Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen

De winnaars en de verliezers van de vaccin-euforie

0 0 Leestijd ongeveer

Onverwacht goede testresultaten van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech zorgden voor extreme koersbewegingen op de beurzen. Het zicht op een succesvol vaccin is reden voor meerdere advieswijzigingen.

De testresultaten van het door Pfizer en BioNTech ontwikkelde coronavaccin kwamen iets later dan verwacht, maar waren het wachten meer dan waard. Een eerste tussentijdse testuitslag liet een effectiviteit van 90% van het vaccin zien. Uit deze rapportage blijkt dat 94 van de ruim 43.500 deelnemers aan de studie met het coronavirus zijn besmet. De studie loopt door tot er 164 besmettingen zijn. Dan wordt er opnieuw bekeken hoeveel besmettingen er zijn in de groep die een placebo heeft gekregen en hoeveel besmettingen er zijn geconstateerd in de gevaccineerde groep. Op basis daarvan wordt de effectiviteit van het vaccin nogmaals berekend. Positief is dat er nog geen ernstige bijwerkingen zijn gemeld.

Slechts het begin

Natuurlijk zijn er voldoende vragen en onzekerheden over het Pfizer/BioNTech-vaccin. Bijvoorbeeld over de effectiviteit van het vaccin onder ouderen – de voor het coronavirus meest kwetsbare groep – en over de extreem lage temperatuur waarbij het vaccin bewaard moet worden. Dat alles neemt niet weg dat de testuitslag zeer bemoedigend is. De studieresultaten van Pfizer en BioNTech zijn bovendien nog maar het begin. De komende weken en maanden zijn ook testresultaten van vaccins van Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson en Novavax te verwachten. Ook andere bedrijven – waaronder Sanofi en Merck – werken nog aan een vaccin.

Begin oktober hebben we deze zoektocht in kaart gebracht en enkele kansrijke aandelen geselecteerd. De koopadviezen voor Pfizer en Sanofi uit dat artikel blijven overeind. Ook los van een eventueel succesvol vaccin zijn deze farmaceuten koopwaardig. Naast Pfizer en Sanofi gaven we begin oktober daarnaast koopadviezen voor Oxford Biomedica en Catalent en ook die blijven staan. Beide bedrijven ontwikkelen zelf geen vaccin, maar zijn wel bij de productie en levering ervan betrokken. Oxford Biomedica maakt de virale vectoren, een ‘transportmiddel’ waarmee genetisch materiaal van het coronavirus in de celkern terecht komt. Deze vectoren worden gebruikt voor het door AstraZeneca ontwikkelde vaccin. Sinds begin oktober is de koers van Oxford Biomedica met 2,5% gestegen. Catalent produceert verpakkingen voor vaccins en werkt onder meer samen met vaccinontwikkelaar Moderna. Het aandeel is sinds begin oktober met bijna 17% opgelopen, maar blijft koopwaardig. Begin november publiceerde Catalent niet alleen goede eerstekwartaalcijfers, maar stelde het ook de winstverwachting voor het volledige boekjaar opwaarts bij. In die prognose houdt Catalent bovendien nog geen rekening met goedkeuring voor een coronavaccin van een van zijn klanten.

Van de tips van begin oktober is de koersontwikkeling van Bio­NTech echter het meest spectaculair. We vonden BioNTech het meest aantrekkelijke van de meer risicovolle biotechbedrijven die aan een vaccin werken. BioNTech bereikte deze week de hoogste stand ooit en is sinds begin oktober met bijna 63% gestegen, tegen nog geen 8% voor Moderna. De testresultaten lijken een bevestiging van de mRNA-technologie van BioNTech die het bedrijf ook op andere therapeutische gebieden wil inzetten, maar na een dergelijke snelle koersstijging krijgen we wel enige hoogtevrees en (deels) winstnemen lijkt dan ook aan te raden.

Stijgers en dalers

Het zicht op een succesvol vaccin leidde tot hevige koersbewegingen op de aandelenmarkten. Aandelen van luchtvaartmaatschappijen, hotelketens, vastgoedbedrijven, cruise-aanbieders, tolwegexploitanten, olieconcerns en financials schoten omhoog. Daar tegenover stonden soms forse koersdalingen van (technologie)bedrijven die profiteren van thuiswerken en lockdowns en van enkele medische-technologiebedrijven. Alle reden om meerdere adviezen voor deze ‘winnaars’ en ‘verliezers’ aan te passen.

