Amerikaanse recessie ook met vraaguitval te maken krijgt. In zo’n situatie zoeken beleggers over het algemeen veiligheid, wat vaak leidt tot een stijging van de dollar.

De euro daalt in een crisis vaak, omdat er dan discussie komt over financiering van het noorden naar het zuiden. Bovendien lijkt de euro momenteel ook overgewaardeerd. De handelsgewogen EUR/USD bereikte onlangs een recordhoogte. Analisten van Goldman Sachs tekenden daarbij aan dat die stijging ongegrond is, aangezien beleggers na het beheersen van de inflatie door de Federal Reserve weer naar de ‘output gap’ zullen kijken. In Europa is er een groot verschil tussen de potentiële economische groei en de werkelijke groei. Volgens Goldman Sachs duidt dit op een zwakkere vraag en zal de euro weer onder druk komen te staan.

Chevron

Het slechtst presterende fonds in de Defensieve Portefeuille is Chevron, dat dit jaar met 14% is gedaald en inclusief de zwakke dollar zelfs met 19%. Het aandeel Chevron is goedkoop, omdat de verhouding tussen de vrije kasstroom en de totale beurswaarde 12,1% bedraagt, terwijl de S&P 500 op 3,8% staat.

Dat betekent dat een belegger via de vrije kasstroom zijn investering in Chevron in acht jaar volledig kan terugverdienen in de vorm van dividendbetalingen en aandelenterugkoop, terwijl een belegger in de S&P 500 hier 26 jaar op moet wachten.

Daarnaast zijn er verschillende ontwikkelingen gaande die de olieprijs kunnen doen stijgen. Zo staan de voorraden Chinese benzine momenteel op het laagste niveau in jaren, wat betekent dat China meer olie moet gaan kopen. Daarnaast zijn de Amerikaanse strategische voorraden verder gedaald, wat erop wijst dat deze op een gegeven moment aangevuld moeten worden, wat zal leiden tot toekomstige vraag naar olie.

Sinds de laatste update van de defensieve portefeuille van 6 juni zijn de technische indicatoren van de olieprijs ook verbeterd, waarbij olie boven het gemiddelde van de afgelopen 100 dagen is gestegen, wat technisch gezien een sterk signaal is. Naar mijn verwachting kan Chevron de komende maanden een inhaalslag maken.

iShares Diversified Commodity Swap ETF

De op één na slechtst presterende positie in de defensieve portefeuille is de iShares Diversified Commodity Swap ETF (DE000A0H0728). De onderliggende Bloomberg Commodity index heeft de afgelopen week een positieve ontwikkeling laten zien. De backwardation tussen de huidige prijzen en de prijzen over een jaar van de onderliggende futures is gestegen tot het hoogste niveau in ruim 4 maanden.

Dit betekent twee dingen. Ten eerste is de positieve doorrolyield toegenomen, wat resulteert in meer rendement op dit vlak. Ten tweede laat het de schaarste op de grondstoffenmarkt zien. Naar mijn verwachting zal ook deze ETF over een tijdje, net als Chevron, niet langer onderaan de ranglijst staan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!