Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Vijf kansrijke topaandelen uit Zwitserland

0 0 Leestijd ongeveer

Zwitserland heeft beleggers veel meer aandelen te bieden dan zwaargewichten als Nestlé, Roche en Novartis alleen. We selecteren vijf kleinere en minder bekende aandelen met goede vooruitzichten op lange termijn.

De Zwitserse SMI-index wordt al jarenlang gedomineerd door drie grote bekende aandelen: Nestlé, Roche en Novartis. Nestlé, dat onlangs door LVMH werd onttroond als grootste beursgenoteerde bedrijf in Europa, is goed voor een beurswaarde van CHF305,5 mrd, terwijl Roche (CHF269 mrd) en Novartis (CHF198 mrd) ook ver boven alle overige aandelen in Zwitserland uitsteken (zie tabel).

Een goede vierde is ‘industrial’ ABB, dat met ‘slechts’ CHF 64 mrd op ruime afstand volgt. Grootse aandelen ZwitserlandNestlé, Roche en Novartis zijn ook als enige opgenomen in de koerswijzer van Beleggers Belangen. Deze fraaie aandelen zijn vooral interessant vanwege het dividend, met een uitkering die al decennialang elk jaar verder wordt opgetrokken. Farmaceut Roche is koploper met een dividend dat inmiddels 34 jaar op rij elk jaar verder is verhoogd.

Wel is de dividendgroei, zeker bij Roche en Novartis, de laatste vijf jaar zeer mager, iets wat we wel vaker zien bij bedrijven in Europa met een dusdanige omvang. Opvallend was overigens dat er in 2020 nauwelijks Zwitserse aandelen waren die het dividend verlaagden of schrapten. In tegenstelling tot veel andere Europese bedrijven, die al dan niet onder druk van overheden en/of toezichthouders vanwege corona het eerdere dividendvoorstel neerwaarts bijstelden. In Zwitserland zagen we dat in 2020 eigenlijk helemaal niet en hielden nagenoeg alle dividendtoppers het dividend gewoon in stand of werd het verder verhoogd (zie kader).

Hoge beurskoersen lastig voor kleine belegger
Zwitserland herbergt zeer veel fraaie aandelen waarvan er helaas veel tegen zeer hoge beurskoersen noteren. Dat maakt het voor veel particuliere beleggers lastig om te investeren in Zwitserland bij een goed gespreide portefeuille. Zo kost één (geregistreerd) aandeel van chocolatier Lindt & Sprüngli CHF91.000.

Zelfs de participatiecertificaten van Lindt, zonder stemrecht, kosten nog altijd CHF8685 per stuk. Enkele tientallen aandelen noteren tegen een koers van CHF1000 of meer, waaronder ook smaak- en geurenreus Givaudan op CHF3900. Aandelensplitsingen, zoals bij Belimo zijn dan ook wenselijk.

Bekende aandelen uit Zwitserland

Afgezien van Nestlé, Novartis en Roche heeft Zwitserland nog veel meer te bieden, zeker ook voor dividendbeleggers. Een aantal van deze aandelen kwam de afgelopen jaren al eens voorbij en verdienen op dit moment een korte nadere toelichting. Zo tipte ik eind januari 2018 de Zwitserse beursgenoteerde private equity-belegger Partners Group Holding op een koers van CHF723,50. Partners Group is qua beurswaarde één van de grootste ‘private markets’ investment managers wereldwijd. Het Zwitserse bedrijf investeert voor zijn klanten hoofdzakelijk in private equity, maar ook in vastgoed en infrastructuur. Dit jaar stijgt het aandeel met 24% tot een koers van CHF1288. Het dividend gaat nu al twaalf jaar op rij omhoog; dit jaar ontvangen aandeelhouders 8% meer.

Nog zo’n fraai aandeel uit Zwitserland dat eerder dit jaar getipt werd door collega Jeff Thijssen is Sika, marktleider op het gebied van chemicaliën voor bouwmaterialen. Sika beschikt over een zeer sterke dividendhistorie en keert in 2021 bijna 9% meer uit. Een derde topaandeel uit Zwitserland dat de afgelopen jaren regelmatig voorbij kwam is natuurlijk Tecan Group, het life sciences bedrijf dat ik in januari 2020 kocht voor de Dividendportefeuille tegen een koers van CHF278. Sindsdien knalde het aandeel Tecan omhoog naar een nieuwe all time high en is het rendement 68%.

