Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden

AEX en AMX | De prestaties van beursanalisten in 2020

0 0 Leestijd ongeveer

De bewegelijkheid maakte 2020 een dankbaar jaar voor de beursanalisten van banken en brokers die zich bezighouden met aandelen uit de AEX en de AMX. Hoe hebben hun adviezen de afgelopen elf maanden uitgepakt?

Zelden zal een beleggingsjaar zo wispelturig zijn geweest als 2020. Tot half februari euforie, daarna tot half maart de coronacrash, vervolgens een herstelrally tot halverwege juli, dan maandenlang een zijwaarts patroon en tot slot vanaf begin november de vaccin-rally. De kans is aanwezig dat de AEX het jaar per saldo vrijwel onveranderd eindigt, maar de verschillen tussen de winnaars en de verliezers zullen hoe dan ook groot zijn. Het maakte 2020 een dankbaar jaar voor de beursanalisten van banken en brokers.

Elf beursanalisten onderzocht

De beursanalisten van de elf onderzochte binnen- en buitenlandse banken en brokers gaven tot en met 20 november in totaal 220 keer op enig moment een koopadvies op de vijftig fondsen uit de AEX en AMX. Daarvan bleken er 124 winstgevend, oftewel 56,4%. Daarentegen leverden 96 adviezen (43,6%) verlies op. Deze vrij evenwichtige verdeling tussen winnaars en verliezers illustreert dat het geen jaar was waarin positief dan wel negatief ingestelde analisten duidelijk in het voordeel waren. Er was duidelijk iets te kiezen in 2020, en het perspectief wisselde bij sommige aandelen om de paar maanden.

De beste adviezen van beursanalisten op rij

Hetzelfde kwartet beursanalisten dat halverwege het jaar aan kop ging met een koopadvies op Adyen, hield met een ongewijzigd advies op dit aandeel de leiding stevig in handen. Wat heet: bedroeg het rendement op Adyen eind mei ruim 60%, eind november was dit zo ongeveer het dubbele. Adyen profiteerde in 2020 van de sterke toename van het elektronisch betalingsverkeer, hoewel die groei in het najaar wel wat bleek te zijn afgezwakt. Het intussen in de Stoxx50 van populairste Europese aandelen opgenomen Adyen bereikte in oktober een nieuwe recordstand en maakt nu een welverdiende pas op de plaats.

Met meer dan 100% koerswinst in een kalenderjaar is het natuurlijk altijd de vraag of beleggers niet te ver op de toekomstige successen van een bedrijf zijn vooruitgelopen. In het geval van Adyen beantwoordde onze eigen analist Michiel Pekelharing deze vraag al in augustus bevestigend, toen hij zijn houdadvies verlaagde naar een verkoopadvies. Door het afzwakkende groeitempo in combinatie met de torenhoge waardering is Adyen volgens Pekelharing kwetsbaar geworden voor tegenvallers. Daar is in de koers tot nu toe niets van gebleken, maar het zou niet voor het eerst zijn dat de grote winnaar van het ene jaar de grote verliezer is in het andere jaar.

Grote verrassing

Anders dan de positie van Adyen, is de hoge plaats van PostNL in de rangschikking van beste koopadviezen in 2020 wél een grote verrassing. Lotte Timmermans van ABN Amro hanteerde voor dit middelgrote aandeel tussen 20 april en 8 oktober een koopadvies. Ze liftte daarmee mee op de sterke toename van de pakketbezorging die PostNL in dit coronajaar op zich zag afkomen. Anders dan bij Adyen, was hier sprake van ‘bodemvissen’, want het aandeel had nog nooit zo laag gestaan als begin dit jaar. ‘Buy the dips’ werd hier dus beloond met een winst van bijna 100%.

Anders dan bij Adyen, waren wijzelf over PostNL ook enthousiast. Onze analist Peter Schutte had het postaandeel het gehele jaar op ‘kopen’ staan. Abonnees die zijn advies opvolgden, maakten dus het hele koersherstel vanaf maart mee. En in tegenstelling tot Timmermans van ABN Amro meent Schutte dat PostNL nog steeds koopwaardig is. De toekomstige groei van de pakketbezorging en het feit dat het bedrijf weer ruimte heeft om dividend uit te betalen, waren nog vorige maand voor Beleggers Belangen redenen om het koopadvies te herhalen.

Verliezen weggewerkt

Ook de beursanalisten van drie andere aandelen van het Beursplein waarvan het advies in het voorjaar werd verhoogd, vinden we nu terug in de rangschikking van de beste koopadviezen. Het betreft in de eerste plaats Mutlu Gundogan (ABN Amro) en Tom Wrigglesworth (Citi Research), die op respectievelijk 20 en 25 maart een koopaanbeveling lieten uitgaan op AkzoNobel. Net als de AEX dipte het chemieaandeel half maart, om eerst snel en daarna geleidelijk te herstellen. Daarmee werden de verliezen van eerder dit jaar volledig goedgemaakt.

Niet zo snel na de dip als Gundogan en Wrigglesworth, maar wel snel genoeg om een mooi rendement te behalen, verhoogde namens Beleggers Belangen weer Michiel Pekelharing het advies op AkzoNobel eind april naar ‘kopen’. Anders dan het genoemde duo verlaagde Pekelharing echter zijn advies in juli, toen het grootste deel van de stijging inderdaad in de pocket zat, naar ‘houden’. Het bedrijf staat er volgens Beleggers Belangen prima voor, maar de waardering is wel dusdanig stevig dat een koopadvies in onze ogen niet langer aan de orde is.

