Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

HSBC | Voortzetting van economisch ‘goudlokje-scenario’

0 0 Leestijd ongeveer

Voor HSBC is het duidelijk dat het economisch herstel van de coronacrisis zijn piek heeft bereikt, maar desondanks blijft de bank enthousiast over de aandelenmarkt.

Het eerste signaal is dat wereldwijd de inkoopmanagersindices recent zijn gedaald. De bank constateert geen plotselinge en dramatische omslag, maar het staat wel vast dat deze indicator afzwakt. Hoewel de economische data nog altijd positief verrassen, neemt het aantal positieve verrassingen wel af. Het is daarbij opvallend dat economen de afgelopen maanden in recordtempo hun groeiverwachtingen voor de ontwikkelde landen almaar verder hebben verhoogd. Dit is een duidelijk signaal van topvorming in groeiverwachtingen, aldus de bank.

Dat is een belangrijk signaal voor beleggers. Volgens de bank is er namelijk een duidelijk verband tussen ‘groei-optimisme’ en de rendementen van cyclische beleggingen, of dat nu conjunctuurgevoelige valuta’s, risicovolle obligaties of aandelensectoren zijn.

Winstmarges

Niet alleen de economische cijfers verliezen momentum, ook de winstgroei van bedrijven lijkt wereldwijd een piek te hebben bereikt. Uit een data-analyse van HSBC van de cijferpresentaties van Amerikaanse bedrijven blijkt dat het sentiment rond winstmarges en omzetgroei niet meer zo positief is. Tel daar nog eens de zorgen over de deltavariant van het coronavirus – en de grote verschillende in vaccinatiegraad in de wereld – bij op en er ontstaat bepaald geen positief beeld voor beleggers.

Toch gooit HSBC de handdoek niet in de ring. Een wat afnemend economisch herstel geeft de Federal Reserve de ruimte om het stimulerende monetaire beleid nog voort te zetten. HSBC verwacht dat de Federal Reserve pas eind dit jaar zal aankondigen het opkoopprogramma van obligaties af te bouwen.

Goudlokje

Dat betekent voorlopig een voortzetting van het ‘goudlokje-scenario’, waarin de economie in een tempo groeit dat precies voldoende is om het huidige monetaire beleid voort te kunnen zetten. De combinatie van een verzwakkend economisch herstel en zorgen over de deltavariant van het coronavirus leidt er wel toe dat HSBC negatiever is geworden over grondstoffen, vooral basismetalen en olie. Daar staat tegenover dat in dit scenario risicovolle bedrijfsobligaties en staatsobligaties van opkomende landen – uitgegeven in dollars – wel aantrekkelijk zijn.

Het wat afzwakkende economisch herstel is ongunstig voor de meer cyclische Europese en Japanse aandelenmarkt. HSBC heeft daarom een duidelijke voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Wie zich echter wil indekken tegen een onverwacht aanhoudend economisch herstel, kan volgens de bank beter voor de achtergebleven aandelen uit opkomende landen kiezen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.