Vijf eerder getipte aandelen Zwitserland

Qua dividend behoort Tecan net als Sika en Partners Group tot de buitencategorie. Twee eerder door mij getipte aandelen die (nog) geen dividend betalen zijn Aluflexpack (flexibele verpakkingsmaterialen, getipt in februari 2020 op CHF21,15) en Sensirion (digitale microsensors, getipt in januari 2019 op CHF43). Beide aandelen (zie bovenste tabel pag. 14) werden aanbevolen in het jaarlijkse omslagverhaal over nieuwkomers op de beurs en blijven koopwaardig voor de lange termijn, ondanks de flinke koerswinsten sindsdien.

Vijf interessante Zwitserse aandelen


Wel geldt voor alle genoemde aandelen in dit artikel dat de waardering gemiddeld genomen hoog is, maar dat gaat vandaag de dag natuurlijk op voor alle kwaliteitsaandelen, zeker ook voor de hierna volgende nieuwe tips. Zwitserland telt namelijk nog veel meer fraaie, minder bekende aandelen, waarvan sommige ook nog eens echte dividendkampioenen zijn. Ik selecteer hieronder vijf minder bekende kwaliteitsaandelen uit Zwitserland die ondanks de flink opgelopen koersen toch interessant zijn voor de langetermijnbelegger. Het gaat nadrukkelijk om aandelen met een kleinere beurswaarde die door minder analisten worden gevolgd, met of zonder dividend.

1. Emmi

Eén van de mooiste aandelen in Zwitserland voor mij persoonlijk is Emmi, in Nederland vooral bekend van de kant-en-klare kaasfondue. Naast kaas- en zuivelproducten, inclusief (plantaardige) yoghurt maakt Emmi ook ijskoffie waarmee het onder meer met Starbucks concurreert. Emmi laat al jarenlang mooie groeicijfers zien met over 2020 een 6,1% hogere omzet van CHF3,7 mrd.

De komende jaren zal de omzet met zo’n 2% verder groeien. Emmi is gezien de verwachte groei relatief duur met een k/w van 24, maar is wel een absoluut kwaliteitsaandeel. Qua dividend gooit Emmi hoge ogen met flinke jaarlijkse verhogingen. Dit jaar wordt een recorddividend van CHF13 uitgekeerd, goed voor een rendement van 1,4%. Emmi, dat op 19 april ex-dividend noteerde, blijft koopwaardig op dagen van zwakte.

2. Belimo holding

Het tweede Zwitser aandeel dat we behandelen is Belimo Holding . Deze toeleverancier van HVAC (heating, ventilation and airconditioning systems) noemde ik twee weken terug al in een column nadat het bedrijf een stock split had doorgevoerd, waardoor het aandeel nu eindelijk ook toegankelijk is voor kleinere beleggers. Belimo maakt onder meer innovatieve elektrische actuator- en sensorsystemen voor verwarmings- en aircosystemen en profiteert van de groeiende vraag naar schonere lucht en meer groene, energiezuinige gebouwen. Het aandeel was de laatste jaren één van de grotere uitblinkers in Zürich met naast een flink hogere beurskoers ook een dividend dat vanaf boekjaar 2012 fors werd verhoogd van CHF3,00 naar CHF7,50 vorig jaar.

Na een lastig 2020, waarin de omzet door Covid-19 met 4,5% daalde tot CHF661 mln door gesloten bouwlocaties en beperkt toegankelijke kantoren, zal de komende jaren herstel volgen, mede dankzij de sterke focus op groeimarkten zoals China. Met een k/w van 49 is ook dit aandeel duur, maar kwaliteit heeft een prijs. Voor de lange termijn blijft het schuldvrije Belimo dan ook koopwaardig.

3. Conzzeta

Het tot voor kort uit drie aparte divisies bestaande Conzzeta richt zich tegenwoordig hoofdzakelijk op de plaatwerkdivisie middels dochter Bystronic. Eind maart werd de verkoop van de speciaalchemietak FoamPartner (verkocht aan het Belgische Recticel) afgerond en ook outdoor dochter Mammut, dat onder meer bergsportartikelen maakt, staat in de etalage met onder meer Amer Sports (ex-Dividendportefeuille) als mogelijke koper. Conzzeta richt zijn pijlen na de verkoop van Mammut volledig op Bystronic, waar Conzzeta de beste groeikansen ziet. Bystronic levert wereldwijd lasersnijsystemen, afkantpersen en bijbehorende automatiserings- en softwaresystemen en oplossingen.