Adviesverhogingen voor zes Nederlandse aandelen


De vooruitzichten voor de aandelenmarkten zijn door het positieve coronanieuws van maandag sterk verbeterd en dat leidt deze week tot maar liefst zes adviesverhogingen. De belangrijkste winnaars zijn te vinden in de sector winkelvastgoed. Na de uitrol van een effectief vaccin zullen bezoekersaantallen en omzetten in de geplaagde retailsector snel normaliseren en dat is vanzelfsprekend gunstig voor de verhuurders. Daarmee is ook het risico van een faillissementsgolf en van huur- en waardedalingen verminderd. Zorgen over de schuldgraad blijven echter bestaan, vanwege de structurele druk op huren en vastgoedprijzen door het stijgende marktaandeel van e-commerce.

Wereldhave en Unibail

Een effectief coronavaccin maakt het voor Wereldhave makkelijker om de zwakke Franse portefeuille tegen een redelijke prijs van de hand te doen. Hoewel we nog een boekverlies verwachten, gaat het verkoopadvies naar ‘houden’. URW gaat vermoedelijk zijn Amerikaanse winkelcentra verkopen, ook nu de claimemissie is weggestemd. Ondanks een verwacht fors boekverlies verhogen we het advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Na alle desinvesteringen komt de wpa ruwweg een derde lager uit en ramen we het dividend op €6,50 per aandeel.

Air France-KLM

Een andere grote winnaar was Air France-KLM. Bij een vaccin kan het vliegverkeer weer op gang komen. Het feit dat de kredieten van de Nederlandse staat zeker zijn gesteld is ook positief. Maar vanwege de zwakke financiële positie en mogelijke emissie blijven we toch bij ‘verkopen’.

Een mogelijk vaccin is ook goed nieuws voor banken. Het vooruitzicht van een normaliserende economie zorgt ervoor dat de stroppenpotten minder gespekt hoeven te worden. Banken krijgen daarmee ruimte om de dividendbetalingen te hervatten. De koopadviezen voor ING en ABN Amro blijven van kracht.

Olie-aandelen

Na de bekendmaking van het Pfizer-vaccin explodeerden ook de koersen van olieaandelen. Met een coronavaccin op komst zal de internationale handel een boost krijgen en daarmee het transport over land en zee en door de lucht. Daarnaast zal het woon-werkverkeer weer fors gaan toenemen. Toch verandert er voor de bestaande adviezen voor aandelen in de sector niks, omdat we er al van uitgingen dat post-corona de vraag naar olie weer zal toenemen.

Desondanks verwachten we wel dat (vooral Europese) olie- en gasreuzen de ingeslagen groene weg zullen blijven bewandelen. Dat bedrijven als Shell, BP en Total nu sneller meer ruimte krijgen om hun energietransitie te financieren, maar ook weer meer dividend kunnen uitkeren en eigen aandelen kunnen inkopen, sterkt ons in het herhalen van de koopadviezen voor deze aandelen. Exxon Mobil en Chevron blijven op ‘houden’ staan.

Vier adviesverhogingen

We verhogen wel het advies voor drie Nederlandse aandelen die baat hebben bij minder strenge regels. Ten eerste Heineken, dat last heeft van verplichte sluiting van de horeca. Bovendien werden in een paar landen de brouwerijen verplicht gesloten. Sligro kende identieke afzetproblemen. Beide krijgen nu een koopadvies. Het advies voor AB InBev, de grote concurrent van Heineken, wordt niet verhoogd vanwege de inferieure balans en strategie.

Basic-Fit kan in zijn fitnessruimtes door de afstandsregels minder gasten ontvangen. Ook gelden in sommige regio’s verbodsbepalingen. Er is nu zicht op het einde van die regels waardoor Basic-Fit zowel de omzetstijging als de uitbreiding kan versnellen. We verhogen het advies naar ‘kopen’.

Ook de zwaar getroffen uitzendsector kan herstellen bij zicht op een vaccin. Brunel kan nog profiteren van meer investeringen in de olie-en gasindustrie. We verhogen het advies van ‘houden’ naar ‘kopen’. Randstad blijft op ‘houden’ staan gezien het forse voorschot dat beleggers al genomen hebben.

Met kracht

Tot slot twee aandelen waarvoor we ons reeds bestaande koopadvies met kracht herhalen. Zodra mensen weer op vakantie gaan, heeft dit een positief effect op B&S Group. Een deel van de omzet is afkomstig van het uitbaten van taxfree-winkels op luchthavens en de bevoorrading van cruiseschepen. En ook AMG is voor een groot deel afhankelijk van de luchtvaart. Zodra we de coronacrisis achter ons kunnen laten, zou het bedrijf daarvan moeten kunnen profiteren dankzij strengere eisen op het gebied van CO2-uitstoot. Hiervoor zijn materialen en producten nodig die AMG kan leveren.

