Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 apr 14:47

Advieswijziging | Margefocus AkzoNobel betaalt zich uit

0 0 Leestijd ongeveer

AkzoNobel legt de afgelopen jaren sterk de nadruk op margeverbetering boven omzetgroei. Dankzij die strategie en lagere grondstofprijzen, lukt het om ook in lastige marktomstandigheden de winst op te voeren.

De omzet van AkzoNobel is in het eerste kwartaal met 6% gedaald naar €2,1 mrd. Dat is volledig het gevolg van een volumedaling van 7%. Door de corona-uitbraak is zowel het afzetvolume van decoratieve verven (-9%) als van coatings (-7%) behoorlijk teruggevallen. Een positief prijs-/mixeffect van 2% was lang niet voldoende om de lagere afzethoeveelheid te compenseren. Voor AkzoNobel is druk op het afzetvolume echter niets nieuws. In de voorgaande acht kwartalen lag deze daling telkens tussen -3 en -7%. Door de coronacrisis wordt het lastig om dat effect te compenseren met hogere prijzen en een gunstigere afzetmix. Maar de onderneming plukt nu volop de vruchten van de kostenmaatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Ook zijn de grondstofkosten in het eerste kwartaal gedaald. Dankzij de flinke margeverbetering die daaruit voortvloeide, veerde het aangepaste bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten met 31% op naar €214 mln.

Performance coatings steelt de show

De stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat was voornamelijk te danken aan performance coatings, waar dit bedrag met 38% toenam naar €190 mln. De omzet van de afdeling daalde met 3% naar €1,3 mrd. Dat is een knappe prestatie, aangezien verschillende afzetmarkten zoals de autobranche het zwaar hebben door de virusuitbraak. Bij de verfdivisie klom het aangepaste bedrijfsresultaat met 7% naar €64 mln, terwijl de omzet 8% daalde naar €754 mln.

Onderaan de streep

Onderdaan de streep veerde de nettowinst uit doorgezette activiteiten met 77% op naar €115 mln. De onderneming voorspelt dat de omzet voorlopig onder druk blijft staan als gevolg van de coronapandemie. Voor AkzoNobel zitten er echter twee kanten aan die crisis. De scherpe daling van de olieprijs en andere grondstoffen, wijst erop dat de marge op peil blijft of zelfs verder kan toenemen. De kwartaalcijfers geven vertrouwen dat de onderneming beter door de lastige marktomstandigheden komt dan het zich liet aanzien. Ondanks de koerssprong na de cijferpresentatie, noteert het aandeel ruim 25% lager dan half februari. Met het oog op de sterke onderliggende prestaties van AkzoNobel is dit een goed instapmoment: ik trek het advies op van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Cijfers AkzoNobel (mln)Q1 2020Q4 2019
Omzet€ 2.058€ 2.185
Aangepast bedrijfsresultaat€ 214€ 163
Nettowinst doorgezette activiteiten€ 115€ 65
Oliecrash is impuls voor AkzoNobel
De goede kwartaalcijfers van AkzoNobel zijn, behalve aan eigen kostenbesparingen, ook te danken aan de scherpe daling van de olieprijs. Olie-gerelateerde grondstoffen vormen een heel belangrijke kostenpost voor het chemiebedrijf. In de afgelopen week is de daling van de olieprijs in een stroomversnelling. Dat wijst erop dat de margeverbetering van het eerste kwartaal zich naar verwachting doorzet. Een ander positief punt is dat AkzoNobel vasthoudt aan het dividend- en aandeleninkoopbeleid. Hieruit spreekt vertrouwen en bovendien is daarvoor ook alle ruimte, gelet op de netto-schuldpositie van minder dan €1,5 mrd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!