De eerste kwartaalcijfers waren sterk met een autonome omzetgroei van 18% tot CHF337,8 mln. De Sheet Metal Processing-activiteiten, goed voor 58% van de omzet van Conzzeta inclusief FoamPartner en Mammut, zag de orderinname met 54,2% groeien. De outlook voor heel 2021 zal waarschijnlijk verhoogd worden na de tweede kwartaalcijfers, zo liet Conzzeta weten. Dit jaar wordt een recorddividend van CHF60 uitgekeerd, goed voor een dividendrendement van 5%. De ex-dividenddatum was vrijdag 23 april. In afwachting van de definitieve verkoop van Mammut is het ‘nieuwe’ Conzzetta koopwaardig voor de lange termijn.

4. Temenos group

Softwarebedrijf Temenos, dat systemen levert aan onder meer banken en vermogensbeheerders, is ondanks een beurswaarde van ruim CHF10 mrd misschien wel het minst bekend. Temenos realiseert met 42% een belangrijk deel van zijn omzet in Noord- en Zuid-Amerika, waar het steeds meer fintechbedrijven en online banken tot zijn klanten mag rekenen.

Meer dan de helft van de omzet komt uit onderhoud en services. De omzet groeit na een dipje in 2020 de komende jaren naar verwachting met dubbele cijfers en Temenos heeft dankzij de ijzersterke cashflow veel financiële flexibiliteit. Met een k/w van 39 voor volgend jaar is het technologieaandeel, dat het dividend nu acht jaar op rij verhoogt, koopwaardig.

5. Forbo Holding

Het laatste Zwitserse aandeel dat ik tip is Forbo Holding. Deze producent van vloerbedekkingsmaterialen zoals vinyl, maakt daarnaast ook constructielijmen en transportbanden en gerelateerde systemen. Flooring Systems, dat zich vooral richt op de zakelijke markt, maar ook particulieren bedient, was vorig jaar goed voor bijna 68% van de omzet van Forbo. Het resterende derde van de verkopen realiseert het bedrijf met Movement Systems, marktleider in transport- en verwerkingsbanden.

In 2020 daalde de omzet van Forbo, dat hard geraakt werd door de pandemie, met 12,8% tot CHF1,12 mrd (-8,1% in lokale valuta). De winst daalde met 23,2% tot CHF106,2 mln. Vooral de verkoop van linoleum, vinyl, schoonloopsystemen en tapijttegels aan winkels, winkelcentra, kantoren en openbare gebouwen lag door corona onder druk.

Met een operationele marge van 14,5% in 2020 is Flooring Systems het meest winstgevend (de ebit-marge van Movement Systems is 10%). Voor 2021 geeft Forbo, dat voor het eerst in tien jaar een lager dividend van CHF20 uitkeerde, vanwege corona geen outlook. Normaal gesproken kan de omzet de komende jaren herstellen. Analisten rekenen voor dit jaar op een groei van 6,5% tot CHF1,19 mrd. Het dividend kan mede vanwege de zeer solide (schuldvrije) balans en sterke cashflow makkelijk verder omhoog de komende jaren. Met een k/w van 23 voor 2021 blijft Forbo, dat nabij de hoogste koers ooit noteert, koopwaardig voor de lange termijn.

Kerngegevens vijf getipte aandelen

*De auteur heeft positie in Emmi, Belimo, Conzetta en Temenos.

SMI-index en dividendtoppers
Een blik op de hoofdindex van Zwitserland, de SMI, leert ons dat per 21 april het gemiddelde dividendrendement met 2,8% relatief hoog is. Alle twintig aandelen in de hoofdgraadmeter betalen dividend en de gemiddelde k/w voor 2021 ligt op 18,4. De SMI-index stijgt per 21 april dit jaar 4,9%, met Partners Group (+23,5%), industrial ABB (+20,2%), luxebedrijf Richemont (+18,7%), cementreus LafargeHolcim (+16,6%) en oogheelkunde-specialist Alcon (+17,2%) als grootste stijgers. Credit Suisse is dit jaar de grote verliezer met -22,4%, terwijl ook Novartis (-3,2%) en toeleverancier aan de healthcaresector Lonza Group (-1%) op verlies staan.

Een opvallende constatering is verder dat er vorig jaar ondanks corona relatief weinig dividendverlagingen waren in Zwitserland onder de echte dividendtoppers, afgezien van een handjevol aandelen die direct afhankelijk zijn van toerisme en reizigers, waaronder bijvoorbeeld Flughafen Zuerich. Dividendkampioenen als Roche, Novartis, Nestlé, Givaudan en Partners Group verhoogden zowel vorig jaar als dit jaar gewoon weer het dividend. Recordhouder binnen de SMI-index is Roche met nu 34 jaar op rij van dividendverhogingen. Een andere fraaie Dividend Aristocrat is Lindt & Sprüngli, dat het dividend al decennia lang elke keer verder verhoogt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!