Bodemvissen met beursanalisten

Een andere succesvolle bodemvisser was Robert Jan Vos (ABN Amro), die zijn advies op Corbion  op 30 maart van ‘houden’ naar ‘kopen’ bracht. Ook Vos behaalde door de snelle adviesverhoging wat extra rendement, maar hij profiteerde vooral van de ijzersterke performance van dit aandeel in de tweede jaarhelft. Ter illustratie: Patrick Roquas (Kepler Cheuvreux) had Corbion  al sinds vorig jaar op ‘kopen’ staan, en door te blijven zitten komt ook zijn naam voor in de rangschikking van de beste koopadviezen. Geen wonder, want Corbion zet vanaf de zomer de ene recordstand na de andere neer.

Koopadviezen van beursanalisten

Net als de volgers van de twee bovengenoemde beursanalisten, profiteerden ook de abonnees van Beleggers Belangen van onze advisering over Corbion. Nog dichter op de bodem dan Vos van ABM Amro, verhoogde Jaap Barendregt op 9 maart zijn advies van ‘verkopen’ naar ‘kopen’. Dit naar aanleiding van de aanscherping van de groeistrategie van het biotech- en voedingsingrediëntenbedrijf, dat net als Adyen en PostNL in de bedrijfsvoering profiteerde van de coronapandemie.  Barendregt bracht overigens vanwege de opgelopen waardering het advies op Corbion in november terug naar ‘houden’.

Het laatste aandeel in de rangschikking van beste koopadviezen dat ik wil behandelen, is NN Group, dat op 27 april een koopadvies kreeg van Hadley Cohen (Deutsche Bank). NN Group was op het Beursplein een van de grootste slachtoffers van de corona-crash, vooral door het schrappen van het dividend, maar het aandeel herstelde in het voorjaar weer net zo snel. Met haar advies liep Cohen zo’n twee maanden vooruit op Beleggers Belangen. Voor ons veranderde Michiel Pekelharing in juni het houdadvies in een koopaanbeveling. Het aandeel is sindsdien zeker verder gestegen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de grootste koerswinst toen al was geboekt.

De slechtste adviezen van beursanalisten op rij

De vijf beursanalisten die – net als Beleggers Belangen – Shell het gehele jaar op ‘kopen’ lieten staan, hadden eind november ruim 40% verlies aan hun broek hangen. Echter, tussentijds uitstappen was ook niet zonder risico, aangezien de koers pas in november weer enig herstel vertoonde. Fred Lucas van JPMorgan verlaagde zijn koopadvies vrijwel op het dieptepunt in maart, en had toen de volle halvering van de koers van de eerste elf weken van het jaar al te verwerken gekregen. En van het recente herstel als gevolg van al het positieve vaccinnieuws van november profiteerde hij dus niet, in tegenstelling tot zijn collega’s.

Het slechtste koopadvies betrof echter Fugro, dat van begin dit jaar tot eind mei warm werd aanbevolen door Quirijn Mulder van ING Research. Op het moment dat Mulder zijn koopaanbeveling introk, stond het aandeel al op -65,9% en erger werd het in de loop van het jaar niet meer. Sterker nog: in november volgde (eindelijk) iets van herstel. Overigens begonnen wij het jaar met hetzelfde enthousiasme over Fugro als Mulder. Alleen bleef Beleggers Belangen – net als Jos Versteeg van InsingerGilissen – geheel 2020 bij het koopadvies, waardoor we profiteerden van de recente koersstijging als gevolg van de in oktober aangekondigde herfinancieringsronde.

Verkoopadviezen van beursanalisten

Waarde verdampt

Het laatste slecht uitgevallen koopadvies dat ik wil noemen, betreft dat van Mark Manduca van Citi Research. Die zag in de eerste drie maanden van dit jaar bijna de helft van de waarde van Air France-KLM verdampen, en veranderde eind maart zijn koopaanbeveling in een verkoopadvies. Net als bij Fugro geldt dat op het moment van de adviesverlaging het ergste leed al was geleden en dat beleggers hiermee het koersherstel in november misliepen. Voor Beleggers Belangen had het overigens allemaal niet gehoeven, want wij hanteren voor Air France-KLM al het gehele jaar een verkoopadvies.

Ter afsluiting de beste verkoopadviezen. Van de 50 verkoopadviezen die in de loop van het jaar werden gegeven, waren er 31 terecht, oftewel 62%. Daar tegenover stonden dus 19 verkoopadviezen (38%) waarbij de belegger zijn stukken beter had kunnen aanhouden. Beursanalisten die het gehele jaar negatief waren over Air France-KLM (Credit Suisse) of Shell (Citi Research) deden het goed, maar dé verkooptip van het jaar betrof Wereldhave. De drie beursanalisten die dit aandeel het gehele jaar op ‘verkopen’ hadden, bespaarden daarmee hun klanten een verlies van ruim 60%. Dit gold ook voor Beleggers Belangen. Pas onlangs verhoogden wij ons advies naar ‘houden’.

Totaalrendement brokers

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!