Verliezers vooral in technologie en logistiek


Op het Beursplein reageerden onder meer Ahold Delhaize, Just Eat Takeaway, Prosus, WDP, PostNL en Vopak negatief op het vaccinnieuws van maandag. Bij Ahold Delhaize en Just Eat Takeaway is de redenering dat consumenten straks weer meer buitenshuis zullen eten en dus minder boodschappen zullen doen en maaltijden zullen laten thuisbezorgen. Toch verandert dit onze beleggingsvisie op deze aandelen niet.

Voor Ahold Delhaize blijven we ook voor het tijdperk na de coronapandemie uitgaan van gestage groei. Omdat die in onze ogen op dit moment al voldoende in de prijs is verdisconteerd, blijven wij bij ons houdadvies. Van Just Eat Takeaway en ook van HelloFresh blijven wij hoge groei verwachten. Het advies op beide aandelen blijft ‘kopen’.

Impact E-commerce

Ook PostNL daalde na het nieuws van Pfizer. Een vaccin kan er voor zorgen dat mensen weer meer naar fysieke winkels gaan en minder online gaan bestellen, zo is de gedachte. We gaan er echter vanuit dat online shoppen voorgoed op een hoog niveau zal blijven en mogelijk verder zal groeien. PostNL blijft daarom koopwaardig.

Logistiek vastgoedfonds WDP moest ook terrein prijsgeven, maar zoals gesteld blijft e-commerce ook na de coronacrisis een structurele groeimarkt, iets waarvan WDP zal profiteren. Het koopadvies blijft van kracht. Voor Vopak geldt daarentegen dat de opslag van olie straks kan verminderen, waardoor de tanks weer leger kunnen komen te staan. We blijven bij ons houdadvies.

Prosus ging begin deze week onderuit omdat Tencent in Azië tot de grootste verliezers behoorde, in lijn met de gehele technologiesector die door het vaccinnieuws even wat uit de gratie was. Wij blijven echter enthousiast over de technologische ontwikkelingen in Azië en het koopadvies op Prosus blijft om die reden van kracht.

Techgiganten

Net als Tencent in Azië liepen in de VS twee van de grootste technologieaandelen maandag schade op. Amazon heeft dit jaar geprofiteerd van mensen die meer online hebben besteld. Een gedeelte van die extra omzet zal waarschijnlijk weer verloren gaan. Maar de reden voor het verkoopadvies is de hoge waardering. En die is er nog steeds, het advies verandert dus ook niet.

Netflix was een andere duidelijke verliezer, maar anders dan bij Amazon denken wij dat er bij dit aandeel ondanks een mogelijk vaccin nog meer in het vat zit. Bij de vierdekwartaalcijfers zal blijken dat er meer dan 200 miljoen mensen een abonnement bij Netflix hebben, hetgeen betekent dat er elke maand $2 mrd aan cash binnenkomt. Corona of niet, Netflix zal de wereld verder gaan veroveren. Het koopadvies blijft staan.

Een derde buitenlandse verliezer in de technologiesector die wij willen benoemen, is TeamViewer. Voor deze tip van eerder dit jaar is terug naar kantoor gaan nadelig. De koers staat door de recente daling ongeveer op het niveau van voor corona. Er zal echter ook na corona meer thuis gewerkt worden dan voorheen. Daarvan zal TeamViewer blijven profiteren. Het advies blijft dus ‘kopen’.

Vraag naar testen

Een bijzondere categorie verliezers wordt tot slot gevormd door bedrijven die juist van de extra vraag naar testen profiteren. Zoals het Zwitserse Tecan, dat in de Dividendportefeuille zit en Thermo Fisher Scientific, een van de drie aandelen uit de sector Medische Technologie die in de Koerswijzer zijn opgenomen. De koers van Thermo Fisher zette dit jaar het ene na het andere record neer, maar maandag daalde het aandeel met 11%. Dat is geen reden het koopadvies te verlagen, want Thermo Fisher is veel meer dan een leverancier van coronatesten. De producten en diensten van het bedrijf spelen een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling van medicijnen door farmaceuten en universiteiten.

Voor sectorgenoot Medtronic zou een vaccin juist weer beter nieuws zijn. Medtronic produceert onder meer pacemakers en stents waar een lagere vraag naar is omdat patiënten of ziekenhuizen bepaalde medische ingrepen hebben uitgesteld in verband met het coronavirus. Het aandeel won 10% na aankondiging van de testresultaten en blijft koopwaardig.

Dit artikel kwam tot stand met bijdragen van Jaap Barendregt, Jeroen Boogaard, Menno van Hoven, Hildo Laman, Karel Mercx, Michiel Pekelharing, Hein Praats, Peter Schutte en Jeff Thijssen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!