Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 30 apr 10:36

Hogere taxatie voor aandeel Apple na zeer goede resultaten

0 0 Leestijd ongeveer

Apple presteert veel beter dan verwacht. Ik verhoog daarom mijn winsttaxatie. De vraag is echter of de groei door zal zetten.

Apple heeft een topkwartaal achter de rug. De omzet is met 53,6% gestegen. Door buitengewoon hoge winstmarges is de nettowinst nog meer toegenomen, met maar liefst 110,1%. De productiekosten zijn binnen de perken gebleven, maar ook de omzetgroei bij services doet de winst goed. Apple verkocht voor $3,6 mrd extra aan services, terwijl de kosten voor services met maar $0,4 mrd stegen. Op dit onderdeel worden dus bijzonder hoge marges behaald.

Winst

Apple heeft geen concrete verwachting gegeven voor het al begonnen derde kwartaal (gebroken boekjaar). Maar het rekent wel op dubbelcijferige groei ten opzichte van vorig jaar. Ik schat een groei van ongeveer 15% in, mede door de zeer goede resultaten in het tweede kwartaal. Net als andere bedrijven heeft Apple last van tekort aan onderdelen, vooral chips. Dit speelt met name bij de laptops en pc’s. Het tekort zal in het derde kwartaal invloed hebben op de resultaten. Maar dramatisch zal dat niet zijn, want de vraag naar Apple-producten is groot en de techreus heeft bij leveranciers vaak een streepje voor – al dan niet gedwongen. Voor het hele jaar verhoog ik mijn taxatie voor de winst per aandeel van $4,50 naar $5,00.

iPhone 5G

Dit jaar zal een bijzonder goed jaar worden voor Apple, dat is inmiddels wel duidelijk. Het lijkt er op dat de groei in de buurt van 25% zal komen te liggen. De vraag is of dit een eenmalige spurt is, of dat het bedrijf een nieuwe groeifase is begonnen. De afgelopen jaren lag de groei erg laag. In 2020 was de omzetgroei 5,5%, en in 2019 was er zelfs een krimp van 2,0%. Apple is nog altijd voor meer dan de helft van de omzet afhankelijk van de iPhone. De overgang naar 5G heeft een positieve invloed op de verkoop van iPhones en dat zal in de komende kwartalen zo blijven. Maar daarna zou er zomaar weer een dipje kunnen komen, in afwachting van weer een nieuw technisch snufje.

Advies Apple

De waardering is heel redelijk. Op basis van mijn wpa-taxatie voor dit jaar is de k/w ongeveer 27. Het dividendrendement is zo’n 0,7%. Het aantal uitstaande aandelen is de laatste jaren met 4% per jaar afgenomen, en dat is behoorlijk veel. Apple heeft bovendien aangekondigd nog eens voor $90 mrd aan eigen aandelen te gaan inkopen, waarmee de 4% ook dit jaar weer gehaald zou kunnen worden. Ik ben er echter niet van overtuigd dat de groei voor langere tijd zal aanhouden en blijf daarom op dit moment bij mijn bestaande advies: ‘houden’.

Apple
In $ mrd kw. 3 ’21(t) kw. 2 ’21 kw. 1 ’21 kw. 4 ’20
Omzet 68,7 89,6 111,4 64,7
Nettowinst 15,1 23,6 28,8 12,7
Wpa (in $) 0,90 1,41 1,7 0,74

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!